Smallville

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Smallville
Smallville 2001 logo.svg
Genre Superhjälte, drama, sci-fi
Skapad av Alfred Gough
Miles Millar
Originalverk Stålmannen
av Jerry Siegel
Joe Shuster
Medverkande Tom Welling
Erica Durance
Cassidy Freeman
Justin Hartley
Allison Mack
Musik Remy Zero - "Save Me"
Antal avsnitt 218
Längd (per avsnitt) 42 minuter
Antal säsonger 10
Land USA USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Tollin/Robbins Productions
Warner Bros. Television
DC Comics
Millar Gough Ink
Exekutiv producent Alfred Gough
Miles Millar
Michael Tollin
Brian Robbins
Joe Davola
Ken Horton
Greg Beeman
James Marshall
Todd Slavkin
Darren Swimmer
Kelly Souders
Brian Peterson
Tom Welling
Inspelningsplats British Columbia, Kanada
Distributör Warner Bros. Television Distribution
Sändning
Originalkanal The WB (2001–2006)
The CW (2006–2011)
Originalvisning 16 oktober 2001 – 13 maj 2011
Externa länkar
och http://www.cwtv.com/shows/smallville Officiell webbplats
IMDb

Smallville är en amerikansk TV-serie som utvecklats av författarna och producenterna Alfred Gough och Miles Millar, baserad på DC Comics karaktären Stålmannen som skapades av Jerry Siegel och Joe Shuster. Serien som ursprungligen sändes av WB, hade premiär den 16 oktober 2001. Efter Smallville femte säsong, slogs WB och UPN samman till CW. Serien, som avslutade sin tionde och sista säsong den 13 maj 2011, följer Clark Kent (Tom Welling) under hans tonårstid i den fiktiva staden Smallville, Kansas, innan han blir känd som Stålmannen.[1] De första fyra säsongerna fokuserar på Clark och hans vänner i high school. Efter säsong fem bestämmer han sig för att fokusera på sin karriär på Daily Planet, där han bland annat möter andra DC-serietidningssuperhjältar och skurkar.

Säsongssammanfattningar[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Året är 1986. En pojke som heter Kal-El räddas av sin far Jor-El från den ondskefulla General Zod och den korrupta superdatorn The Brain InterActive Constructs plan för att förinta planeten Krypton. Krypton dör, med alla dess invånare, utom Kal-El, som via ett rymdskepp färdas mot jorden. År 1989 slår ett stort meteorregn ner i Smallville, Kansas. I meteorregnet fanns Kal-El, men också en av hans få svagheter, kryptonit. Han blir funnen av bonden Jonathan Kent och hans fru Martha Kent. Som tack för hjälpen för att Kents räddar Lionel Luthor och hans son Lex förfalskar han adoptionspapper. 13 år senare, 2001 bemästrar pojken supersnabbhet, superstyrka och osårbarhet. Säsong 1 berättar om bondpojken Clark Kents första år på gymnasiet. Nästan varje vecka möter han nya onda människor som blivit infekterade av den gröna kryptoniten i meteorstenarna. Clark försöker samtidigt balansera sin vänskap med Pete Ross, Chloe Sullivan och Lana Lang. Lex Luthor återvänder till Smallville för att titta till en anläggning som ligger utanför byn som tillhör LuthorCorp. Efter att ha varit nära att drunkna räddas Lex av Clark, och de blir vänner. Lex blir nyfiken på Clark och meteorregnet och börjar undersöka det. Undersökningarna riskerar att avslöja vem Clark verkligen är. Genom hela säsongen räddar Clark dagligen nya liv och Lanas pojkvän Whitney Fordman beger sig till militären. Clark lovar Whitney att han ska se efter Lana medan Whitney är borta och under hemfärden fastnar Lana i en tornado. Clark anländer precis i tid för att se Lana, fast i sin bil försvinna in i tornadon. Clark superspringer in i tornadon för att rädda henne.

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Clark Kent och Lana Lang sitter fortfarande fast i tornadon. Med lite tur lyckas Clark rädda Lana men till ett högt pris. Jonathan har försvunnit då han jagade en fotograf som har bildbevis på att Clark inte är av denna värld. Både Jonathan och reportern fastar under jord och Clark beger sig ut för att leta. Under ett slagsmål blir fotografen skjuten av Lex Luthor. Fallet läggs ner och Clark, Martha och Jonathan återgår till sitt lugna liv på gården. Clark börjar sitt andra år på gymnasiet med en ny förmåga, värmesyn och en ny svaghet, röd kryptonit. Han avslöjar sin hemlighet för Pete Ross, och fortsätter bekämpa kryptonitinfekterade människor, men han försöker samtidigt också ta reda på sitt ursprung. Han får hjälp med detta av Dr. Virgil Swann, en forskare som har studerat de kryptonska tecknen som finns på jorden. Pete kommer närmare Kents nu när han vet Clarks hemlighet och Lana flyttar in till Chloes familj när hennes faster flyttar från Smallville. Lex och hans far Lionel Luthor fortsätter kampen om tronen till LuthorCorp. Lex blir dessutom förälskad i dr. Helen Bryce. Chloe försöker hantera sina känslor och de komplicerade relationerna med Clark och Lana. Efter att Jor-El, via Clarks rymdskepp, hotar Clark bestämmer han sig för att förstöra skeppet. Explosionen skapar en chockvåg som slår omkull Martha och Jonathan i deras bil. Martha som mot alla odds blivit gravid förlorar barnet och i ilska och sorg sätter Clark på sig en röd kryponitring och lämnar Smallville.

