Sandsopp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sandsopp
LC [1]
Suillus variegatus.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeSvampar
Fungi
StamBasidiesvampar
Basidiomycota
KlassAgaricomycetes
OrdningBoletales
FamiljSuillaceae
SläkteSlemsoppar
Suillus
ArtSandsopp
S. variegatus
Vetenskapligt namn
§ Suillus variegatus
Auktor(Sw ex Fr.) O. Kuntze 1898[2]
Synonymer
Ixocomus variegatus (Sw.) Quél. 1888[3]
Boletus variegatus Sw. 1810[4]

Sandsopp (Suillus variegatus) är en ätlig svamp som hör till ordningen soppar. Den är även Dalarnas landskapssvamp. Som matsvamp är det vanligt att den torkas och används som blandsvamp eller som ersättning för stenmurkla (Gyromitra esculenta).

Utbredning och ekologi[redigera | redigera wikitext]

Sandsopp växer i kalkfattiga barrskogar med tall, både på mossig mark och på mark av hällmarkstyp med lavtäcke. Fruktkroppen uppträder under sommaren, från omkring juli, och fram till oktober på hösten. Svampens utbredningsområde är Europa och Nordamerika.[5] I Sverige är den vanlig i hela landet.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Dess hatt är gulbrun till olivbrun i färgen och försedd med små, fina mörkare fjäll som ger svampen ett något fräknigt utseende. Bredden på hatten är 5–15 centimeter. Undersidan av hatten är grågul till olivbrun och svampen har små, rundade rörmynningar som hos unga exemplar är mörkt olivgröna för att sedan bli mer brunaktiga till rödbruna. Om man rör vid rörlagret uppträder en blånad. Sporerna är avlånga till ovala, mäter 9–11 gånger 3–4 mikrometer[5], är blekt gulaktiga till bruna och sporavtrycket är brunt.

Svampens fot har en liknande gulbrun färg som hatten. Dess höjd är 5–10 centimeter och diametern är 2–3 centimeter. Ibland finns små röda fläckar närmast basen.

Färska exemplar har en mild men något syrlig doft och smak. Gör man ett snitt i svampens kött, som är gulvitaktigt i färgen, syns vanligen en svag blånad och en svag lukt påminnande om klorgas uppträder.

Arten kan förväxlas med grynsopp (S. granulatus), som dock helst växer i kalkhaltiga miljöer, har ljusare fot och oftast en klibbig hatthud. Andra förväxlingsarter är örsopp (S. bovinus) och pepparsopp (Chalciporus piperatus). Den senare, som är oätlig med en brännande smak, särskiljs på den smalare foten och en gul fotbas.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 • Nylén, Bo. Svampar i Norden och Europa, 2000.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”The Danish Red Data Book - Suillus variegatus (Swartz: Fr.) O.K.” (på engelska). 2 november 2007. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525160858/http://thor.dmu.dk/1_Om_DMU/2_Tvaer-funk/3_fdc_bio/projekter/redlist/data_en.asp?ID=4517&gruppeID=89. Läst 14 februari 2010. 

  Den mykologiska karaktären hos sandsopp:

  Pores icon.png
  hymenium:
  rör

  Convex cap icon.svg
  hatt:
  välvd

  NA cap icon.svg
  skivtyp:

  Edible toxicity icon.svg
  ätlighet:
  ätlig  Bare stipe icon.png
  fot:
  bar

  Tan spore print icon.png
  sporavtryck:
  brun

  Mycorrhizal ecology icon.png
  ekologi:
  mykorrhiza

 2. ^ ”Species Fungorum: GSD Species Synonymy”. http://www.speciesfungorum.org/Names/GSDspecies.asp?RecordID=355913. Läst 14 februari 2010. 
 3. ^ Quél. (1888) , In: Fl. mycol. France (Paris):414
 4. ^ Sw. (1810) , In: K. Vetensk-Acad. Nya Handl. 31:8
 5. ^ [a b] ”Rogers mushrooms - Suillus variegatus mushroom” (på engelska). http://www.rogersmushrooms.com/gallery/DisplayBlock~bid~6831.asp. Läst 14 februari 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]