Serafimerringning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Serafimerringningen och ceremonin i Riddarholmskyrkan den 11 februari 2015 för Richard von Weizsäcker.

Serafimerringning är en traditionell klockringning i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Ringningen pågår oavbrutet under en timme mellan klockan 12:00 och 13:00 och sker på begravningsdagen för en riddare, eller ledamot, av Serafimerorden.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Varje riddare (man) eller ledamot (kvinna) av Serafimerorden får sitt vapen målat med ordensinsignierna på en kopparplåt. Ett urval vapnen ställs ut i SerafimersalenStockholms slott. När en serafimerriddare eller ledamot avlider kompletteras vapenskölden med dödsdatum innan den förs till Riddarholmskyrkan. Vid begravningsdagen (inte dödsdagen) av riddaren eller ledamoten bärs vapenskölden i en enkel procession under högvaktseskort från Slottet till Riddarholmskyrkan.

Processionen anländer klockan 12:00 och samtidigt inleder Riddarholmskyrkans serafimerklocka den så kallade Serafimerringningen. I kyrkan hålls en ceremoni med musik och tal där vice Ordenskanslern officiellt tillkännager serafimerriddarens frånfälle. Klockringningen pågår oavbrutet under en timme och avslutas klockan 13:00. Eftersom Riddarholmskyrkan inte längre är någon församlingskyrka är Serafimerringningen ett sällsynt tillfälle då man får höra en av kyrkans klockor. I samband med Serafimerringningen brukar kyrkan vara öppen för allmänheten.

Bilder från ceremonin den 11 februari 2015[redigera | redigera wikitext]

Serafimerringningar under 2000-talet (urval)[redigera | redigera wikitext]

Ringningen i kyrkan 11 februari 2015.

Observera att datumet efter namnet anger dagen för Serafimerringningen, inte dödsdagen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]