Säsong 3[redigera | redigera wikitext]

Clark återvänder hem till Smallville från Metropolis efter händelserna i säsong 2:s avslutning. Clark förklarar allt för sina förstående föräldrar och de förlåter honom. Clark och Lanas relation slutar fortare än den börjar. Clark träffar Perry White, lär sig mer om sin biologiske far Jor-El och får en ny kraft, superhörsel när han blir tillfälligt blind av sin värmesyn. Lionel smider planer tillsammans med sin gamla vän Morgan Edge, mannen som såg till att Clarks blodprov blev stulet. Morgan Edge får tag i blodprovet och använder det som ett botemedel mot sin leversjukdom. Han testar det först på en försöksperson, Adam Knight. Lex kommer hem och genomgår psykiska undersökningar. När Chloe och Lex får reda på att det var Lionel som mördade sina egna föräldrar, går Lex plötsligt igenom en psykisk nedbrytning, iscensatt av Lionel. Lex glömmer allt han lärt om vad Lionel gjorde men för säkerhets skull planerar Lionel att döda både Chloe och Lex. Chloes skyddshus exploderar och Lionel hamnar i fängelse. När Clark offrar sig för att rädda Jonathan Kent som hamnar i koma, beslutar sig Clark för att uppfylla det öde Jor-El bestämt. Genom en vägg i Kawatche Cave blir Clark teleporterad ut i rymden av Jor-El.

Säsong 4[redigera | redigera wikitext]

Via en blixt återvänder Clark, men är inte sig själv. Han har blivit "omprogrammerad" av Jor-El att hitta de tre "Kraftstenarna" som är spridda över jorden. Lois Lane kommer till Smallville för att ta reda på vad som dödade hennes kusin Chloe. Istället möter hon Clark med minnesförlust, som varit borta i tre månader, och Lois tar Clark till sjukhuset. Lana, som nu bor i Paris med sin nya pojkvän Jason Teague, börjar undersöka en urgammal grevinna, grevinnan Margaret Isobel Thoreaux, som är kopplad till Lana mer än vad Lana själv tror. Jonathan Kent ligger på sjukhuset i koma, och har en orolig Martha Kent vid sin sida, och Lionel Luthor inväntar sin rättegång. Clark besegrar Kal-El med svart kryptonit som Martha får via Bridgette Crosby, dr. Virgil Swanns assistent, och Jonathan vaknar upp ur koman. Clark bestämmer sig för att bara vara Clark Kent, och struntar nu i vad Jor-El har för öde till honom. Clark går med i rugbylaget, hans relation med Lana går i en evig berg- och dalbana, han träffar framtida superhjältar och slåss med häxor från 1600-talet, som också är ute efter kraftstenarna. Ett evigt sökande bryter ut mellan Clark, Lana, Lex, Jason och hans mamma Genevieve Teague och de överlevande medlemmarna ur den gamla Veritas-gruppen, en grupp grundad av Dr. Virgil Swann. Clark klarar uppgiften precis i tid till sin examen. Clarks verkliga öde avslöjas vid säsongens slut, då han lyckas sätta ihop alla tre stenar som bildar Kunskapskristallen och teleporterar honom till Arktis. Allt slutar med att ett andra meteorregn träffar Smallville och i regnet göms ett rymdskepp som för med sig den kryptonska superdatorn och Clarks framtida fiende, Brainiac. Clark själv blir förvirrad när han hamnar på Arktis och kastar iväg Kunskapskristallen.

Säsong 5[redigera | redigera wikitext]

Kunskapskristallen landar i snön och efter att marken skakats slungas enorma kristalltorn från marken upp i luften och bildar Ensamhetens fort. Sakta börjar Clark sin träning med Jor-El för att stoppa den kommande framtida ondskan. Två kryptonska lärjungar till General Zod anländer till Smallville för att leta upp Kal-El. Chloes mystiska försvinnande i Kawatche Cave och uppdykande på ett sjukhus i Yukon får Lex att bli mer misstänksam mot Clarks hemlighet. Clark förlorar sina krafter för att han inte håller ett löfte han givit till Jor-El och nu kan han och Lana börja om på nytt. Chloe blir kidnappad av en person som hyser agg mot alla meteorinfekterade och planerar att utrota dem genom att aktivera missiler, gömda långt under Smallville. Clark blir skjuten och senare dödsförklarad, och Lionel Luthor blir Jor-Els värdkropp för ett tag och tar Clark till fortet där han återupplivas. Clark stoppar sedan missilen. Clark börjar på college och träffar där professor Milton Fine, som själv har ett par hemligheter. Aquaman och Cyborg gör ett kort stopp i Smallville, och Chloe får jobb på Daily Planet. Jonathan och Lex deltar båda i valet där vinnaren blir Kansas nya senator, och efter en hård kamp går Jonathan som segrare ur striden. Lionel Luthor kallar Jonathan till Kents Farm, och där börjar de slåss, och stressen gör att Jonathans hjärtproblem kommer tillbaka. Svag går han ut på gården och där finner Clark och Martha honom. Efter en kort stund med sin familj dör han i Clark och Marthas famn. Lana betalar några studenter med sina collegepengar för att få en dos av den drog de skapat. Med den dör man för ett kort ögonblick och får då chansen att träffa de som redan är döda. Clark ingriper och på grund av att dosen innehåller grön kryptonit dör även Clark. Men med hjälp av den nyligen avlidna Jonathan Kent kommer Clark tillbaka till livet. Och i slutet ser Brainiac till att General Zod kommer tillbaka från Spökzonen och tar över Lex Luthors kropp, samt att Clark själv hamnar i Spökzonen.

Säsong 6[redigera | redigera wikitext]

Zod sprider kaos i världen med Brainiacs datavirus. Clark blir skickad till Spökzonen av Zod och är nu fast där. Han lyckas fly ut ur zonen med hjälp av en bekant till Jor-El. Samtidigt som han anländer till Smallville rymmer andra fångar ur Spökzonen. Clark stoppar Zod och viruset och befriar Lex från Zod. Clark får en ny superkraft, superandedräkt, han kan nu blåsa upp kraftiga vindar med lungorna. Under tiden Clark jagar upp de förrymda fångarna från Spökzonen möter Chloe sin gamla kille Jimmy Olsen och Lex Luthors ärkerival Oliver Queen kommer till Metropolis och försöker utreda källan till "Svarta Torsdagen", dagen då Zod tog över Lex kropp och Brainiac spred sitt virus, som superhjälten Green Arrow. Clark räddar Oliver från Lois som precis blivit räddad av Green Arrow men misstolkar situationen. Clark och Oliver blir snabbt vänner och börjar samarbeta då och då. Lex bygger i hemlighet upp projektet 33.1, där han kidnappar människor med superkrafter och gör olika tester på dem. Clark slår sig ihop med Olivers "superhjältegrupp", bestående av Arthur Curry/Aquaman, Bart Allen/Flash och Victor Stone/Cyborg och stoppar 33.1 som finns i Smallville. Lex har 33.1-fastigheter över hela världen, och Oliver och hans team lämnar Smallville för att ta hand om dem. Clark återgår till jagandet av fångarna och är nära att dödas av en av fångarna, men räddas av John Jones/Martian Manhunter. När Lex lurar Lana till att gifta sig med honom och hon får reda på Clarks hemlighet iscensätter hon att hon blir dödad. Clark och Lionel hittar till slut den sista fången. Fången snor en bit av Clarks DNA och blir en kopia av honom och går under namnet Bizarro. Säsongen avslutas med att Bizarro knockar Clark och flyger iväg från anläggningen där händelserna utspelades.

