Sparkcykel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stunttrick med sparkcykel.

Sparkcykel (även kallat kickbike) är ett fordon som består av hjul (i regel två), en platta att stå på, samt styre.

Sparkcyklar har ofta använts för att snabbare ta sig fram i stora byggnader, till exempel i industribyggnader eller på sjukhus. Varianten med små hjul blev runt 1985 populär bland ungdomar på gator, med flera ställen i USA. Från 1995, när det nu vanliga utförandet kom, blev sparkcykeln än populärare i både USA och i övriga delar av världen. I Sverige spreds användandet av denna typ av fordon kring millennieskiftet 1999-2000, när det marknadsfördes under namnet kickboard eller kickbike och blev populärt bland ungdomar i tätortsmiljö. På förskolor finns ofta sparkcyklar i det klassiska utförandet tillgängliga under uteleken.

1992 gjordes i USA ett försök att förse den moderna varianten med en elektrisk motor, men det blev ingen stor succé. Det upplevdes som för krångligt att ta med den till stranden, den var inte lika flexibel och den vägde för mycket.

Åren efter millennieskiftet kom en lag som förbjöd snabbare färd än 5 km/h och därmed blev också sparkcyklar med elektrisk motor förbjudna.

Den 1 oktober 2010 ändrades lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner så att begreppet cykel nu har en vidare definition. Därigenom blev det möjligt att vissa eldrivna fordon, som exempelvis eldrivna sparkcyklar och Segway får föras fram i trafiken, förutsatt att de motsvarar definitionen och Transportstyrelsens nya tekniska krav.

Barn med sparkcykel i stadsmiljö.

Sparkcyklar kallas ibland felaktigt för skoter, troligen för att de på engelska heter (kick) scooter. Ibland kallas de också för spark, trots att det innebär en risk för förväxling med sparkstötting.


Kända sparkcykelåkare[redigera | redigera wikitext]

  • Ryan Williams[1]
  • Dylan Morisson[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Aussie teen scooting onto world stage”. 9Jumpin. http://www.9jumpin.com.au/show/today/today-takeaway/2014/november/dylan-morrison-scooting/. Läst 5 mars 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]