Ross Perot

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ross Perot talar på en militärbal 2006.
Resultatet i valet 1992. Den vita andelen anger Perots röster.

Henry Ross Perot, född 27 juni 1930 i Texarkana, Texas, är en amerikansk affärsman som ställde upp i presidentvalet i USA 1992 och 1996.

Perot är en av USA:s rikaste män och deltog 1979 i planerandet och finansieringen av en fritagningsaktion av amerikansk gisslan i Teheran fängslade av shahregimen, som fritogs i samband med massdemonstrationer finansierade av Ross Perot. Gisslan, som varit anställd för en av Perots koncerner, fritogs av ett amerikanskt räddningsteam och smugglades ut genom Turkiet. Aktionen gjorde honom till en smärre nationell hjälte i samband med den i övrigt stora förödmjukelse som präglade USA i samband med revolutionen. I kombination med hans starka ekonomiska bas - han var vid denna tid en av landets 100 rikaste män - var hans position en given språngbräda för en politisk karriär. Hans politiska åskådning var till största del libertariansk, och han åtnjöt stort stöd från såväl republikanska finansintressen som liberala demokrater.

1992 ställde han upp som obunden kandidat och slutade med 18,9 procent av rösterna på tredje plats, efter att tidigare ha lett över både dåvarande presidenten George H. W. Bush och demokraternas utmanare Bill Clinton med 39 procent i opinionsmätningar (mot 31 procent respektive 25 procent). Han vann inga elektorsröster, men slutade i Maine och Utah som tvåa med en viss marginal. 1996 fick han 8,4% av rösterna som kandidat för det libertarianska Reform Party. Hans valresultat 1992 är dock det bästa en tredjepartskandidat fått sedan 1912, då den tidigare presidenten Theodore Roosevelt efter att ha misslyckats vinna den republikanska nomineringen ställde upp som progressiv obunden kandidat.