Jäniskoski-Niskakoskiområdet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Finländsk patrull i Jäniskoski under vinterkriget 1940
Jäniskoski-Niskakoskiområdet är markerat med rött i kartan

Jäniskoski-Niskakoskiområdet (ryska:Сектор Янискоски — Нискакоски/Sektor Janiskoski-Niskakoski, finska:Jäniskosken–Niskakosken alue) är ett 176 kvadratkilometer stort område längs Pasvikälven, tidigare i Lappland i Finland, som Finland sålde till Sovjetunionen den 18 april 1947.[1]

I området fanns ruinerna av det 1938–1942 uppförda, och 1944 av tyskarna sprängda, vattenkraftverket Jäniskoski kraftverk samt kraftverksdammen Niskakoski. Området var inte en del av de landöverträdelser som följde av Freden i Paris.

Jäniskoski kraftverk hade ursprungligen byggts för att förse nickelutvinningen i Nikel i Petsamo med energi. Finland ansåg sig inte ha råd att återuppbygga den omedelbart efter andra världskriget. Nikel kom att höra till Ryssland som såg ett behov av att köpa kraftverket.

Som en del av Finland hade området varit en del av Enare kommun. Numera, i Ryssland, ingår det i Petjenga distrikt.

Jäniskoski kraftverk återinvigdes 1951, under det nya namnet Janiskoski kraftverk. År 1956 invigdes också Kaitokoski kraftverk uppströms Jäniskoski, också inom Jäniskoski-Niskakoskiområdet.

Under vinterkriget stannade fronten upp under februari–mars 1940 i Jäniskoski-Niskakoskiområdet, strax söder om Nautsk, efter Slaget vid Petsamo.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Överenskommelsen mellan Republiken Finland och Sovjetunionen om Jäniskoski vattenkraftverk- och Niskakoski regleringsdamm-område 1947