Skärfläcksålar

Från Wikipedia
Skärfläcksålar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningÅlartade fiskar
Anguilliformes
FamiljSkärfläcksålar
Nemichthyidae
Vetenskapligt namn
§ Nemichthyidae
AuktorKaup, 1859
Avocettina infans
Avocettina infans
Hitta fler artiklar om djur med

Skärfläcksålar[1] eller snäppålar[2] (Nemichthyidae) är en familj i ordningen ålartade fiskar med nio arter, indelade i tre släkten. Familjens vetenskapliga namn kommer av grekiskans nema som betyder tråd och ichthys som betyder fisk.

De nio arterna i familjen förekommer i världshaven Atlanten, Indiska oceanen och Stilla havet och alla arter är djuphavslevande fiskar som hör hemma i den mesopelagiska och batypelagiska zonen.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Snäppålar har långa smala kroppar och de längsta arterna kan som fullvuxna nå en längd på över en meter, medan de mindre arterna blir något mindre än en meter långa. Antalet kotor i ryggraden är 170-220 hos släktena Labrichthys och Avocettina och över 750 hos släktet Nemichthys. Ryggfenan och analfenan är långsträckta. Stjärtfenan är sammanvuxen med ryggfenan och analfenan, någon synlig stjärtfena finns därför inte. Bröstfenor finns, men är ganska små. En noterbar egenhet är att anus är belägen på den främre delen av kroppen, nedanför bröstfenorna, eller en bit bakom dem (släktet Avocettina).

Ögonen är proportionellt mot huvudet stora. Käkarna är långa och näbbliknande. Den övre käken är något längre än den undre käken och den yttre delen av käkarna är mer eller mindre böjda. Käkarnas säregna utformning gör att de inte kan slutas helt.

När hanarna når könsmognaden genomgår de signifikanta utseendemässiga förändringar, deras käkar tillbakabildas delvis och blir kortare och tänder förloras.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Det finns nio arter, indelade i tre släkten:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]