Säsong 7[redigera | redigera wikitext]

I denna säsong lär sig Clark Kent mer om sig själv, sitt förflutna och sitt öde. Han möter den sista Spökzonsfången som stal Clarks DNA och blev klonen Bizarro, och han släpper sedan fri sin kusin Kara Zor-El från sitt skepp och de slår sig ihop för att stoppa Zor-El, som är Jor-Els bror, Clarks farbror och Karas far.

Clark återförenas med Lana Lang som tar ut skilsmässa från Lex Luthor. Lana börjar med ett team som hjälper människor som har superkrafter eller personer som har blivit kryptonitinfekterade, men använder gruppen för att dölja sitt spioneri på Lex. Lana har en inre konflikt med sina känslor från sitt giftermål med Lex, och hon faller till slut offer för Brainiac. Brainiac släpper henne senare och Lana lämnar då Smallville. Lex får information om en grupp som kallas Veritas, en grupp som hade en teori som säger att en främmande person från yttre rymden skall komma till jorden och antingen rädda eller förinta jorden. Denna person kallas "Resenären". Gruppen grundades av Dr. Virgil Swann, mannen som visade Clarks öde. Lex får reda på att Lionel Luthor var en del av den grupp som jobbar med Veritas, och detta driver Lex till vansinne. Det slutar med att Lex mördar Lionel genom att knuffa ut honom från hans kontor i LuthorCorps huvudbyggnad i Metropolis.

Chloe lär sig att använda sina superkrafter som gör att hon kan hela andra. Hon förlorar sedan sina krafter. Hon och Jimmy blir ett par igen, men när Lois och Jimmy finner bevis på vem som dödade Lionel dras båda två in i något stort. Chloe tas in på Belle Reve på order av Lex Luthor och Lex åker till Arktis. Han har nämligen hittad Ensamhetens fort och fått reda på via Brainiac att det är Clark som är Resenären. För att försvaga Clark låser Brainiac in Kara i Spökzonen. Clark besegrar Brainiac och superspringer till Fortet. Han hittar där Lex som har fått tag på en kryptonsk artefakt som kallas "The Orb". Med The Orb kan Lex kontrollera Resenären. Lex sätter Orben på Fortets kristallpanel och det slutar med att Fortet rasar samman, med både Clark och Lex kvar där inne. Fortet försvinner utan några spår, och så gör även Clark och Lex.

Säsong 8[redigera | redigera wikitext]

Säsongen börjar ett par veckor efter att Ensamhetens Fort kollapsade, och nu har Luthor Corps nya chef Tess Mercer börjat undersöka Lexs nuvarande position. Men hon är inte ensam om att söka efter en försvunnen person, så gör även Olivers Justice League. När Tess team hittar något under snön på Arktis skrämmer Oliver, Arthur Curry/Aquaman och Dinah Lance/Black Canary iväg arbetarna och hittar Clarks röda jacka under snön. Clark återfinns sedan kraftlös av Oliver i Ryssland. Clark och Oliver bestämmer sig för att befria Chloe från Black Creek (Ett av Lexs labb) men där blir Oliver förgiftad och i sin förvirring dödar han Clark. Sekunderna innan Clark dör dyker Martian Manhunter upp och tar Clark till solen där Clark får tillbaka sina krafter. Martian Manhunter förlorar dock sina krafter, för eld är hans svaghet.

Clark Kent kommer närmare sitt öde som hjälte. Han tillbringar mindre tid i Smallville och mer tid i Metropolis. Nu har han fått jobb på Daily Planet och jobbar tillsammans med Lois Lane. Deras känslor för varandra börjar öka. Samtidigt måste han balansera jobbet som reporter och som superhjälte. Han upptäcker snart att han inte bara är en krypton på jorden utan också den "Ultimata Förintaren" som hotar mänskligheten, och Oliver börjar ifrågasätta sitt öde som hjälte.

Efter Brainiacs anfall på Chloe i säsong 7 har Chloe börjat utveckla superkrafter som hon döljer för Jimmy Olsen. Hon accepterar Jimmys frieri, men blir ett kärleksintresse för sjukvårdaren Davis Bloome. Davis och Chloe blir snabbt vänner men Davis har en hemlighet. Chloe försöker dela sin tid mellan Jimmy, sina vänner och sitt nya jobb på Isis Foundation samtidigt som hon brottas med Brainiacs infektion. Kara Kent återvänder från Fantomzonen och letar nu efter den förlorade staden Kandor. Lana Lang återvänder till Smallville efter att hon och Oliver träffats på Kuba när båda letade efter Lex Luthor. Chloe blir kidnappad av Doomsday på sin bröllopsdag. Clark hittar Chloe som blivit besatt av Brainiac. Clark får hjälp av Cosmic Boy, Saturn Girl och Lightning Lad att få bort Brainiac från Chloe. Lana stoppar Lex nästa projekt, Project Prometheus, och får de superkrafter som Lex skulle få. Lex tar sedan ut sin hämnd via Toyman. Lana måste absorbera kryptoniten i Toymans bomb. Lana blir radioaktiv av kryptoniten och kan inte vara nära Clark och åker sin väg. Oliver dödar sedan Lex med en av Toymans bomber.

