Sophie Germain

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sophie Germain

Marie-Sophie Germain, född 1 april 1776, död 27 juni 1831, var en fransk matematiker och filosof. Hon levde i Paris där hon föddes, och hon dog i huset på 13 rue de Savoie.

Matematik[redigera | redigera wikitext]

Ett av Germains största bidrag till talteorin var beviset för följande matematiska utsaga: om x, y och z är heltal, och x5 + y5 = z5 så måste antingen x, y eller z vara delbar med 5. Detta resultat, som hon först beskrev i ett brev till Gauss, blev viktigt eftersom det begränsade antalet möjliga lösningar av Fermats stora sats. Joseph-Louis Lagrange var Germains mentor.

Filosofi[redigera | redigera wikitext]

Récherches sur la théorie des surfaces élastiques, 1821

Germain antar ett i vårt medvetandes natur liggande behov av enhet, ordning och sammanhang. Detta behov leder både vår vetenskapliga forskning, vår moral och vår konst. Orsakslagen är bara en särskild form av denna allmänna enhetsprincip, en form, som kommer till användning, när ännu delarna för vår uppfattning faller isär. Enhetsbehovet leder först till godtyckligt bruk av analogier och till antagande av mystiska orsaker, varvid vi bygger upp dristiga system. Så småningom lär oss vetenskapen att använda metod i stället för system, att fråga hur och hur mycket i stället för varför. Hennes skrift Considérations générales sur l'état des sciences et des lettres aux differentes époques de leur culture utgavs efter hennes död (1833).

Källor[redigera | redigera wikitext]