STX Finland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
M/S Allure of the Seas och M/S Oasis of the Seas under byggnad på STX Finland Cruises varv i Åbo.

STX Finland Ab, tidigare Aker Finnyards Oy, är ett finskt varvsbolag. Det ingår i norska, koreanskägda STX Europe-koncernen. Bolaget hade tre varv, i Åbo, Helsingfors och Raumo. De tre varven drevs av Wärtsilä fram till 1989. STX Europe drabbades på grund av nyligen gjorda stora investeringar hårt av den ekonomiska nedgången 2009. Också STX-koncernen i sin helhet fick svåra problem. Hösten 2014 återstår hos STX Finland bara hälften av Arctech Helsinki Shipyard som driver varvet i Helsingfors, de andra varven har sålts.

Varvet i Åbo har byggt världens största kryssningsfartyg, M/S Oasis of the Seas och M/S Allure of the Seas, medan varvet i Helsingfors under Wärtsilä-tiden byggde en stor del av världens isbrytare och fortfarande har stort specialkunnande på området. På varvet byggdes också andra typer av fartyg, till exempel GTS Finnjet, världens första gasturbindrivna passagerarfartyg.

I december 2012 har man ett fartyg nästan klart (Viking Line, leverans i januari 2013) och två fartyg beställda (TUI Cruises, leverans 2014 och 2015). Dessutom förhandlade man med staten om ett lån för att kunna bygga ett systerfartyg till Oasis of the Seas. Det sistnämnda byggs istället på STX varv i Frankrike.

Vintern och våren 2013 blev det uppenbart att STX-koncernen hade stora ekonomiska problem. Åbovarvets underleverantörer strävar efter att bilda ett konsortium med finska staten som delägare, som kunde köpa varvet eller varven. I maj bekräftades det att varven är till salu. Fartygsbyggena anses dock inte hotade.[1][2]

Varvens största problem var koncernens ekonomiska läge. Då man befarade en konkurs var det svårt att få finansiering för fartygsbyggen, som i allmänhet betalas först vid leverans, och rederierna ville inte beställa fartyg utan säkerhet om att de skulle kunna levereras.

Varven såldes alltefter. Hälften av Helsingforsvarvet behölls genom Arctech Helsinki Shipyard, som till hälften är i rysk ägo. Varvet i Raumo lades ner och såldes i mars 2014 till Raumo stad. Varvet i Åbo såldes 2014 till Meyer-Werft.

Konkurrensmyndigheter godkände köpet av Åbovarvet den 19 september.[3] Genom köpet säkrades nya beställningar på två kryssningsfartyg för TUI cruises, med option på ytterligare två. Meyer-Werfts tidigare varv bygger liksom Åbovarvet kryssningsfärjor och kryssningsfartyg, men har inte möjlighet att bygga de allra största, vilket Åbovarvet har.

Fartyg i orderboken[redigera | redigera wikitext]

TUI Cruises[4][5]

  • Nybygge 1383 TUI Cruise ship
  • Nybygge 1384 TUI Cruise ship

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jan-Ole Edberg: Det blir svårt att hitta en köpare till varven, Underleverantörerna i Åbo tänker förhandla med koreanerna, Dan Lolax: Hellre krasst än episkt (ledare). Åbo Underrättelser den 4 maj 2013.
  2. ^ Pekka Hakanen: Turun telakka etsii omistajaa. Turun Sanomat 3 maj 2013.
  3. ^ Turun Sanomat 20 september 2014, sid 3
  4. ^ TUI Cruises tilasi toisen aluksen Turusta
  5. ^ Orderbok Arkiverad 22 januari 2013 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]