Clark kommer av misstag med på ett av Jimmys foton när han är i superhastighet. Jimmy döper den nya hjälten till "Den Rödblå Skuggan". Jimmy kommer ruskigt nära Clarks hemlighet. Jimmy blir under Doomsdays attack under bröllopet allvarligt skadad. Han blir beroende av droger efter sitt återhämtande och står sedan öga mot öga med monstret igen.

Efter att Clark besegrar Doomsday försvinner The Orb som har varit hos Tess ända sedan början av säsongen. Hon finner den ute i trädgården på Luthor Mansion svävande i luften. Ett starkt ljus exploderar och istället står det en naken man med The Orb i sin hand. The Orb bränner in ett bekant "Z" i marken och röster viskar spöklikt "Zod".

Säsong 9[redigera | redigera wikitext]

Säsongen börjar tre veckor efter kampen mellan Clark Kent och Doomsday. Clark har nu dragit på sig en svart rock och tröja med det ikoniska S:et-märket. Han bränner också in S:et i saker där han varit och stoppat brott eller räddat människor. Han har påbörjat sin träning med sin far Jor-El. Clark gick under namnet The Red-Blue Blur innan men nu går han under namnet The Blur. Clark har försvunnit spårlöst, men inte bara han, utan även Oliver Queen, hela Olivers Justice League-team och Lois Lane, som efter ett slagsmål med Tess Mercer på The Daily Planet rör vid Clark Legion-ring och försvinner in i framtiden.

Tess Mercer hålls sedan fången av den man som The Orb framkallat och det visar sig vara en yngre version av General Zod och hans armé som slogs vid Zods sida i Kryptonska kriget. Efteråt kommer Lois tillbaka från framtiden utan minne om vad som hänt och med en lönnmördare efter sig som Clark stoppar. Chloes lägenhet i klocktornet som Jimmy köpte till henne förvandlar hon, tillsammans med Dr. Emil Hamilton, till Watchtower, en plats där Chloe kan övervaka Metropolis och tipsa Clark om var skurkarna är. Chloe själv blev totalt nedbruten efter Clark, Oliver och Lois försvinnande. Hon samlar ihop Justice League-medlemmarna igen och tillsammans med Roulette får hon Oliver tillbaka på hjältevägen som Green Arrow. Oliver räddar den fartfyllda tonåringen Mia Dearden från Metropolis mörka gator och gör henne till sin lärjunge.

Clark får reda på vad Lois såg i framtiden. Han ser jorden. Han ser att Kent Farm har blivit ett fängelse. Solen har blivit röd istället för gul och tar bort Clarks krafter, men ger Zod och hans kompanjoner krafter. Och när Oliver, Chloe och Clark blir mördade måste Clark se till att denna framtid aldrig blir av. Men hur han ska göra det vet han inte. Zod tar över ett företag och tillsammans med Tess Mercer bygger de ett soltorn som ska förvandla solen till en röd sol.

Clark möter allt starkare och farligare fiender. Han måste rädda Lois från den argsinta John Corben, som efter en trafikolycka förvandlas till Metallo. En bomb hotar en gala där Oliver och Tess befinner sig. Bomben är gjord av Toyman. Och den ondskefulla anden Silver Banshee flyr från underjorden. Oliver möter sin gamla fiende The Dark Archer/Vordigan, en pojke får fatt i en serietidning som Zatannas far förtrollade och förvandlas till den elaka Devilicus och Clark möter tillsammans med Oliver, Martian Manhunter och superhjältegruppen The Justice Society of America den iskalla mördaren Icicle och chefen för organisationen Checkmate, agenten Amanda Waller, men också andra mystiska personer.

I denna säsong fortsätter den moderna återberättelsen av Superman-legenden och dess klassiska karaktärer att blanda realism, action och känslomässiga djup för att avslöja en ny tolkning av denna nyskapade mytologi. Metropolis klocktorn visar vår hjältes mörkaste timmar, där vi finner Clark Kent som äntligen tar första steget mot sitt öde som Superman.

Säsong 10[redigera | redigera wikitext]

Slutet av början har kommit. Den tionde och sista säsongen berättar om när Clark Kent äntligen ska uppfylla sitt livsöde.

Clark har trätt ut ur sin svarta timme, bara för att upptäcka att hans väg är blockerad av spöken från hans förflutna, skuggor som hotar Clark vid varje hörn. Trots svåra odds, är Clark stark nog att stå emot frestelserna och träda in i ljuset och bli jordens mäktigaste beskyddare?

I sista delen av den nionde säsongen förklarar General Zod och hans kandorska armé krig mot jordens invånare. Clark lyckas rädda alla med hjälp av den kryptonska artefakten Raos bok och skickar iväg alla kryptoner till en ny fridfull planet, men Zod använder sig av en blå kryptonitdolk och blir människa. Utan något annat val stannar Clark och låter sig bli huggen av kniven, bara för att Zod ska släppa taget om den och försvinna till samma plats som kandorerna. Clark själv faller utan krafter mot jordens yta.

Efter en kärleksfull kyss inser Lois Lane att Clark Kent och Metropolis superhjälte The Blur är samma person, två personer hon ständigt dras till. Chloe Sullivan har trots förlusten av Henry ”Jimmy” Olsen efter hans kamp med den dödliga Doomsdays kärl Davis Bloome lyckats hitta kärleken hos Oliver Queen, också känd som Green Arrow. Men när Oliver ska sätta in en satellit i aktivt läge kidnappas han av okända varelser, därav han själv via en walkie talkie avslöjar att de inte är kandorier. Och Tess Mercer, Lex Luthors gamla marionettdocka och en agent i regeringens organisation Checkmate, styrd av den hårdhänta Amanda Waller, blir brutalt bränd av General Zod efter att Tess konfronterar honom i Ensamhetens Fort. Tess Mercer avlider, men får därefter besök av en gammal dam vars mål med Tess är okänt.

