Slovakiska republiken (1939–1945)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Slovakiska republiken
Slovakiska: Slovenská republika¹

1939–1945
Flagga Vapen
Nationalsång: Hej, Slováci
Slovensko.png
Huvudstad Bratislava
Språk Slovakiska
(minoritetsspråk: tyska, ungerska)
Statsskick Republik
Sista president Jozef Tiso
Bildades 1939
 – bildades genom Tysklands ockupation av Tjeckoslovakien
 – bildades ur Andra tjeckoslovakiska republiken
Upphörde 1945
 – upphörde genom Tysklands kapitulation
 – uppgick i Socialistiska republiken Tjeckoslovakien
Folkmängd
 – befolkningstäthet
2 653 053 (1940)
69,7 inv/km²
Valuta Slovakisk koruna
¹ Slovenský štát (halvofficiellt till 21 juli 1939)

Slovakiska republiken (slovakiska: Slovenská republika), även känd som den Första slovakiska republiken (slovakiska: Prvá slovenská republika) eller Slovakiska staten (slovakiska: Slovenský štát), var en klerikalfascistisk vasallstat som existerade från 14 mars 1939 till den 8 maj 1945 som en allierad och skyddstat åt Nazityskland. Det existerade på ungefär samma område som dagens Slovakien (utan de södra och östra delarna). Republiken gränsade till Tyskland, protektoratet Böhmen-Mähren, Generalguvernementet (tyskockuperade kvarlevorna av Polen) och Ungern.

Den slovakiska staten erkändes av Tyskland och flera andra stater, däribland den provisoriska regeringen i Republiken Kina, Kroatien, El Salvador, Estland, Italien, Ungern, Japan, Litauen, Manchukuo, Mengjiang, Rumänien, Sovjetunionen, Spanien, Schweiz och Vatikanstaten. Den första slovakiska republikens rättsliga existens upphävdes retroaktivt av de segrande allierade i andra världskriget genom upphävandet av Münchenavtalet och alla dess konsekvenser.

Deltagande i andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Den slovakiska försvarsmakten deltog på tysk sida i invasionen av Polen i september 1939 som räknas som startskottet för andra världskriget i Europa. En slovakisk brigad korsade Polens sydgräns och genomförde en offensiv norrut.

Under operation Barbarossa medverkade slovakiska trupper i invasionen av Sovjetunionen. 1944 bröt det Slovakiska upproret ut varvid stora delar av östra Slovakiska republiken initialt kom att kontrolleras av upprorsrörelsen. Efter tysk intervention upplöstes det slovakiska försvaret och tyskledda trupper slog ner upproret. Därefter var republikens självständighet ytterligare begränsad. Sovjetiska trupper invaderade Slovakien under sin offensiv på östfronten under slutet av 1944 och 1945 varvid den Slovakiska republiken de facto upphörde att existera efter Bratislavas fall i april 1945.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Slovakia1941 02.png

Koordinater: 48°08′N 17°06′Ö / 48.133°N 17.100°Ö / 48.133; 17.100