Sandemar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sandemars slott)
Hoppa till: navigering, sök
Sandemar
Tidigare småort
Sandemar slotts huvudbyggnad, fasad mot syd.
Sandemar slotts huvudbyggnad, fasad mot syd.
Land Sverige Sverige
Landskap Södermanland
Län Stockholms län
Kommun Haninge kommun
Distrikt Österhaninge distrikt
Koordinater 59°7′49″N 18°22′5″Ö / 59.13028°N 18.36806°Ö / 59.13028; 18.36806
Area 27 hektar
Folkmängd 57 (2005)
Befolkningstäthet 2,11 inv./hektar
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Dalarö
Småortskod S0575
GeoNames 2680301
Sandemars läge i Stockholms län
Red pog.svg
Sandemars läge i Stockholms län
Wikimedia Commons: Sandemar Castle
Befolknings- och arealfakta från SCB[1] (uppdaterad 2008-03-11)

Sandemar är ett slott (säteri) och en ort i Österhaninge socken och Haninge kommunSödertörn. Godset ligger vid den gamla färdvägen Dalarövägen, cirka tre kilometer väster om Dalarö. Gården (även kallad Sandemar slott) uppfördes i början av 1670-talet. Sandemar är ett av de ytterst få karolinska slott som är väl bevarade trots att det fortfarande fungerar som privatbostad.

Fram till 2010 räknade SCB Sandemar som en småort.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Sandemar omnämns på medeltiden som "Sanmare" i ett testamente skrivet av den svenska riddaren Karl Ulfsson (stupad år 1260 i Baltikum), vilken hade affärer med Tyska Orden. Namnet blir mer begripligt om man vet att ordet mar är släkt med latinets mare – hav. I gammalsvenskan stod mar för grund havsvik och liknande,[2] något som stämmer med Sandemars placering.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vid början av unionstiden ägdes Sandemar av Tyska Orden i Livland och kom sedan till Erik Axelsson, som 1467 övertog Ordens alla egendomar i Sverige. Under 1500-talet är ägarförhållandena okända. På 1600-talet tillhörde Sandemar medlemmar av ätterna Oxenstierna, Bonde och Falkenberg. Kungliga rådet och presidenten Gabriel Falkenberg, som 1693 blev greve Falkenberg af Sandemar, lät på 1690-talet uppföra slottet. Hans brorsbarn sålde 1738 egendomen till lagman Carl Wattrang (död 1749), som gjorde Sandemar till fideikommiss. Från hans sonsöner N. K. och Johan Gustav Wattrang, båda ogifta, övergick fideikommisset 1827 till deras kusins sonson, den då sexårige Carl-Gustav Braunerhielm, som i fjärde led härstammade från Carl Wattrang. Familjen Braunerhielm sålde slottet år 2006 för 300 miljoner kronor till Karin Nordin Mattson.[3]

Anläggningen[redigera | redigera wikitext]

Sandemar i Suecia antiqua.
Sandemars läge på en vägkarta från 1772.

Gårdens första huvudbyggnad antas vara den rödmålade träbyggnaden som står på norra sidan om slottsallén. Bygget av nuvarande Sandemar slott påbörjades troligen i 1670-talets början och enligt en notering med krita på en av stockarna under taket stod slottet färdigt 1693. Slottet är en anläggning i karolinsk stil, arkitekten är okänd men arkitekturen anses bära prägel av Nicodemus Tessin d.ä.[4]

Anläggningen är, enligt barockens principer, symmetriskt uppbyggd kring en mittaxel som löper från en brygga i Sandemarsfjärden, upp genom barockträdgården och via huvudbyggnaden med sina fyra flyglar, för att sedan övergå i en lång allé som avslutas vid slottets ladugårdskomplex och mynnar ut på Dalarövägen. Sandemar är ett av de få herresäten som i sitt nuvarande skick verkligen överensstämmer med avbildningen i Erik Dahlberghs bildverk "Suecia antiqua et hodierna" från slutet av 1600-talet.

Sandemars huvudbyggnad har en typiskt karolinsk planlösning. Mittpartiet består av en stor förstuga med trapphus och bakom detta ligger en stor sal. Runt salen ligger symmetriskt placerade rum. Övervåningens planlösning är identisk med bottenvåningens. På väggarna och i taken finns en blå dekor utförd direkt på de bilade timmerstockarna. Slottet har en ansenlig mängd barockmöbler. I matsalen i undervåningen är väggarna klädda med eleganta gyllenlädertapeter och i gästrummen finns vaxdukstapeter från 1742. Det finns även flera vackra Mariebergskakelugnar. Vid samma tid byggde även Gabriels bror, Henrik Falkenberg en snarlik, litet mindre anläggning på det nybildade säteriet Örby i Brännkyrka. Sannolikt har bröderna inspirerat varandra och kanske anlitat samma arkitektrörelse, där den kunglige arkitekten Jean de la Vallée och dennes medhjälpare Mathias Spihler har nämnts. Örby är dock inte lika välbevarat.

Sandemar har en av Sveriges bäst bevarade barockträdgårdarna efter fransk förebild. Här finns de klippta häckarna, skulpturerna, symmetrin och perspektivet. För att anpassa växtligheten till det svenska klimatet har cypresser och idegranar ersatts med tuktade nordiska granar. Skulpturerna i parken består av ett tjugotal så kallade puttifigurer med motiv ur den grekiska mytologin. Senare har tillkommit en engelsk park med växthus, köksväxt- och fruktträdsodlingar.

Gården undgick ryska härjningarna 1719–1721, sannolikt genom den avskräckande verkan som den närbelägna Dalarö skans hade. Enligt en annan uppfattning var det den tidigare livdrabanten Gustav Otto Douglas som blev fången i samband med slaget vid Poltava och var senare i rysk tjänst under Rysshärjningarna som skonade Sandemar från att brännas ner.

Bilder, Sandemars herrgård[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistik från SCB: Småorter; arealer, befolkning 2005
  2. ^ http://runeberg.org/svetym/0544.html
  3. ^ Aftonbladet: Köpte slott – för 300 miljoner, publicerad 2006-07-13.
  4. ^ Stockholms läns museum: Sandemar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]