Social turism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Social turism, informellt politiskt begrepp som beskriver hur personer skulle flytta från ett land inom EU till ett annat för att med inget eller lite förvärvsarbete utnyttja mottagarlandets välfärdssystem.

Inför anslutningen av tio länder till EU den 1 maj 2004 fanns i Sverige en debatt om detta fenomen, och begreppet skapades. Dåvarande statsminister Göran Persson använde begreppet för att argumentera för införande av övergångsregler för arbetstagare från de nya EU-länderna. Han fick kritik från meningsmotståndare inom främst Centerpartiet för detta.

I en del EU-länder, inte minst Storbritannien har detta debatterats. Många länder har hållit på den sjuåriga möjligheten att hindra medborgare i nya medlemsländer att ta eller söka arbete. 2014 slutade denna regel gälla för medborgare i Rumänien och Bulgarien. Det rapporteras om många som vid denna tid i Storbritannien söker det tre-månaders arbetslöshetsunderstöd man kan få i delar av Storbritannien medan man söker jobb.[1]

Enligt Frontex förser människosmugglare migranter och flyktingar med detaljerade beskriviningar villkoren i enskilda EU-länder som t ex, Sverige, Tyskland och Danmark så att de kan jämföra förmånerna i respektive land innan de söker asyl.[2] Fattigare EU-länder med sämre förmåner, såsom Bulgarien och Grekland, har varit impopulära att söka asyl i, trots att många flyktingar passerat de länderna på vägen norrut.

I de populäraste länderna för asylsökande och sociala turister, till exempel Sverige och Storbritannien har ämnet skapat politiska spänningar, särskilt 2015-2016, när Rumänien och Bulgarien fått fri rörlighet i hela EU, och antalet asylsökande från utanför Europa ökade kraftigt. Sverige reglerade gränserna efter att regeringen fått kritik. Storbritannien beslutade i en folkomröstning 2016 att lämna EU. Många förespråkare motiverade det med att hindra social turism och tiggeri från fattigare EU-länder.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ How do I claim benefits when I get to Britain? Romanians demand help from job agencies in the UK
  2. ^ ”Smuglere hjælper flygtninge med at sammenligne vilkår i EU-lande”. Jyllands-Posten. http://jyllands-posten.dk/indland/ECE7884178/Smuglere-hj%C3%A6lper-flygtninge-med-at-sammenligne-vilk%C3%A5r-i-EU-lande/. Läst 25 juli 2015.