Genom säsong nio började Clark bära sitt ikoniska ”S” på bröstet som symboliserade hans ursprung från Krypton och för att finna sin plats mellan den mänskliga världen där han växte upp och den kryptonska världen där han föddes. Nu när han funnit sin plats måste Clark finna modet att ta steget ut ur skuggorna och in i ljuset. Aldrig har det varit så farligt som nu för Clark att visa sig för folket och dra på sig den mantel han har blivit tilldelad. Metropolis vänder sig emot sina hjältar, kallar dem vigilanter och nu måste hjältarna ta reda på vad som verkligen gör en hjälte. Med tanke på hur nära Clark gått gränsen när det gäller rättvisa i det förflutna kommer han att göra det rätta och bli en symbol för det goda i mänskligheten eller bevisar han för de som nekar, att ingen kan bli dömd, utnyttjad eller genomdriven.

I mitten av allt tumult stiger en ny fara fram, och tar form av många olika ansikten och hotar Clark vart han än går. Carter Hall/Hawkman, Kara Kent/Supergirl och Jonathan Kent, Clarks adoptivpappa som alltid har varit hans moralkompass, kommer att stå vid hans sida när de sista stegen tas. Clark kommer att behöva all hjälp han kan få, nu när en gudatyrann vid namn Darkseid siktat sig in på jorden, och hotar dess existens för all framtid.

Säsong tio:s premiäravsnitt "Lazarus" börjar precis där säsong nio tog slut. Clark Kent vaknar upp ur sin nära döden-upplevelse, jagad av sitt förflutnas spöken, både vänner och fiender. Clark måste nu förstöra alla sina förförelser för att bli den signal av hopp jorden behöver. Men det största hotet från Clarks förflutna har återvänt för att utmana honom, som får Clark att tvivla på naturen i hans korståg.

Lois Lane möter sina egna kriser. Hon försöker hitta sin plats på jorden nu när hon vet om Clarks hemlighet, men låter inte Clark avslöja att hon vet det, och det är så hon vill ha det. Lois gör sitt bästa för att hålla den mildtänkande reportern på avstånd, för hoppet om ett liv fritt från romantiska komplikationer gör honom till en ännu bättre hjälte än vad han är idag.

Chloe Sullivan frågar sig själv, "hur mycket är hon villig att offra för att skydda människorna hon älskar?" Chloe tar ett nytt steg mot ondskan för det bättre goda, och lägger sig liv i Ödets händer, hennes enda guide.

När Chloe försvinner, skyller Oliver Queen på sig själv för hennes försvinnande och börjar utforska sitt ansvar för sina handlingar, både goda och onda i sitt förflutna. Men hur långt är Oliver beredd att gå för att få den han älskar tillbaka?

Chloe riskerade sitt eget liv för att ta ansvar för sina egna misstag och ingen blir mer överraskad än Tess Mercer själv när hon vaknar upp, i god hälsa och i en övergiven läkarstation. Men vilka hemligheter lurar i det ställe där Tess hålls fången? Vad är det för speciellt med det stället som har det klingande namnet "Cadmus Labs" och vem är den lilla pojken Alexander som befinner sig där med henne? Tess Mercer blir snart varse att den som utnyttjade henne för att komma närmare Clark under sin exil för att helas från sina skador, orsakade från ett visst Ensamhetens Forts kollaps, snart kommer att vara stark nog för att återvända, med hämnd i fokus.

Clark och Lois romans kommer att stå i blom igen när jorden attackeras av gudatyrannen Darkseid av Apokolips, tillsammans med hans anhängare Granny Goodness, Desaad och Gordon Godfrey. Clark kommer att stå öga mot öga med Darkseid, för jordens överlevnad, och ta de sista stegen mot målet som jordens beskyddare, mannen av morgondagen, en symbol för godhet, rättvisa och ikonen som ristats in i allas hjärtan, Superman.

Övrig seriefakta[redigera | redigera wikitext]

 • Serien började sändas i USA den 16 oktober 2001, och sänds där på TV-bolaget The CW:s kanaler. I Sverige visas serien i Viasats kanaler TV3 och TV6. Serien avslutas någon gång runt våren 2011, då säsong 10 är den sista säsongen.
 • Den 4 mars 2010 meddelade The CW att en tionde säsong av Smallville kommer att göras och meddelade samtidigt att Tom Welling återvänder som Clark Kent/The Blur/Superman och Erica Durance som Lois Lane. Det har även sagts att Justin Hartley och Cassidy Freeman återvänder till showen som sina karaktärer Oliver Queen/Green Arrow och Tess Mercer. Allison Mack kommer inte längre vara huvudskådespelare, utan kommer istället att vara en återvändande skådespelare och kommer att spela sin karaktär Chloe Sullivan i 7 avsnitt. Callum Blue kommer troligtvis inte återvända då hans karaktär Major/General Zod skickades till en annan värld i slutet av säsong 9.
 • Producenterna för Smallville ska även försöka få Michael Rosenbaum som spelade Lex Luthor mellan säsong 1-7 att medverka igen i 9-10 avsnitt. Men den 22 mars 2010 publicerade Kryptonsite.com en artikel om att Michael Rosenbaum skall ha sagt att han inte kommer att återvända till den tionde säsongen av Smallville i någon av huvudrollerna. Enligt Tom Welling har Rosenbaum nu sagt att han är intresserad av att återvända som Lex Luthor.
 • Många fans vill ha en eller flera episoder där Clark Kent slår sig ihop med antingen Bruce Wayne/Batman eller Diana Prince/Wonder Woman. Christopher Nolans omstart av en Batman-trilogi med Christian Bale, Michael Caine och Gary Oldman gör det nästan omöjligt för Batman att dyka upp i Smallville. Samtidigt vill inte Warner Bros. att Batman dyker upp i för mycket media. En Wonder Woman-film ska också göras och gör att det även blir i princip omöjligt för Wonder Woman att vara med i Smallville, men det kan ändras om bolaget Silver kommer överens med Warner Bros.
 • Avsnitten "Society" och "Legends" i säsong 9 som blev en enda långfilm kallad "Absolute Justice" slog det gamla Smallville-rekordet över att ha flest aktiva superhjältar i samma avsnitt som hölls av "Justice" från säsong 6. "Absolute Justice" hade 9 aktiva hjältar medan "Justice" hade 6 aktiva. Sista avsnittet av säsong 9, "Salvation" hade 8 aktiva hjältar i avsnittet.
 • Det fanns ingen uppgift om vem som skulle ta över huvudskurkrollen efter Doomsday i säsong 8. I slutet återvände en klon av General Zod från kryptonska artefakten The Orb, utan krafter tack vare Jor-Els blå kryptonitstrålning på The Orb, men alla Supermanfans visste att det bara var en tidsfråga innan Zod fick krafterna tillbaka. När säsong 9 tog slut, med Clark fallande från en hög byggnad och med en blå kryptonitkniv instucken i sin högra sida och Zod teleporterad till en ny värld med hjälp av Raos bok var faran mot Zod över. Sedan pågick diskussion om vem som skulle ta över rollen som huvudskurk. Många trodde först att Michael Rosenbaum skulle ta tillbaka rollen som Lex Luthor, men Rosenbaum själv nekar. De exklusiva producenterna Kelly Sounders och Brian Peterson avslöjade att rollen som huvudskurk ska gå till Darkseid, en av Supermans värsta skurkar, som ligger i samma klass som Doomsday och är mer en gud än vad han är en varelse.
 • Den rödblåa klassiska dräkten kommer att vara med i sista säsongen. Den visades i den exklusiva Smallville-trailern på Comic-Con 2010. Dräkten kommer att vara samma exemplar som Brandon Routh bar som Clark Kent/Superman i filmen Superman Returns.
 • Tom Welling har faktiskt haft fler roller i Smallville (förutom hans huvudkaraktär Clark Kent) än någon annan skådespelare med en huvudroll. Förutom Clark Kent så har han också gestaltat en tjugoårig Jor-El i avsnittet "Relic", Bizarro i avsnitten "Phantom", "Bizarro", "Gemini" och "Persona" och Clark Luthor/Ultraman i avsnitten "Luthor" och "Kent".

