Sierra Morena

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sierra Morena
Berg
Location Sierra Morena.PNG
Läge Provinserna Ciudad Real, Córdoba, Jaén, Sevilla och Huelva
 - höjdläge 1 324 m ö.h.
Nås enklast Bilväg från Puertollano

Sierra Morena vid Despeñaperros
Pass till Sierra Morena; Calatrava la Nueva.

Sierra Morena är en bergskedja som sträcker sig 400 kilometer öst-väst över södra Spanien, och bildar den södra gränsen för Meseta Central på den Iberiska halvön, och utgör vattendelare mellan Guadiana i norr och Guadalquivir i söder.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Sierra Morena är resultatet av det uppressande trycket från Afrikanska kontinentalplattans rörelse åt norr. I bergen finns värdefulla tillgångar av bly, silver, kvicksilver, och andra metaller, av vilka några har utvunnits sedan förhistorisk tid. De gamla Ibererna använde bergspassen som väg mellan högplatån i norr och Guadalquivirbäckenet i söder.[1]

Despeñaperros, som ligger i Jaénprovinsen, är en djup canyon som skapats av floden Despeñaperros, med branta sidor över 500 meter höga. Den utgör ett naturligt bergspass för att gå över Sierra Morena in i Andalusien från norra delen av Iberiska halvön.

Sierra Morena-bergen var förr kända som ett tillhåll för banditer och rövare.[2] Bergen nämns i romanen Don Quijote, där Sancho Panza föreslår det som en tillflyktsort undan det Heliga Broderskapet efter att Don Quijote har fritagit en grupp galärslavar. I Voltaires satir Candide, stannar huvudpersonerna här på sin flykt från Lissabon (kapitel 9-10). Nikolaj Karamzins prosaverk från 1793 "Sierra-Morena", där den ryske författaren berättar en kärlekshistoria mellan författaren och den unga Elvira, har också tillägnats bergskedjan. Sierra Morena var också platsen för Jan Potockis "Handskriften från Saragossa". Den spanska sången "Cielito Lindo" nämner Sierra Morena.

Mycket av Sierra Morenas naturliga skönhet skyddas nu i naturparker som Despeñaperros, Sierra de Andújar (Jaén), Sierra de Cardeña-Montoro, Sierra de Hornachuelos, Sierra Madrona, Sierra Norte de Sevilla and Sierra de Aracena, i Huelva.

Se även[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sierra Morena, 18 januari 2011.

Källor och fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  • Wes Gibbons & Teresa Moreno, The geology of Spain. Geological Society of London, 2003(engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]