Skräpmat

Från Wikipedia
Version från den 15 maj 2017 kl. 17.31 av Kyllo (Diskussion | Bidrag) (Gjorde redigering 39850896 av 80.217.242.188 (diskussion) ogjord. Se tidigare kommentar. Har även kontaktat användaren.)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hamburgare är ett exempel på en maträtt som ofta räknas som skräpmat.

Skräpmat är en nedsättande benämning på mat som är onyttig och ofta kopplas till snabbmat och diverse färdigmat. Skräpmat är mat som innehåller många kalorier men få näringsämnen (tomma kalorier)[1] eller stora mängder enkla kolhydrater som socker.[2] Ett stort intag av skräpmat kan leda till hälsosjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, cancer, demens och typ 2-diabetes.[3]

Som ett alternativ ord till det värdeladdade ordet skräpmat finns ett förslag att kalla det för utrymmesmat. Detta skulle då stå för mat som innehåller mycket energi men en olämplig kombination av näringsämnen. Till utrymmesmat räknas framför allt mat med mycket socker och mättat fett. Exempel är söta eller alkoholhaltiga drycker, som läsk, saft, öl och vin, söta och feta bakverk, godis och glass.

Källor

  1. ^ Skräpmat i Nationalencyklopedins nätupplaga.
  2. ^ Vad räknas egentligen som skräpmat”. Kurera. 12 oktober 2012. http://kurera.se/vad-raknas-som-skrapmat/. Läst 5 januari 2016. 
  3. ^ Du äter för mycket skräpmat”. Aktiv Träning (10). 2011. http://aktivtraning.se/halsosam-livsstil/du-ater-for-mycket-skrapmat. Läst 5 januari 2016. 

Externa länkar