Sevettijärvi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Värdshuset Sevetin Baari
Trifon den heliges ortodoxa kyrka i Sevettijärvi
Skolternas kulturhus i Sevettijärvi, ett standardhus, byggt av finländska regeringen för flyttade skoltsamer 1948-49

Sevettijärvi (skoltsamiska Čeˊvetjäuˊrr) är en ort i Enare kommun i Finland.

Orten Sevettijärvi ligger i anslutning till sjön Sevettijärvi på det som under istiden var havsbotten vid Regionalväg 971 som går från Kaamanen till Neiden (på finska Näätämö) på den norska sidan av gränsen och vidare som Riksvei 893 till Kirkenes. Orten ligger omkring 35 kilometer sydväst om Neiden. I Sevettijärvi finns skola, sjukstuga, värdshus med butik, Sevettijärvi ortodoxa kyrka och ett samlingshus. Det finns också Skolternas kulturhus, ett standardbostadshus för evakuerade skoltsamer från slutet av 1940-talet, som flyttats dit från Kirakkajärvi och som är ett skoltsamiskt museum under Siida i Enare kyrkby.

Sevettijärvi och dess omgivning är ett kärnområde för den skoltsamiska kulturen. Omkring 90 % av ortens omkring 350 invånare är skoltsamer. Också enaresamer och nordsamer är bosatta där.

Sevettijärvi grundlades i väglöst land 1949, och innan dess bodde bara ett fåtal samiska familjer i området. Grundläggningen var en följd av fortsättningskriget, genom att 51 skoltsamiska familjer efter detta evakuerades från Suonikylä i Petsamoområdet till Sevettijärvi. I slutet av 1960-talet byggdes en bilväg till Sevettijärvi.[1]

Från Sevettijärvi går en 66 kilometer lång vandringsled/skidled mot nordväst genom östra delen Kaldoaivi ödemarksområde. Vandringsleden går till byn Nuorgam vid sjön Pulmankijärvii Utsjoki kommun.

Se också[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Om Svettijärvi på inarilapland.fi