Soilwork

Från Wikipedia
Soilwork
Soilwork på Rockharz Open Air 2016 i Ballenstedt
Pseudonym(er)Inferior Breed (1995–1996)
BakgrundSverige Helsingborg, Sverige
GenrerMelodisk death metal, metalcore, industrimetal, groove metal, alternativ metal
År som aktiva1996
SkivbolagCentury Media, Nuclear Blast
Relaterade artisterThe Defaced, Dog Faced Gods, Faithful Darkness, Kayser, Nuclear Blast Allstars, Scarve, Terror 2000
WebbplatsOfficiell webbplats
Medlemmar
Björn "Speed" Strid
Sven Karlsson
Sylvain Coudret
Rasmus Ehrnborn
Bastian Thusgaard
Tidigare medlemmar
Carl-Gustav Döös
Jimmy Persson
Mattias Nilsson
Ludvig Svartz
Peter Wichers
Ola Flink
Henry Ranta
Ola Frenning
Carlos Del Olmo Holmberg
Daniel Antonsson
Dirk Verbeuren
David Anderson

Soilwork är en musikgrupp från Helsingborg som spelar melodisk death metal. Bandet började sin bana 1995 under namnet Inferior Breed. 1996 ändrade de sitt namn till Soilwork. Debutalbumet Steelbath Suicide gavs ut 1998. Soilworks senaste studioalbum, Verkligheten, gavs ut 2019.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Medlemmarna, som alla tidigare spelat i andra grupper, bildade 1995 bandet Inferior Breed. Det var Peter Wichersgitarr, Björn "Speed" Stridsång och Jimmy Perssontrummor (nu gitarr och sång i Faithful Darkness). De ändrade namn från Inferior Breed till Soilwork 1996 för att passa sin nya stil bättre, de spelade då mer numetal.

Soilwork släppte sin första demo, In Dreams We Fall Into The Eternal Lake, 1997. Bandet hade ingen basist, utan Peter Wichers spelade även bas på demon. Som andre gitarrist tog de in Ludvig Svartz. Demon hyllades runt omkring i Skåne och Michael Amott från bandet Arch Enemy fick höra dem. Han gillade vad han hörde och skickade demon till skivbolaget War Music som sedan spred den vidare i Europa. Dock hann War Music aldrig skriva kontrakt med bandet utan det franska skivbolaget Listenable Records kontrakterade Soilwork 1997. Bandet värvade en keyboardist samt en basist och banduppsättningen var klar. Soundet utvecklades mer och mer under låtskrivandet till första albumet. Deras första album, Steelbath Suicide släpptes 1998 och ryktet om det här nya råa metalbandet spred sig snabbt. Framgångarna gjorde att bandet snart började skriva på sin uppföljare.

Efter några förändringar i bandet hade de till slut en uppsättning som visade sig hålla i sig under flera år. 1999 släppte de sitt andra album, The Chainheart Machine, som blev en milstolpe i bandets karriär. Det amerikanska skivbolaget Century Media tog kontakt med bandet och vill ge ut och marknadsföra albumet i USA. Soilwork gick med på det och fick härigenom en mycket bredare publik.

Century Media släppte albumet The Chainheart Machine i flera länder och bandet åkte på turné över Europa och senare i Japan. Bandet ville nå en större publik och det lite mindre bolaget Century Media kunde inte hjälpa dem med detta. Soilwork hittade skivbolaget Nuclear Blast som även var bolag för till exempel In Flames. Bandet skrev nytt material och ett tredje album, A Predator's Portrait, släpptes i februari 2001.

Soilwork turnerade runt världen för att göra reklam för sin nya skiva. De fick även reklam av en riktigt metal-gud, Judas Priests sångare Rob Halford, som hyllade deras arbete och den nya skivan. Bandet åkte på turné med Nevermore i Europa. Strax efter var Carlos Del Olmo Holmberg trött på turnerandet och ersattes på keyboard av Sven Karlsson. 2001 var året Soilwork spelade för första gången på amerikansk mark. Mitt i allt bestämde sig bandet för att ta en paus från turnernadet och började skriva på nytt material. I oktober hade bandet gjort klart nya låtar som var redo att spelas in. Inspelningarna blev klara i november och albumet mixades och gjordes klart i december. I mars 2002 släppte bandet sin fjärde skiva, Natural Born Chaos, och 2003 kom Figure Number Five.

Stabbing the Drama, bandets sjätte fullängdsalbum, gavs ut 2005.

På senare tid har Soilwork satsat på en renare produktion av musiken som gör att trummorna framhävs mer. 2006 lämnade gitarristen Peter Wichers bandet på grund av att han var trött på att turnera och av personliga anledningar. Detta innebar en stor besvikelse för bandets fans eftersom Wichers varit en mycket viktig del av bandet och många tyckte inte att hans gitarrstil kunde återskapas av andra gitarrister.

In Flames och Soilwork har även dykt upp i varandras musikvideor. Den amerikanske skådespelaren och rapartisten Will Smith är även ett stort fan av Soilwork.[1]

2007 släppte Soilwork ett nytt album som fick namnet Sworn to a Great Divide.

I början av 2008, efter att turnén med Killswitch Engage, Lamb of God och Devildriver avslutats, bestämde sig gitarristen Ola Frenning för att lämna bandet. David Andersson hoppade in som ersättare för de kommande turnéerna. Det var länge oklart om Andersson skull bli ny fast medlem eller bara tillfällig ersättare.

Hösten 2008 meddelade Soilwork att Peter Wichers har återvänt till bandet.[2] I april 2010 meddelades att Soilwork var på gång med ett nytt album som sedermera fick namnet The Panic Broadcast[3] Albumet gavs ut i början av juli 2010.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande medlemmar
Tidigare medlemmar
Turnerande medlemmar (nuvarande)
Turnerande medlemmar (tidigare)
Gästmusiker (studio)

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum
Livealbum
 • 2015Live in the Heart of Helsinki
EP
Singlar
 • 2002 – "As We Speak"
 • 2002 – "Black Star Deceiver"
 • 2003 – "Light the Torch"
 • 2003 – "Rejection Role"
 • 2005 – "Stabbing the Drama"
 • 2005 – "Nerve"
 • 2007 – "Exile"
 • 2010 – "Let This River Flow"
 • 2012 – "Spectrum of Eternity"
 • 2013 – "This Momentary Bliss"
 • 2013 – "Long Live the Misanthrope"
 • 2013 – "Rise Above the Sentiment"
 • 2015 – "The Ride Majestic"
Samlingsalbum
 • 2003Figure Number Five / Natural Born Chaos (2x12" vinyl)
 • 2010The Sledgehammer Files: The Best of Soilwork 1998-2008 (CD + DVD)
 • 2016Death Resonance (CD)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]