Rostgumpsvala

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rostgumpsvala
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Golondrina dáurica Cecropis daurica 2.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljSvalor
Hirundinidae
SläkteCecropis
ArtRostgumpsvala
C. daurica
Vetenskapligt namn
§ Cecropis daurica
AuktorLinné
Synonymer
Hirundo daurica
Hitta fler artiklar om fåglar med

Rostgumpsvala[2] (Cecropis daurica) är en vida spridd fågel som tillhör familjen svalor.[3] Den förekommer både i södra Europa, Afrika och Asien. Artgränserna både inom arten och i förhållande till dess närmaste släktingar är omstridda.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Adult rostgumpsvala i häckningsdräkt. Notera den sandfärgade tonen på undersidan som tvärt avgränsas av den svarta undergumpen och stjärten.

Med sina breda och spetsiga vingar och sin långa kluvna stjärt liknar rostgumpsvalan ladusvalan. Könen är lika men honans stjärtspröt är något kortare och bredare, vilket dock är svårt att bedöma i fält. Dess totala längd är mellan 14 och 19 centimeter och den väger mellan 18 och 21 gram.

Rostgumpsvalan har en sandfärgad grundton på strupen, det diffust streckade bröstet och buken. Detta ljusa parti avgränsas tvärt av den svarta undergumpen och stjärten. Den adulta fågeln har en blåsvart rygg och hjässa, och mörk vingovansida. Övergumpen, nacken och sidan av huvudet är roströd. Vingpennorna på vingundersidan är grå och de undre täckarna är sandfärgade.

Juvenila fåglar har kortare stjärtspröt än adulta och vit eller beigevit övergump, vilket gör att den på håll kan förväxlas med hussvala. Dess nacke och ansikte är beigebrun och den har ljusa bräm på den annars mörka vingovansida som saknar blåaktig glans. undersidan är tecknad som hos adulta fåglar.

Läte[redigera | redigera wikitext]

Rostgumpssvalans sång är långsammare och mindre musikalisk än ladusvalans.[4] Lätet som ofta hörs under insektsjakt i flock är ett mjukt och nasalt pilfinkslikt "tvejt".[5]

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Rostgumpsvalan häckar i öppna klippiga landskap i södra Europa och Asien från Spanien till Japan, Indien och tropiska Afrika. De indiska och afrikanska fåglarna är stannfåglar, men europeiska och andra asiatiska fåglar är flyttfåglar som övervintrar i Afrika eller Indien.

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Enligt Clements et al 2019 delas rostgumpsvalan upp i nio underarter i två grupper med följande utbredning:[3]

Rostgumpsvala fotograferad i Indien, troligen av underarten erythropygia.

Underarten domicella erkänns ofta som egen art, västafrikansk svala (C. domicella).[6] Birdlife International å andra sidan inkluderar både tempelsvala (C. striolata) och malackasvala (C. badia) i rostgumpsvala. Tidigare behandlades även ceylonsvalan (C. hyperythra) också som underart till rostgumpsvala, men erkänns numera som egen art.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är rostgumpsvalan en sällsynt men regelbunden gäst, mest i maj och juni.[5] Ett fynd finns av en rostgumpsvala med östligt ursprung (underarten daurica eller japonica), 16 juni 2013 vid Ottenby på Öland.[7]

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Ägg av rostgumpsvala.

Rostgumpsvalor bygger kvartssfäriska bon med en tunnelingång som kantas med lera som de samlat i sina näbbar. De lägger 3-6 ägg, som är vita med röda prickar. Äggen ruvas i cirka två veckor. Två kullar per säsong förekommer. Rostgumpsvalan blir könsmogen efter ett år.[4] Vanligtvis bygger de bo under utskjutande klippor i bergstrakter, men kan lätt anpassa sig till byggnader som moskéer och broar.

De bildar vanligen inte stora häckande kolonier, men är sällskapliga utanför häckningssäsongen. Hundratals kan ses på en gång på Indiens slätter. Den är en snabb flygare och dyker efter insekter när den är i luften.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar internationella naturvårdsunionen IUCN arten som livskraftig (LC).[1] I Europa, som utgör mindre än fem procent av artens utbredningsområde, tros det häcka 1,45-3,34 miljoner par.[1] Notera dock att IUCN behandlar rostgumpsvala, malackasvala och tempelsvala som samma art.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2016 Cecropis daurica Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2017.
  2. ^ BirdLife Sverige (2020) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2019) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2019 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2019-08-11
  4. ^ [a b] Christopher Perrins: Fågelliv i Europa, översättning och bearbetning Juhani Vuorinen. Stockholm 1987. ISBN 91-34-50909-7, sidan 152
  5. ^ [a b] Svensson, Lars; Peter J. Grant, Killian Mullarney, Dan Zetterström (2009). Fågelguiden: Europas och Medelhavsområdets fåglar i fält (andra upplagan). Stockholm: Bonnier Fakta. ISBN 978-91-7424-039-9 
  6. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). 2015. IOC World Bird List (v 5.2). doi : 10.14344/IOC.ML.5.2.
  7. ^ Rostgumpsvala av underarten daurica eller japonica, BirdLife Sveriges raritetskatalog.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]