Stockholms Studentkårers Centralorganisation

Från Wikipedia
(Omdirigerad från SSCO)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
SSCO - Stockholms studentkårers centralorganisation
         
OrtStockholm,
KårordförandeOskar M Wiik
Bildad1896

Stockholms Studentkårers Centralorganisation (SSCO), är en paraplyorganisation för studentkårerna i Stor-Stockholm grundad 1896. SSCO har ca 50 medlemskårer, som i sin tur representerar ca 85 000 studenter. Organisationen är huvudman för och en av grundarna av Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB.

Högsta beslutande organ, Studentrådet, sammanträder vanligen två gånger per år där delegater från medlemskårerna väljer styrelse och organisationens inriktning. Studentrådet väljer också SSSB:s styrelse.

SSCO:s uppdrag är att värna om och utveckla Stockholm som Sveriges ledande utbildningsort, att erbjuda mötesplatser för Stockholms studenter och studentkårer samt att tillhandahålla gemensam service för studenterna i Stockholm.

SSCO ansvarar också för studentinslagen i samband med den årliga Nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus och den efterföljande Nobelfesten i Stockholms stadshus. SSCO:s övermarskalksämbete ombesörjer bland annat över studenternas nobelfirande.

Under senare år har opinionsbildning blivit en allt viktigare uppgift för SSCO som aktivt arbetar med att påverka politiker och makthavare i bostadsfrågan för studenter. [källa behövs]

Bland de större medlemmarna i SSCO finns Stockholms universitets studentkår, Tekniska Högskolans studentkår, Medicinska Föreningen i Stockholm, Södertörns högskolas studentkår och Handelshögskolans i Stockholm Studentkår.

SSCO:s kansli ligger i StudentpalatsetNorrtullsgatan 2 i Stockholms innerstad.

Ordföranden[redigera | redigera wikitext]

Verksamhetsår Ordförande Vice ordförande
2019/2020 Oskar M Wiik Hugo Thorén
2018/2019 Andreas Moilanen
2017/2018 Johan Blixt
2016/2017 Veronica Sällemark
2015/2016 Anna Wallgren Veronica Sällemark
2014/2015 Teo Strömdahl Östberg Savas Caliskan
2013/2014 Teo Strömdahl Östberg Christian Augustinsson
2012/2013 Martin Sahlin Emilia Wikström Melin
2011/2012 Lina Glans Martin Sahlin
2010/2011 Oscar Lavelid Lina Glans

Bemärkta ordförande[redigera | redigera wikitext]

Övermarskalksämbetet[redigera | redigera wikitext]

Övermarskalksämbetet är den delen av SSCO som leder festverksamheten som organisationen anordnar. Övermarskalksämbetet består av två övermarskalkar. Deras uppgift består bland annat av att koordinera studentdeltagandet på Nobelfesten samt att arrangera Valborgsfestligheterna i Stockholm för studenterna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]