Savann

Från Wikipedia
Version från den 11 december 2017 kl. 14.55 av Tegel (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 213.115.41.227 (diskussion) till senaste version av Nordelch)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Savann i Tarangire nationalpark, Tanzania.
Tarangire Nationalpark, Tanzania.

En typisk savann är ett slättområde i tropiska zonen som ligger vid ekvatorn, där växtligheten utgörs av högt gräs och glest utspridda buskar och träd[1]. Savannområden ligger ofta mellan regnskogs- och ökenområden. Jordmånen på den tropiska savannen är oftast mer basisk än jorden i en tropisk regnskog och har en brunsvart färg.

Savanner brukar ha stor skillnad mellan regnperiod och torrperiod, som har stor påverkan på växt- och djurlivet.

Växter

Artantalet av växter har minskat till följd av uttorkning och bränder på savannerna. De arter som trots det finns har speciella anpassningar till bränder. Bränderna är en mycket viktigare faktor som begränsar växtligheten än klimatet och betande djur. Som exempel på sådana anpassningar kan träd med speciell brandtålig bark nämnas. Sådana träd är baobabträd, vilka innehåller mycket vatten. Det förekommer ofta att växtligheten kan bli sämre på grund av regnperioderna.

Djur och insektslivet

Östra Afrikas savanner är den miljö som har dragit till sig det största antalet stora djur. Växtätarna, som zebror, bufflar, vårtsvin, giraffer, noshörningar, elefanter, antiloper med flera, har hittat sina egna nischer på savannerna, från trätt en bra balans till sina bytesdjur. Östafrikas savanner har genom sitt rika djurliv blivit väldigt attraktivt för turism.

Olika savanntyper

Det finns sex typer av savanner:

  • Tropiska och subtropiska savanner: Detta är den vanligaste savannen i Afrika.
  • Tempererade savanner: Savanner med regniga somrar och torrare vintrar.
  • Medelhavssavanner: Milda, regniga vintrar och torra, varma somrar. Till exempel Eksavannerna i Kalifornien är medelhavssavanner.
  • Översvämmade savanner: Savanner som är översvämmade året runt eller under en viss säsong.
  • Höglandssavanner: Savanner på hög höjd över havet. Denna typ av savann är ganska ovanlig men finns bland annat i Angola.
  • Låglandssavanner: Savanner som ligger på högst 10 meter över havsnivå och är därför ofta mycket växtrika.

Referenser

Noter

  1. ^ Bourliere, François (1983). Tropical Savannas (Ecosystems of the World)