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande roller, säsong 10[redigera | redigera wikitext]

- Säsong 1-10
- Nuvarande status: Lever
- Superkrafter: Alla kryptonska krafter under en gul sol,
- Första framträdandet: 1x01: Pilot
- Sista framträdandet: 10x22: Finale, Part 2

- Säsong 5-10, återvändande roll under säsong 4
- Nuvarande status: Lever
- Superkrafter: Inga
- Första framträdandet: 4x01: Crusade
- Sista framträdandet: 10x22: Finale, Part 2

- Säsong 8-10
- Nuvarande status: Avliden (10x22: Finale, Part 2)
- Superkrafter: Inga
- Första framträdandet: 8x01: Odyssey
- Sista framträdandet: 10x22: Finale, Part 2

- Säsong 8-10, återvändande roll under säsong 6 och 7
- Nuvarande status: Lever
- Superkrafter: Mästare inom pilskytte, smidighet
- Första framträdandet: 6x02: Sneeze
- Sista framträdandet: 10x22: Finale, Part 2

- Säsong 1-10
- Nuvarande status: Lever
- Superkrafter: Kraften att hela (tappade), superintelligens (under tiden Brainiac besatte henne)
- Första framträdandet: 1x01: Pilot
- Sista framträdandet: 10x22: Finale, Part 2

Dåvarande roller, säsong 1-9[redigera | redigera wikitext]

- Säsong 1-7, gästroll säsong 10
- Nuvarande status: Lever
- Superkrafter: För många vita blodkroppar
- Första framträdandet: 1x01: Pilot
- Sista framträdandet: 10x22: Finale, Part 2

- Säsong 1-7, återvändande roll säsong 8
- Nuvarande status: Lever
- Superkrafter: Supersnabbhet, superstyrka, osårbarhet och kryptonitabsorbation
- Första framträdandet: 1x01: Pilot
- Sista framträdandet: 8x14: Requiem

- Säsong 1-6, gästroll säsong 9 och 10
- Nuvarande status: Lever
- Superkrafter: Har inga
- Första framträdandet: 1x01: Pilot
- Sista framträdandet: 10x21: Finale, Part 1

- Säsong 1-5, gästroll säsong 10
- Nuvarande status: Avliden (5x12: Reckoning)
- Superkrafter: Har inga
- Första framträdandet: 1x01: Pilot
- Sista framträdandet: 10x22: Finale, Part 2

- Säsong 7, gästroll säsong 8 och 10
- Nuvarande status: Lever ( I framtiden)
- Superkrafter: Alla kryptonska krafter under en gul sol
- Första framträdandet: 7x01: Bizarro
- Sista framträdandet: 10x20: Prophecy

- Säsong 2-7, återvändande roll säsong 1, återvändande roll säsong 10
- Nuvarande status: Avliden (7x16: Descent)
- Superkrafter: Har inga
- Första framträdandet: 1x01: Pilot
- Sista framträdandet: 7x16: Descent

 • Earth 2-Lionel Luthor
  - Nuvarande status: Avliden (10x22: Finale, Part 2)
  - Superkrafter: Har inga
  - Första framträdandet: 10x10: Luthor
  - Sista framträdandet: 10x22: Finale, Part 2
 • Sam Jones III - Pete Ross

- Säsong 1-3, gästroll säsong 7
- Nuvarande status: Lever
- Superkrafter: Har inga
- Första framträdandet: 1x01: Pilot
- Sista framträdandet: 7x13: Hero

- Säsong 9, gästroll säsong 10
- Nuvarande status: Lever
- Superkrafter: Alla kryptonska krafter under en gul sol
- Första framträdandet: 9x01: Savior
- Sista framträdandet: 10x19: Dominion

- Säsong 7-8, återvändande roll säsong 6, gästroll säsong 10
- Nuvarande status: Avliden (8x22: Doomsday)
- Superkrafter: Har inga
- Första framträdandet: 6x01: Zod
Sista framträdandet: 8x22: Doomsday

 • Jimmy Olsen
  - Nuvarande status: Lever
  - Superkrafter: Har inga
  - Första framträdandet: 8x22: Doomsday
  - Sista framträdandet: 10x22: Finale, Part 2
 • Eric Johnson - Whitney Fordman

- Säsong 1, gästroll säsong 2 och 4
- Nuvarande status: Avliden (2x11: Visage)
- Superkrafter: Har inga
- Första framträdandet: 1x01: Pilot
- Sista framträdandet: 4x03: Faqade

