Elektriska stolen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Elektriska stolen "Old Sparky" från Sing Sing-fängelset
Avrättning med elektriska stolen i USA
    Alternativ metod
    Har tidigare använt metoden
    Har aldrig använt metoden

Elektriska stolen är en metod för avrättning. Den dömde spänns fast i stolen, vakterna fäster fuktade kopparelektroder och en fuktig svamp på fångens huvud och ena ben, varefter elektrisk ström med hög spänning leds genom den dömdes kropp till dess att döden inträder. Efter en avrättning med elektriska stolen är kroppen så het att man inte kan vidröra den.

Stolen uppfanns i USA av tandläkaren Harold P. Brown. Han skrev en artikel i New York Post om hur han bevittnat en ung man som avled då han kom i kontakt med en telegrafkabel med växelström. Brown anlitades av Thomas Edison och fick i uppdrag av denne att utveckla den elektriska stolen. Edison, som egentligen var motståndare till dödsstraffet, ville nämligen påvisa att växelström var farligare än likström och det blev en del av det så kallade strömkriget. Brown testade först sin stol på djur.

Elektriska stolen användes första gången för att avrätta en människa den 6 augusti 1890. Det skedde vid avrättningen av William Kemmler i fängelset i Auburn, New York.

Den senaste att avrättas i elektriska stolen var Paul Warner Powell som avrättades i Virginia den 18 mars 2010 för ett mord och en våldtäkt begångna 2000. Användandet av den elektriska stolen har minskat drastiskt i USA och det är endast ett fåtal delstater som använder den elektriska stolen som avrättningsmetod.

Elektriska stolen är fortfarande laglig i delstaterna Alabama, Florida, South Carolina, Kentucky, Tennessee och Virginia, men finns där bara som ett alternativ till giftinjektion (lethal injection), den dömde får därmed välja mellan giftinjektion och elektriska stolen.

Elektriska stolen i litteraturen[redigera | redigera wikitext]

Stephen King har beskrivit avrättningsmetoden i romanen Den gröna milen, som lagts till grund för filmen med samma namn.

Populärmusik[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

  • I filmen Picassos äventyr ska Picasso (Gösta Ekman) avrättas för att ha tillhandahållit förbjuden konst. Eftersom säkringarna har gått fungerar inte stolen och avrättningen går helt överstyr sedan elektrikern Grieg (Rolv Wesenlund) donat med proppskåpet.