Sierra Morena

Sierra Morena
Berg
Läge Provinserna Ciudad Real, Córdoba, Jaén, Sevilla och Huelva
 - höjdläge 1 324 m ö.h.
Nås enklast Bilväg från Puertollano

Sierra Morena vid Despeñaperros
Pass till Sierra Morena; Calatrava la Nueva.

Sierra Morena är en bergskedja som sträcker sig 400 kilometer öst-väst över södra Spanien, och bildar den södra gränsen för Meseta Central på den Iberiska halvön, och utgör vattendelare mellan Guadiana i norr och Guadalquivir i söder.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Sierra Morena är resultatet av uppåtpressande tryck från Afrikanska kontinentalplattans rörelse åt norr. I bergen finns värdefulla tillgångar av bly, silver, kvicksilver, och andra metaller, av vilka några har utvunnits sedan förhistorisk tid. De gamla Ibererna använde bergspassen som väg mellan högplatån i norr och Guadalquivirbäckenet i söder.[1]

Despeñaperros, som ligger i Jaénprovinsen, är en djup kanjon som skapats av floden Despeñaperros, med branta sidor över 500 meter höga. Den utgör ett naturligt bergspass för att gå över Sierra Morena in i Andalusien från norra delen av Iberiska halvön.

Sierra Morena-bergen var förr kända som ett tillhåll för banditer och rövare.[2] Bergen nämns i romanen Don Quijote, där Sancho Panza föreslår det som en tillflyktsort undan det Heliga hermandad efter att Don Quijote har fritagit en grupp galärslavar. I Voltaires satir Candide, stannar huvudpersonerna här på sin flykt från Lissabon (kapitel 9-10). Nikolaj Karamzins prosaverk från 1793 "Sierra-Morena", där den ryske författaren berättar en kärlekshistoria mellan författaren och den unga Elvira, har också tillägnats bergskedjan. Sierra Morena var också platsen för Jan Potockis "Manuscrit trouvé à Saragosse". Den spanska sången "Cielito Lindo" nämner Sierra Morena.

Mycket av Sierra Morena skyddas nu i naturparker som Despeñaperros, Sierra de Andújar (Jaén), Sierra de Cardeña-Montoro, Sierra de Hornachuelos, Sierra Madrona, Sierra Norte de Sevilla and Sierra de Aracena, i Huelva.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sierra Morena, 18 januari 2011.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Wes Gibbons & Teresa Moreno, The geology of Spain. Geological Society of London, 2003(engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]