- Säsong 8
- Nuvarande status: Avliden (8x22: Doomsday)
- Superkrafter: Alla kryptonska krafter under en gul sol (under inflytandet av Doomsday)
- Första framträdandet: 8x02: Plastique
- Sista framträdandet: 8x22: Doomsday

- Säsong 4
- Nuvarande status: Avliden (4x22: Commencement)
- Superkrafter: Har inga
- Första framträdandet: 4x01: Crusade
- Sista framträdandet: 4x22: Commencement

Återkommande gästroller, säsong 1-10[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare som associerats med Superman-media sedan innan, säsong 1-10[redigera | redigera wikitext]

 • Amy Adams - Jodi Melville, 1 avsnitt (Craving). Amy Adams spelar rollen som Lois Lane i Zack Snyders Man of Steel, samt ska medverka i dess uppföljare.
 • Christopher Reeve - Dr. Virgil Swann, 2 avsnitt (Rosetta och Legacy). Christopher Reeve spelade Clark Kent/Superman i Richard Donners filmer om Superman. Christopher Reeve dog den 10 oktober 2004.
 • Margot Kidder - Bridgette Crosby, 2 avsnitt (Crusade och Transference). Margot Kidder är mer känd som Lois Lane i Richard Donners filmer om Superman.
 • Marc McClure - Dax-Ur, 1 avsnitt (Persona). Marc McClure spelade Jimmy Olsen i Richard Donners filmer om Superman.
 • Dean Cain - Dr. Curtis Knox, 1 avsnitt (Cure). Dean Cain är mer känd för att ha spelat Clark Kent/Superman i tv-serien Lois & Clark.
 • Helen Slater - Lara El, 3 avsnitt (Lara, Blue och Abandoned). Helen Slater spelade Kara Zor-El/Supergirl i filmen om Supergirl.
 • Michael Ironside - General Sam Lane, 3 avsnitt (Gone, Facade, Ambush). Michael Ironside gjorde rösten till Darkseid i Superman The Animated Series, Justice League samt Justice League Unlimited.
 • Michael Daingerfield - Gordon Godfrey, 4 avsnitt (Supergirl, Abandoned, Finale: Part 1 och Finale: Part 2). Daingerfield gjorde rösten till Clark Kent/Superman i tv-serien Krypto, The Superdog.
 • Teri Hatcher - Ella Lane, 1 avsnitt (Abandoned). Teri Hatcher är mer känd som Lois Lane i tv-serien Lois & Clark.

Rollfigurer i Smallville[redigera | redigera wikitext]

Hjältar[redigera | redigera wikitext]

 • Clark Kent/Superman
 • Oliver Queen/Green Arrow
 • Martha Kent / The Red Queen
 • Kara Kent/Supergirl
 • John Jones/J'onn J'onzz/Martian Manhunter
 • Chloe Sullivan/Watchtower
 • Tess Mercer/Watchtower II
 • Dr. Emil Hamilton
 • Conner Kent/Superboy
 • Lana Lang
 • Mia Dearden/Speedy
 • Bart Allen/Impulse
 • Arthur Curry/Aquaman
 • Dinah Lance/Black Canary
 • Victor Stone/Cyborg
 • Rokk Krinn/Cosmic Boy
 • Imra Ardeen/Saturn Girl
 • Garth Ranzz/Lightning Lad
 • Brainiac 5
 • Zatanna Zatara
 • Zan och Jayna, The Wonder Twins.
 • Carter Hall/Hawkman
 • Courtney Whitmore/Star Girl
 • Kent Nelson/Dr. Fate
 • Wesley Dodds/Sandman
 • Sylvester Pemberton/Star-Spangled Kid
 • Andrea Rojas/Acrata
 • Jor-El

Skurkar[redigera | redigera wikitext]

 • Lex Luthor
 • Darkseid
 • Davis Bloome/Doomsday
 • Milton Fine/Brainiac
 • General Zod/Major Zod
 • Lionel Luthor (Earth-2)
 • Bizarro
 • Mikhail Mxyzptlk/Mr. Mxyzptlk
 • Morgan Edge
 • The Persuader
 • Winslow Schott/Toyman
 • Bette Sans Souci/Plastique
 • Rudy Jones/Parasite
 • Leslie Willis/Livewire
 • Nathaniel Tyron/Neutron
 • John Corben/Metallo
 • Vortigan/Dark Archer
 • Cameron Mahkent/Icicle
 • Siobhan McDougal/Silver Banshee
 • Amanda Waller
 • Maxwell Lord
 • Rick Flag
 • Deadshot
 • Glorious Godfrey
 • Granny Goodness
 • Desaad
 • Mad Harriet
 • Slade Wilson/Deathstroke
 • Clark Luthor/Ultraman

Clark har också en hel del fiender som är normala människor eller kryptonitinfekterade. Dessa är antingen döda, satta i fängelse eller intagna på mentalsjukhuset Belle Reve i Smallville.

Grupper[redigera | redigera wikitext]

Justice League[redigera | redigera wikitext]

 • Gruppens syfte var först att stoppa Lex projekt att göra experiment på människor med superkrafter, men nu opererar de som en internationell hjältegrupp för att stoppa ondska.
 • Grundare: Oliver Queen/Green Arrow
 • Medlemmar: Oliver Queen/Green Arrow, John Jones/Martian Manhunter, Arthur Curry/Aquaman, Bart Allen/Impulse, Dinah Lance/Black Canary, Victor Stone/Cyborg, Clark Kent/The Blur, Courtney Whitmore/Star Girl, Dr. Emil Hamilton, Zatanna Zatara och Tess Mercer/Watchtower II.
 • Forna medlemmar: Chloe Sullivan/Watchtower (slutat), Carter Hall/Hawkman (avliden).
 • Status: Aktiv.
 • Allierade: Lois Lane.

