Sokratisk metod

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna artikel är en del i Wikipedias serie om

Socrates Pio-Clementino Inv314.jpg
Byst föreställande filosofen Sokrates
(cirka 469-399 f .Kr.) i Vatikanmuseerna, Rom.

 
Liv
Det enda som jag vet är att jag ingenting vet
Social broms  · Sokrates rättegång  · Sokrates försvarstal
Uppkallade koncept
Sokratisk dialog  · Sokratisk metod · Sokratisk utfrågning  · Sokratisk ironi  · Sokratisk paradox  · Sokratiskt problem
Lärjungar
Platon  · Xenofon  · Antisthenes  · Aristippos
Relaterade ämnen
Megarianer  · Kyniker  · Kyrenaiker  · Platonism  · Stoicism  · Molnen

Den Sokratiska metoden, även känd som Sokratisk debatt, är en sorts kooperativ argumentativ typ av dialog mellan individer. Den Sokratiska metoden är baserad på att ställa- och svara på frågor i syfte att stimulera kritiskt tänkande och utarbeta idéer och bakomliggande förutsättningar. Det är en dialektisk metod som innefattar en diskussion där argumenten för en ståndpunkt ifrågasätts. En av deltagarna i diskussionen kan få motståndaren att argumentera sig själv, vilket skulle försvaga motståndarens ståndpunkt. Den här diskussionsmetoden är döpt efter den grekiska filosofen Sokrates och introduceras av honom i Platons Theaitetos.

Den Sokratiska metoden menar att genom att ifrågasätta och utesluta hypoteser som säger emot sig själv kommer man fram till bättre hypoteser. Den Sokratiska metoden söker efter allmänt hållna sanningar för att därefter granska dem och besluta om ifall de överensstämmer med andra övertygelser.[1]

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

I den senare halvan av det 5:e århundradet f.Kr. var sofister lärare som specialiserade i användningen av filosofi och retorik för att imponera eller övertyga en publik att acceptera talmannens synsätt. Sokrates främjade en alternativ undervisningsmetod som kom att kallas den Sokratiska metoden. Sokrates började engagera sig i sådana diskussioner med andra atenare efter att hans barndomsvän, Chaerephon, besökte Oraklet i Delphi, vilket senare bekräftade att ingen människa i Grekland var visare än Sokrates. Sokrates ansåg det vara en paradox och började använda den Sokratiska metoden för att kunna lösa gåtan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Socratic method” (på engelska). Wikipedia. 2018-09-28. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Socratic_method&oldid=861562071. Läst 1 oktober 2018.