Rullband (ljudmedium)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rullband av märket BASF.
Rullband för professionellt bruk.

Rullband (på engelska reel to reel tape) är analoga magnetband som används i studio och förut även i hemmamiljö för att spela in ljud som tal och musik.

Rullband användes i hemmamiljö under 1950-talet fram till början av 1970-talet då kassettbanden fick genomslag.

I studio har de analoga rullbanden till stor del ersatts av digitala inspelningsvarianter, men vissa studior spelar fortfarande in på rullband. Rullbandens nackdelar är att de är mekaniskt känsliga, klumpiga och slits snabbt. Band kan trasslas in i maskineriet. Jämfört med digital inspelning är inspelning på rullband dyrt.

Typer[redigera | redigera wikitext]

Bredden på rullbanden anges alltid i tum där det finns fyra olika bredder som standard: kvarttum (1/4"), halvtum (1/2"), entum (1") och tvåtum (2"). Tonhuvudetrullbandspelaren fördelar sedan denna bandbredd in i ljudkanaler.

Då rullband användes i hemmamiljö var kvarttumsband standard. Masteringsbandare använder ofta kvarttumsband, men i vissa fall används halvtumsband. Vid studioinspelningar behövs ofta många ljudkanaler; tvåtumsband kan då användas med upp till 24 kanaler.

Tillverkare av rullband idag är nederländska RMGI och amerikanska ATR. Det amerikanska bolaget Quantegy hade även produktion av rullband fram till april 2008.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]