Samvetsömma Adolf

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Samvetsömma Adolf
(Samvetsömma Adolf)
GenreKomedi
RegissörSigurd Wallén
ManusTorsten Lundqvist
Weyler Hildebrand
SkådespelareAdolf Jahr
Karin Albihn
Weyler Hildebrand
Elsa Carlsson
Torsten Winge
Nils Ericson
OriginalmusikFred Winter
Henry Carson[1]
ProduktionsbolagSvensk Talfilm
Premiär6 januari 1936
Speltid86 minuter
(TV-version 82 minuter)
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Samvetsömma Adolf är en svensk komedifilm från 1936 i regi av Sigurd Wallén.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Adolf Berg har fått en huvudroll i operetten ”Kärlek och manöver”, men blir inkallad och sitter nu på ett tåg som rullar mot regementsstaden. Ombord finns hans blivande exerciskamrater samt bufflige sergeant Göransson som idogt jagar olaga spritflaskor bland de inkallade. Med på tåget finns också unga sångerskan Ulla Wern, som är en gammal bekant till Göransson eftersom hans fästmö Maria, som numera har egen restaurang, tidigare tjänat hemma hos Ullas familj. Adolf råkar träffa på Ulla i Göranssons kupé, som abonnerats för officerarna, och tycke uppstår men han hinner inte få hennes namn förrän de avbryts av den förtörnade Göransson.

På regementet försöker Adolf bli frikallad genom att simulera men regementsläkaren genomskådar honom. Han anmäler sig som samvetsöm och får göra kökshandräckning och städning ett slag. Göransson söker upp Maria och hon blir sedan engagerad av Ulla för att tillfälligt vara köksa hemma hos Ullas far major Wern under den förestående manövern. Adolf ringer upp och säger att han skall komma på besök eftersom Maria är hans moster.

Ulla skall hälsa från en viss Pettersson i Paris till löjtnant Pettersson på regementet och kommer in i löjtnantens rum samtidigt som Adolf är där och städar. Menige Adolf låtsas vara löjtnant Pettersson, vilket hon tror eftersom de tidigare träffats i Göranssons tågkupé. Han sätter sig vid pianot och börjar spela från några notblad vilket visar sig vara den operett, ”Kärlek och manöver”, han skulle ha spelat i och hon blir förvånad eftersom hon också har en roll i den. Han får ackompanjera henne och de sjunger duett med varandra. Det slutar med att de stämmer träff på Hasselbacken.

Adolf tar bondpermission för detta men uppsöker först sin moster Maria för att bland annat låna pengar. Hon ber honom att inte vara så formell utan mer familjär eftersom de ändå är nästan jämngamla. Så när Göransson strax gör sin entré missuppfattar han situationen och undrar vad de har för hemligheter. Han beordrar Adolf att återvända till regementet men denne fortsätter till Hasselbacken för ett romantiskt möte med Ulla, och konstaterar efter sin fråga om hon tror på kärlek vid första ögonkastet, att detta var slutet på kapitel ett i kärleksromanen.

Adolf tröttnar på att arbeta med handräckning och anmäler sig som fullt vapenför, vilket kompanichefen accepterar. Han berättar om den roll han skulle ha spelat. Det skulle bli hans livs chans efter att bara ha fått andrarangsroller. Han ber att få ledigt för att uppträda. Under tiden har vi också sett en repetition av operetten där de tilltänkta ersättarna visat sig vara rena katastroferna men den hårt prövade regissören har utlovat Ulla en bättre motspelare, en viss Adolf Berg.

Den stora manövern går av stapeln vid Ullas hem, Werneborg, som ägs av hennes far, major Werne, som tidigare varit regementschef. Kvällen före den stora manövern tar både Adolf och Göransson bondpermis för att träffa respektive flammor. Adolf träffar Ulla i trädgården utanför hennes hem och har ett romantiskt möte, slutet på kapitel två, som han säger. Men så uppenbarar sig Göransson på platsen. Denne avslöjar Adolf som bara menig och att han är ute efter Marias pengar som en annan sol-och-vårare. I själva verket är han i Göranssons ögon bara en sjundeklassens skådespelare som bara spelat samvetsöm. Ulla blir plötsligt helt kallsinnig och Adolf kan bara konstatera att så slutade kapitel tre i romanen.

Adolf råkar få tag på en viktig depesch tillhörande ”fienden” som ger honom möjlighet att för den verklige löjtnant Pettersson avslöja fiendens planer ifråga om en brosprängning. Av misstag råkar Adolf dessutom få motståndarsidan att börja sin verksamhet för tidigt vilket leder till deras nederlag. Göransson har oturen att hamna mitt i bataljen och råkar illa ut. Efteråt håller man bal på Werneborg. Adolf som nu blivit befriad för att kunna spela operett, har blivit ditkallad för att hjälpa till i köket. Ulla råkar nu få reda på att den man hon skall spela mot, Adolf Berg, i själva verket är identisk med beväringen Berg. Hon ber pianisten spela upp ledmotivet ur operetten och börjar sjunga och Adolf som finns utanför börjar sjunga med. Så slutade kapitel fyra kan han konstatera när de återförenats med hennes fars välsignelse och alla missförstånd retts ut

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade Sverigepremiär 6 januari 1936 på biograferna Röda Kvarn i Helsingborg och Metropol i Malmö. Stockholmspremiär en vecka senare, 13 januari, på biograf Palladium. Den har visats på SVT, TV3, TV4 och Kanal Global.

Samvetsömma Adolf fick en speciell filmhistorisk betydelse eftersom den kom att inleda den relativt strida ström av militärfilmer som kom under 1930-talets sista år och sedan fortsatte under beredskapstiden. Efter 1930-talets allra första år, då det producerats ett par mer uppmärksammade filmer som Kronans kavaljerer och Kärlek och landstorm var det relativt tyst under de följande åren med undantag för Kungliga Johansson. Samvetsömma Adolf blev en mycket stor publiksuccé, i själva verket blev den av allt att döma den mest publikdragande filmen av alla på repertoaren spelåret 1935/1936. Detta kunde självfallet inte undgå andra producenters uppmärksamhet. Man bör dock nämna ytterligare en faktor, nämligen att försvarsfrågan även fick sin inrikespolitiska lösning 1936 och vi fick en återupprustning av försvaret. Detta avspeglas inte minst genom den förändrade attityd som man hädanefter finner i filmerna, även i mer farsbetonade sammanhang, där man lägger stor vikt vid att skildra militärlivet som karaktärsdanande och skapande av god kamrat- och medborgaranda. Samvetsömma Adolf finns även i litterär form genom den illustrerade filmberättelse som utgavs samma år av Skandinaviska Pressförlaget, ”Boken om Samvetsömma Adolf”, med underrubriken ”En glad och munter militärroman efter den stora succésfilmen med samma namn”, författad av Sven Lundin.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Dagbladet 13 januari 1936 sid.14