Västra hamnen

För området i Helsingfors, se Västra hamnen, Helsingfors. För västra hamnen i Mariehamn, se Västerhamn.
Västra hamnen
Delområde
Skyskrapan Turning Torso höjer sig högt över resten av Västra hamnen
Skyskrapan Turning Torso höjer sig högt över resten av Västra hamnen
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Centrum
Koordinater 55°36′44″N 12°58′47″Ö / 55.61222°N 12.97972°Ö / 55.61222; 12.97972
Area 217 hektar
Folkmängd 9 067 (2017)[1]
Befolkningstäthet 42 inv./ha
Statistikkod D10101

Västra hamnen är en konstgjord ö, delområde och bostads-, industri- och utbildningsområde i Malmö.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Hela området består av utfyllnader i havet norr om den ursprungliga strandlinjen. Arbetet började på 1770-talet vid nuvarande Inre hamnen och utvidgades successivt åt väster och norr. På 1870-talet utökade Kockums sin verksamhet med fartygstillverkning och flyttade till området. Under första halvan av 1900-talet fanns oljehamnen i området, men flyttade till de östra delarna av hamnen kring 1945 för att ge plats åt varvet.

Från 1970-talet minskade Kockums verksamhet och den stora produktionshallen byggdes om till Saab-fabrik i mitten av 1980-talet. Fabriken blev dock kortlivad och snart flyttade Malmömässan in i hallen. År 2001 hölls Bomässan Bo01 i Västra Hamnen, vilket innebar startskottet för den nya stadsdelen. Många olika arkitekter var med och skapade en mångfald i arkitekturen som man sällan ser i nybyggda kvarter. En liten hamn för fritidsbåtar byggdes också.

Det som framförallt gjort att malmöborna dragit sig hit har varit att strandpromenaden och utsiktsplattformen snabbt kom att utnyttjas som badplats. Kommunen röjde undan farliga stenar i vattnet med mera. Sommartid vallfärdade malmöborna hit för att bada. De boende längs strandpromenaden uppskattade inte alla badare, så 2005 byggdes Scaniabadet i Scaniaparken i den norra delen av området.

Sedan Bomässan har det varit febril byggaktivitet i Västra Hamnen. Den stora Kockumskranen försvann 2002, men ersattes som landmärke 2005 av Sveriges högsta bostadshus, Turning Torso.

Universitetsholmen har Malmö universitet (då varande högskola) etablerats, med Lärarhögskolans nya hus, Orkanen vid Hjälmarekajen. På Universitetsholmen finns även Procivitas privata gymnasium. Kring Citytunnelns station finns högskolans huvudbyggnad, som förr var hamnkontor, samt Sjömanskyrkan och det gamla lotskontoret på Bagers plats.

Universitetsholmens gymnasium ligger faktiskt strax väster om Universitetsholmen.

Mediegymnasiet låg i närheten av den nya småbåtshamnen, i det som förr var Kockums stora torrdocka. I området närmast Ribersborgsstranden ligger Kockum Fritid, en inomhusanläggning med ishall, bad och träningslokaler. Strax intill finns Skeppets förskola.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistikunderlag för malmö Arkiverad 26 november 2017 hämtat från the Wayback Machine. Läst november 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]