Justice Society of America[redigera | redigera wikitext]

 • Gruppens syfte var att försvara jorden från ondska. Splittrades när Checkmate avslöjade dem. Förenades för att stoppa Cameron Mahkent/Icicle tillsammans med JLA.
 • Grundare: Carter Hall/Hawkman.
 • Medlemmar: Carter Hall/Hawkman, Courtney Whitmore/Star Girl. Alan Scott/Green Lantern, Jay Garrick/The Flash och Ted Grant/Wildcat.
 • Forna medlemmar: Kent Nelson/Dr. Fate, Alan Scott/Green Lantern, Jay Garrick/The Flash, Ted Grant/Wildcat, Wesley Dodds/Sandman, Sylvester Pemberton/Star-Spangled Kid, Shiera Hall/Hawkgirl, Al Pratt/The Atom, Jim Corrigan/Spectre, Rex Tyler/Hourman, Charles McNider/Doctor Mid-Nite, Dinah Drake-Lance/Black Canary, Terry Sloane/Mister Terrific.
 • Status: Nedlagd
 • Allierade: Justice League.

Legion of Super-Heroes/The Legion[redigera | redigera wikitext]

 • Gruppens syfte är att försvara världen mot ondska på 3000-talet.
 • Grundare: Rokk Krinn/Cosmic Boy, Imra Ardeen/Saturn Girl och Garth Ranzz/Lightning Lad
 • Medlemmar: Rokk Krinn/Cosmic Boy, Imra Ardeen/Saturn Girl, Garth Ranzz/Lightning Lad och Brainiac 5.
 • Status: Aktiv på 3000-talet.
 • Allierade: Clark Kent/Superman

Veritas[redigera | redigera wikitext]

 • Gruppens syfte var att möta och ta hand om "Resenären", den sista överlevaren av Krypton - Kal-El.
 • Grundare: Dr Virgil Swann.
 • Medlemmar: Dr. Virgil Swann, Bridgette Crosby, Robert och Laura Queen, Lionel Luthor, Genevieve och Edward Teague.
 • Status: Nedlagd, då alla medlemmarna är döda. Dr. Virgil Swann, Robert och Laura Queen blev mördade av Lionel Luthor, Lionel blev mördad av Lex Luthor, Bridgette Crosby blev mördad av Jason Teague, Genevieve Teague blev mördad av Margaret Isobel Thoreaux, och Edward Teague blev mördad av Brainiac.

Injustice League[redigera | redigera wikitext]

 • Gruppens syfte var att fånga in Davis Bloome/Doomsday så att Clark Kent kunde döda honom.
 • Grundare: Tess Mercer.
 • Medlemmar: Eva Greer, Bette Sans Souci/Plastique, Rudy Jones/Parasite, Leslie Willis/Livewire och Nathaniel Tyron/Neutron
 • Status: Nedlagd, då Eva Greer och Livewire blev mördade av Tess Mercer, samt Neutron blev mördad av Doomsday.

Checkmate[redigera | redigera wikitext]

 • Gruppens syfte är att för tillfället få fram alla hjältar så att de kan samarbeta för att stoppa Apokolips.
 • Grundare: Amanda Waller.
 • Medlemmar: Amanda Waller, Maxwell Lord, Stuart Campbell, Ray Sacks, Paul Brenner, Cameron Mahkent/Icicle.
 • Forna medlemmar: Tess Mercer och Edward Lott.
 • Status: Okänt, efter att Major Zod attackerat och bränt ner Checkmates högkvarter.
 • Allierade: Suicide Squad, USA:s regering.

Kandorska armén[redigera | redigera wikitext]

 • Gruppen består av klonade soldater från kriget på Krypton cirka 20 år innan Krypton går under. DNA:na från soldaterna togs av en ung Jor-El och lade all tagen DNA i The Orb, en kryptonsk artefakt som aktiverades när Clark Kent besegrade Doomsday. The Orb skapade då kloner av allt DNA och spred klonerna över jorden, utan krafter då Jor-El strålade The Orb med blå kryptonit.
 • Grundare: Jor-El och Major Zod.
 • Medlemmar: Major Zod, Faora, Basqat, Vala, Alia, Coats och en del okända soldater.
 • Forna medlemmar: Faora, Alia och Coats (dessa personer är döda).
 • Status: Okänt, då resten av de överlevande soldaterna fick hjälp av Clark Kent att komma till New Krypton.

Suicide Squad[redigera | redigera wikitext]

 • Gruppen är ett projekt skapat av det nedbrända Checkmate. Detta var troligen det som Amanda Waller ville rekrytera Oliver Queen/Green Arrow till, och resten av hans Justice League. Efter att Chloe bytt sig själv för att rädda Oliver från Suicide Squads fångenskap, bildade hon ett lag med dem för att senare rädda Justice League från VRA:s fångenskap.
 • Grundare: Amanda Waller
 • Medlemmar: Rick Flag, Floyd Lawson/Deadshot, Bette Sans Souci/Plastique och Emil LaSalle.
 • Forna medlemmar: Chloe Sullivan/Watchtower.
 • Status: Aktiv.
 • Allierade: Checkmate, Justice League.

Apokolips[redigera | redigera wikitext]

 • Darkseid är en mörk ondskefull kraft från en annan del av Universum. Han har varit på jorden två gånger tidigare, men har då drivits bort från av de "godhjärtade." Han anlände när Clark skickade iväg den Kandorska armén till New Krypton. Här på jorden förgiftar han alla människor med hat i deras hjärtan och gör dem till hans slavar och följeslagare. Darkseid har dessutom fått sin planet Apokolips att närma sig jorden för att sprida ondskan.
 • Ledare: Darkseid.
 • Medlemmar: Darkseid, Desaad, Granny Goodness, Gordon Godfrey och Earth 2-Lionel Luthor.
 • Forna förgiftade människor: Slade Wilson/Deathstroke, Oliver Queen/Green Arrow och ett okänt antal människor.
 • Status: Besegrad, Granny Goodness, Desaad och Godfrey blev dödade av Oliver medan Clark besegrade Darkseid och Earth 2-Lionel Luthor.
 • Allierade: Granny Goodness' Female Furies.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Vackra invånare i Stålmannens by”. Dagens nyheter. 14 september 2003. http://www.dn.se/arkiv/radio-och-tv/vackra-invanare-i-stalmannens-by/. Läst 12 januari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]