Små grodorna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den tidigare åkattraktionen på Liseberg, se Små grodorna, Liseberg.
Små grodorna
Små grodorna Varberg.jpg
Små grodorna kring midsommarstången i Varberg 2009.
OriginalspråkSvenska
KompositörOkänt
TextförfattareOkänt
ÖvrigtRefrängen spårad till militärmarsch från Franska revolutionen
Ett videoklipp med Små grodorna.

Små grodorna är en danslek, som i Sverige främst förknippas med midsommarfirande och dans kring midsommarstång, men förekommer ibland när det dansas runt julgranentjugondedag jul. Dansen utförs hoppande på huk som grodor, och då orden öron och svansar sjunges viftar de dansande med händerna vid sina öron och svanskotor. Ibland fortsätter man med fler verser om andra djur, men om de har svansar och öron ersätts ordet "ej" - Båd’ öron, båd’ öron och svansar hava de.. Båd’ avser ordet "både".

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Melodin har spårats till en militärmarsch från den franska revolutionen, "La Chanson de l’Oignon" ("Löksången")[1][2], med refrängen "Au pas, camarade, au pas camarade / au pas, au pas, au pas! (I takt, kamrat!). Lök var vanlig proviant bland soldaterna.[3] Det berättas att fransmännens dåtida fiender, britterna, med nedsättande ironi ändrade texten till "Au pas, grenouilles!" ("I takt, små grodor!"). Texten baserades på att britterna humoristiskt kallade fransmännen för grodätare.[3]

Melodin förekommer fortfarande i en barnvisa på franska med originaltexten "Au pas camarades". Hur den hamnade i Sverige är oklart, men den fanns på Nääs slott i Västergötland i slutet av 1800-talet i samband med kurser i slöjd och folkkultur.[3] Den gavs ut första gången på svenska av Nääs 1922, i en skrift om sånglekar.[3] Små grodorna har därefter blivit en barnvisa i flera länder. I Norge heter den "Små rumpetroll" och i Danmark "Små frøer".[3]

Sången betraktas trots detta dock av många i Sverige som en viktig del av det svenska kulturarvet och den svenska ambassaden i Paris använde 2003 sången som en del av ett test på svensk anknytning för att få behålla sitt svenska medborgarskap.[4]

Små grodorna, små grodorna är lustiga att se.
Små grodorna, små grodorna är lustiga att se.
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de.
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de.
Kou ack ack ack, kou ack ack ack,
kou ack ack ack ack kaa.
Kou ack ack ack, kou ack ack ack,
kou ack ack ack ack kaa.

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Sången sjungs i Steven Spielbergs amerikanska science fiction-film Minority Report från 2002 hos en ögonläkare (spelad av Peter Stormare), av hans sköterska, spelad av likaledes svenskbördiga Caroline Lagerfelt. Ordet "öron" byts dock ut mot "ögon".

Mora Träsk låg på Svensktoppen i två veckor under perioden 9-16 september 1990 med en hiphopversion av Små grodorna och nådde som bäst 8:e plats[5][6].

Nöjesparken Liseberg i Göteborg hade en åkattraktion med namnet Små grodorna.

Publikation[redigera | redigera wikitext]

Inspelningar[redigera | redigera wikitext]

Sången spelades först in och gavs ut på EP-skiva med potpurri på svenska danslekar i juni 1955.[7] Sången har också spelats in på spanska av Maria Llerena som "Las ranitas" på skivalbumet Chiquitico mio från 1988[8] och på portugisika som "O sapo" av den brasilianska sångerskan Eliana.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Små grodorna är en lökvisa”. Sydsvenskan. 21 juni 2007. http://www.sydsvenskan.se/malmo/sma-grodorna-ar-en-lokvisa/. Läst 21 juni 2014. 
  2. ^ Le chant de l'Oignon (French Napoleonic song)Youtube
  3. ^ [a b c d e] sigroth-lambe, Susanne (20 juni 1916). ”Från lökhyllning till grodkvack – Upsala Nya Tidning”. unt.se. https://unt.se/kultur-noje/fran-lokhyllning-till-grodkvack-4276453.aspx. Läst 19 juni 2020. 
  4. ^ Aftonbladet 7 juni 2003 -Tvingades sjunga "Små grodorna" för att få behålla medborgarskapet
  5. ^ www.sr.se - Svensktoppen 1990
  6. ^ www.moratrask.se Arkiverad 24 februari 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  7. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/000083967. Läst 13 juni 2011. 
  8. ^ ”Chiquitico mio”. Svensk mediedatabas. http://smdb.kb.se/catalog/id/001481880. Läst 13 juni 2011. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]