Sojourner Truth

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sojourner Truth
Sojurner Truth.
Född 1797
Swartekill, New York, USA USA
Död 26 november 1883
Battle Creek, Michigan, USA USA
Yrke/uppdrag Tjänsteflicka

Sojourner Truth, född cirka 1797, död 26 november 1883 i Battle Creek i Michigan, var en amerikansk frihetshjälte som kämpade för slaveriets avskaffande och kvinnors rättigheter. (Hennes riktiga namn var Isabella Baumfree, dock säger vissa källor att det var Isabella Van Wagener.)

Liv[redigera | redigera wikitext]

Hennes födelseår är osäkert men brukar anses vara 1797. Hon fick fem barn när hon var slav med en man som hette Thomas Jeffery Harvey, som hon gifte sig med. Hennes yngsta barn hette Sophie och det var med henne som hon flydde. De fick en tid bo hos en kväkarfamilj innan de kom till Kanada 1827.

När staten New York avskaffade slaveriet 1829 flyttade hon tillbaka dit och tog arbete som tjänsteflicka i över ett årtionde. Hon hjälpte även Elijah Pierson med evangelisk predikan i gatuhörn.

Senare i livet blev hon en talare för både rörelsen för slaveriets avskaffande och kvinnors rättigheter. Truths mest kända tal "Ain't I a Woman?" (De amerikanska kvinnornas andra frihetskongress, 1851) är en kort men väldirigerad kommentar. 1843 ändrade hon sitt namn till Sojourner Truth som betyder "besökare sanning".

1841 åkte hon till Northampton, Massachusetts för att gå med i ett utopiskt samhälle, Northampton Association of Education and Industry. När föreningen splittrades 1846 stannade hon kvar i Florence, Massachusetts där hon tillsammans med grannen Olive Gilbert arbetade för att sammanställa en biografi som kom ut 1850 (Narrative of Sojourner Truth: A Northern Slave).

1857 flyttade Truth till Michigan där hon fortsatte sitt förespråkande. Under det amerikanska inbördeskriget organiserade hon samlingar av proviant för unionen. Efter att kungörelsen om slavarnas frihet släppts flyttade Truth till Washington D.C. för att arbeta med före detta slavar. Hon träffade även president Abraham Lincoln.

Hon återvände till Michigan 1867 och dog i sitt hem i Battle Creek, Michigan den 26 november 1883. Hon ska ha sagt vid slutet "Jag kommer hem som ett stjärnskott". Hon är begravd i Oak Hill Cemetery i Battle Creek. 1983 blev hon intagen i Michigan Women's Hall of Fame.

Moderna referenser[redigera | redigera wikitext]

Truth citerades av djurrättsfilosofen Peter Singer i Animal Liberation (1975) för att styrka hans argument att, om att man förmodligen tillhandahöll en högre intelligens inte gjorde det rätt att misshandla på grund av kön eller ras, så kan det inte ge människor rätten att utnyttja icke-mänskliga djur.

1997 fick NASAs Mars Pathfinder-uppdragets robot namnet "Sojourner" efter Sojourner Truth.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]