Hoppa till innehållet

Silverpoppel

Från Wikipedia
Silverpoppel
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Toppen på en ung planta
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningMalpigiaordningen
Malpighiales
FamiljVideväxter
Salicaceae
SläktePoppelsläktet
Populus
ArtP. alba
Vetenskapligt namn
§ Populus alba
Utbredning

Silverpoppel, Populus alba, är en art av lövträd i poppelsläktet. Den fäller löven på vintern. Den blir 15−30 meter hög och stammen har ofta en omkrets om 50−60 centimeter, enstaka exemplar 150−200 centimeter. Den kan bli 300−400 år gammal.

Den växer naturligt i västra Asien, Nordafrika och södra och centrala Europa och har introducerats i västra och norra Europa. Arten infördes även i Nord-, Central- och Sydamerika. Den är särskilt vanlig längs de stora floderna i Eurasien.[1] Den tål en del sandjord och har ganska små krav, och planteras ibland som alléträd. Trots snabba och bra växtegenskaper blir den ändå mindre och mindre vanlig och trängs gradvis ut av hybridarter.

Trädet ingår i skogar tillsammans med andra arter av poppelsläktet och med arter av videsläktet samt lönnsläktet. Liksom hos andra arter av släktet kan silverpoppelns frön flyga upp till 16 km. Arten är uthärdlig mot svampar och insekter.[1]

Det viktigaste kännetecknet på silverpoppel är bladen – de är lönnbladsliknande, 4−15 cm långa, mellan- eller mörkgröna på ovansidan och ljust silverfärgade eller vit-grön-grå på undersidan. Undersidan är hårig. Kontrasten mellan över- och undersidan av bladen är större än på andra poppelarter.

Knopparna är håriga. Hängena är cirka 4 cm långa. Barken är vitgrå, men blir mörkare med högre ålder.

Silverpoppeln hotas av skogsröjningar längs vattendrag. Hela populationen minskar men den är fortfarande stor. IUCN listar arten som livskraftig (LC).[1]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Rivers, M.C., Mark, J. & Khela, S. 2017 Populus alba . Från: IUCN 2017. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.1. Läst 26 februari 2023.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]