Klart till drabbning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För sången, se Klart till drabbning (sång).
Klart till drabbning
Genre komedi
Regissör Edvin Adolphson
Producent Stellan Claësson
Manus Weyler Hildebrand
Torsten Lundqvist
Skådespelare Åke Söderblom
Thor Modéen
Sickan Carlsson
Arnold Sjöstrand
Weyler Hildebrand
Produktionsbolag Svensk Filmindustri
Premiär
Speltid 80 minuter
Land Sverige Sverige
Språk svenska
IMDb SFDb

Klart till drabbning är en svensk komedifilm från 1937 i regi av Edvin Adolphson.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Scen ur Klar till drabbning. Sickan Carlsson och Åke Söderblom i sjömanskostymer. Båda ligger på båtdäck vid relingen och Sickan vill krama en motspänstig Åke Söderblom.

Flottisterna Tosse och Putte har fått landgångsförbud efter att ha kommit för sent till en uppställning (vilket har hänt ett flertal gånger). De skickas ändå iland av gunrummets hovmästare som ber dem hämta en korg med frukt. Men de upptäcks av styrman Göransson. De lyckas undkomma och när de tar sig tillbaka till sin kryssare får de lov att rädda direktörsdottern Britta som fallit i vattnet. Kvinnor ombord på kryssaren är dock strängt förbjudet.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade biopremiär i Sverige den 31 maj 1937[1]på biograf Spegeln i Stockholm. Den har senare visats i SVT och gavs ut på DVD 2016.

Åke Söderblom och Sickan Carlsson framförde i filmen titelmelodin "Klart till drabbning", en schlager vilken blev mycket populär. Söderblom hade skrivit texten till den och för musiken svarande Jules Sylvain.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Klart till drabbning”. Svensk filmdatabas. 31 maj 1937. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=3826&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 15 oktober 2016.