Hoppa till innehållet

Krokfjell

Krokfjell
(Muotkavaara, Муоткаваара, Muotkevárri, Myetkivääri)
Kulle
Treriksröset på Krokfjell. Foto taget av Ellisif Wessel omkring sekelskiftet 1900
Treriksröset på Krokfjell. Foto taget av Ellisif Wessel omkring sekelskiftet 1900
Land Norge NorgeRyssland RysslandFinland Finland
Region Finnmark, Murmansk oblast, Lappland
Distrikt Sør-Varanger, Petjenga, Enare kommun
Höjdläge 169 m ö.h. (i Norge)
Geonames 524436

Krokfjell (finska: Muotkavaara, ryska: Муоткаваара, nordsamiska: Muotkevárri, enaresamiska: Myetkivääri) är en kulle på vilken treriksgränspunkten mellan Finland, Norge och Ryssland står. Den norska sidan hör till Sør-Varangers kommun. den finländska till Enare kommun och den ryska till Petjenga distrikt. Kullens högsta punkt, på 169 meter, ligger i Norge.

Treriksröset

[redigera | redigera wikitext]
Huvudartikel: Treriksröset, Sør-Varanger

Treriksröset ligger strax söder om den högsta punkten på Krokfjell. Gränsen mellan Norge och Ryssland, inkluderande det då autonoma Finland inom det ryska kejsardömet, fastslogs i ett gränsavtal 1826. År 1833 fastslogs att gränsen mellan det finska storfurstendömet och det ryska imperiet i sig drogs vid Muotkavaara/Krokfjell. Ett röse lades upp 1846.

Mellan 1920 och 1944, då Petsamo tillhörde Finland, var röset ett vanligt gränsmärke på gränsen mellan Norge och Finland. År 1944, efter det att Finland avträtt Petsamo till Sovjetunionen, blev röset åter ett treriksröse. Gränsen vid röset ändrades igen 1947, efter det att Finland sålt Jäniskoski-Niskakoskiområdet till Sovjetunionen, varefter gränsen mot Sovjetunionen, senare Ryssland, orienterades mot sydväst från treriksröset.

Den norska sidan av Krokfjell är en del av Øvre Pasvik nationalpark. Den finländska sidan ligger något utanför Vätsäri ödemarksområde. Som gemensamt namn för naturskyddsområdet runt treriksröset brukas Pasvik–Enare trilaterala naturskyddsområde.