Sevettijärvi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Värdshuset Sevetin Baari
Den helige Trifons från Petsamo ortodoxa kyrka i Sevettijärvi
Standardhus, byggt av finländska regeringen för flyttade skoltsamer 1948-49

Sevettijärvi (skoltsamiska Čeˊvetjäuˊrr) är en by i Enare kommun i Finland.

Sevettijärvi ligger vid sjön Sevettijärvi på det som under istiden var havsbotten vid Regionalväg 971 som går från Kaamanen till Neiden (på finska Näätämö) på den norska sidan av gränsen och vidare som Riksvei 893 till Kirkenes. Orten ligger omkring 35 kilometer sydväst om Neiden. I Sevettijärvi finns skola, sjukstuga, värdshus med butik, en ortodox kyrka och ett samlingshus. Det finns också ett gammalt timrat bostadshus, som flyttats dit från Kirakkajärvi och som är ett museum under Siida i Enare.

Sevettijärvi och dess omgivning är ett kärnområde för den skoltsamiska kulturen. Omkring 90 % av ortens omkring 350 invånare är skoltsamer. Även enaresamer och nordsamer är bosatta där.

Orten grundlades i väglöst land 1949 och innan dess bodde bara ett fåtal samiska familjer i området. Grundläggningen var en följd av fortsättningskriget, genom att 51 skoltsamiska familjer efter detta evakuerades från Petsamoremsan till Sevettijärvi. I slutet av 1960-talet byggdes en bilväg till Sevettijärvi.

Från Sevettijärvi går en 66 km lång vandringsled (på vintern skidled) mot nordväst genom östra delen av det stora ödemarksområdet Kaldoaivi. Vandringsledens andra startpunkt (eller ändpunkt) finns vid sjön Pulmankijärvi, som ligger i byn Nuorgam i Utsjoki kommun.