Afrikansk buffel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Afrikansk buffel
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
African Buffalo.JPG
Syncerus caffer
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Partåiga hovdjur
Artiodactyla
Underordning Idisslare
Ruminantia
Familj Slidhornsdjur
Bovidae
Underfamilj Oxdjur
Bovinae
Släkte Syncerus
Hodgson, 1847
Art Afrikansk buffel
S. caffer
Vetenskapligt namn
§ Syncerus caffer
Auktor Sparrman, 1779
Utbredning
Utbredningsområde (olika färger för underarterna)
Utbredningsområde (olika färger för underarterna)
Hitta fler artiklar om djur med

Afrikansk buffel eller kafferbuffel (Syncerus caffer) är ett partåigt hovdjur som förekommer över stora delar av Afrika.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Individerna når en kroppslängd mellan 170 och 340 cm, en mankhöjd mellan 100 och 170 cm samt en svanslängd av 70 till 110 cm. Vikten varierar mellan 300 och 900 kg, honor är allmänt mindre än hannar.[2][3] Det finns stora skillnader mellan de olika underarterna angående storlek och andra kännetecken. Underarten S. c. caffer som förekommer på savannen i östra Afrika är nästan dubbelt så stor som underarten S. c. nana som lever i centralafrikanska regnskogar.[4]

Ungdjur har en tät päls men hårbeklädnaden blir mindre under djurets liv och gamla individer är nästan nakna. Färgen hos S. c. caffer är oftast svart till mörkbrun och hos S. c. nana brun till rödaktig. Här finns olika brunaktiga variationer mellan individerna.[4]

Stora horn finns hos bägge kön och de når hos hannar som lever i savannen en längd upp till 160 cm. Däremot är hornen av underarten S. c. nana bara 40 cm långa.[2] Öronens ansats ligger under hornen. Hannar har dessutom en hård "sköld" som sammanlänkar de bägge hornen.[4] Hornen av underarten S. c. caffer är betydligt större än hos den andra underarten.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Underarten S. c. caffer finns uteslutande söder om Sahara. En närbesläktad art, Pelorovis antiquus (eller Syncerus antiquus), levde även norr om Sahara men dog ut för länge sen. Den afrikanska buffeln förekommer i många olika habitat, till exempel i tät regnskog och i den öppna savannen. Djuret saknas bara i äkta öknar. I bergsregioner finns arten upp till 4 000 meter över havet. Störst är populationen i områden med blöta savanner, med bra tillgång till vatten, föda (gräs) och gömställen (buskar).[1]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Afrikanska bufflar lever i hjordar som i flera år stannar inom samma revir och som vandrar genom territoriet på fastlagda sträckor. Individerna vandrar vanligen 18 timmar per dag med en genomsnittlig hastighet på 5,4 km/h. I undantagsfall uppnår de upp till 57 km/h. Förutom gräs äter de även några blad.[4] Hjorden består huvudsakligen av honor med deras ungar men under parningstiden ansluter sig även hannarna. Dessutom förekommer hjordar av unga hannar. Hjordar av underarten S. c. caffer består av 50 till 500 individer. Sällan samlar sig några hjordar till grupper med upp till 3 000 individer.[4] S. c. nana lever i betydlig mindre grupper av 8 till 20 djur.[2] Under parningstiden förekommer strider mellan hannarna för att fastställa en hierarki.

Efter dräktigheten, som varar i cirka 340 dagar, föder honan en kalv.[4] Ungdjur av hankön stannar ungefär två år i hjorden. Unga honor tillhör vanligtvis hela livet samma hjord där de blev födda. Efter fyra till fem år blir ungdjuren könsmogna. Afrikansk buffel lever i cirka 15 till 25 år och i djurparker upp till 30 år.[4]

Fiender[redigera | redigera wikitext]

Lejon som äter en afrikansk buffel

Bredvid människan har afrikanska bufflar nästan inga fiender. Lejon, fläckiga hyenor, geparder och leoparder försöker ibland döda ett ungdjur eller sjuka individer. Friska bufflar är bra på att försvara sig och angriparen tvingas oftast till flykten. I sällsynta fall blev lejonet till och med dödat av buffeln.[5] Ibland faller enskilda vuxna bufflar offer för lejon eller blir byte för krokodiler när de korsar en flod.[2]

En större plåga för buffeln är parasiter som fästingar som sitter på buffelns hud. Därför förekommer ofta starar av släktet oxhackare (Buphagus) på buffelns rygg som livnär sig av dessa snyltgäster.

Afrikanska bufflar och människor[redigera | redigera wikitext]

Syncerus caffer nana

Den afrikanska buffeln, som tillhör de "fem stora", är ansedd som ett farligt vilt djur och dödar varje år många människor. Det är oftast sårade djur eller ensamma tjurar som går till angrepp. Djurskådare som idag reser till Afrika kan komma ganska nära en hjord av afrikanska bufflar utan större fara så länge man färdas i bil. Jakten minskade beståndet i flera länder och i några regioner blev arten helt utrotad. Till exempel räknades arten i Sydafrika som utdöd men har under senare år åter införts i landets nationalparker. Där hålls buffeln också i många privata reservat. I östra Afrika har beståndet ökat betydligt. År 1989 fanns i Serengeti 67 500 bufflar.

Namn och systematik[redigera | redigera wikitext]

Djurets andra namn, kafferbuffel, har namnsdelen "kaffer" som är en nedsättande beteckning för områdets ursprungsbefolkning. Ordets användning i nutiden är därför omstridd. Även det vetenskapliga namnet består av ordet caffer på grund av att arten beskrevs av Anders Sparrman med detta namn. Enligt reglerna för vetenskapliga namn går denna beteckning inte att ändra.

Tidigare beskrevs Syncerus caffer nana och Syncerus caffer caffer som olika arter. Dessutom finns enligt några zoologer en underart till, Syncerus caffer brachyceros. Andra forskare beskrev ytterligare 30 underarter som inte är godkända av de flesta zoologer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Syncerus cafferIUCN:s rödlista, auktor: Antelope Specialist Group 2008, besökt 25 februari 2009.
  2. ^ [a b c d] Brent Huffman (28 april 2011). ”African buffalo” (på engelska). Ultimateungulate. http://www.ultimateungulate.com/Artiodactyla/Syncerus_caffer.html. Läst 29 april 2012. 
  3. ^ R. Edwards (1 januari 2012). ”African buffalo”. ARKive. http://www.arkive.org/african-buffalo/syncerus-caffer/#text=All. Läst 29 april 2012. 
  4. ^ [a b c d e f g] Nowak, R. M. (1999) sid. 1151-53 online
  5. ^ ”Cape Buffalo”. Canadian Museum of Nature. http://nature.ca/notebooks/english/capebuff.htm. Läst 23 oktober 2010. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]