Social turism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Social turism, informellt politiskt begrepp som beskriver hur personer skulle flytta från ett land inom EU till ett annat för att med inget eller lite förvärvsarbete utnyttja mottagarlandets välfärdssystem.

Inför anslutningen av tio länder till EU den 1 maj 2004 fanns i Sverige en rädsla för detta fenomen, och begreppet skapades. Dåvarande statsminister Göran Persson använde begreppet för att argumentera för införande av övergångsregler för arbetstagare från de nya EU-länderna. Han fick mycket kritik från meningsmotståndare, främst Centerpartiet och Maud Olofsson för detta.

I en del EU-länder, inte minst Storbritannien har det varit en rädsla för detta. Många länder har hållit på den sjuåriga möjligheten att hindra medborgare i nya medlemsländer att ta eller söka arbete. 2014 sluta denna regel gälla för medborgare i Rumänien och Bulgarien. Det rapporteras om många som vid denna tid i Storbritannien söker det tre-månaders arbetslöshetsunderstöd man kan få i delar av Storbritannien medan man söker jobb.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ How do I claim benefits when I get to Britain? Romanians demand help from job agencies in the UK