Spetshjortar

Från Wikipedia
Spetshjortar
Mazama gouazoubira
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
FamiljHjortdjur
Cervidae
SläkteSpetshjortar
Mazama
Vetenskapligt namn
§ Mazama
AuktorRafinesque, 1817
Hitta fler artiklar om djur med

Spetshjortar (Mazama) är ett släkte i familjen hjortdjur (Cervidae). De lever i skogar av Syd- och Centralamerika. Antalet arterna är omstridd bland biologerna. Nyaste skrifter räknar åtta arter.

Släktnamnet Mazama kommer från språket nahuatl som talas i centrala Mexiko och har betydelse "hjort".

Kännetecken

Spetshjortar har inga förgreningar i hornen utan bara två enkla stänger. På så sätt liknar de dykarantiloper men är inte närmare släkt med dessa. Angående storleken finns stora skillnader mellan arterna. Med en kroppslängd av 40 centimeter och en vikt omkring 10 kg är Mazama chunyi inte mycket större än en hare. Däremot är de största arterna, Mazama gouazoubira och Mazama americana, med en längd av 70 cm och en vikt av 25 kg lika stor som ett rådjur. Pälsen har inget mönster och färgen varierar mellan ljusgrå och rödbrun.

Levnadssätt

Det är inte mycket känt om spetshjortarnas levnadssätt på grund av att de är sällsynta. De lever troligtvis ensam och träffas bara under parningstiden. Deras föda utgörs av blad, gräs och frukter.

De gömmer sig i tät undervegetation och stannar stilla när en människa är i närheten.

Arterna

De två största arterna förekommer i stora delar av det amerikanska låglandet.

  • Mazama americana förekommer i regnskogar från Mexiko över Centralamerika till Brasilien och Uruguay. Två populationer räknas ibland som särskilda arter, dessa är Mazama temama som lever i Mexiko och Mazama pandora som förekommer på Yucatánhalvön.
  • Mazama gouazoubira saknas i Centralamerika men har annars samma utbredningsområde som Mazama americana.

De övriga mindre arterna lever i skogar och på bergslutningar i Anderna. De vistas ibland i regioner 5000 meter över havet.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Tryckta källor

  • Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (Hrsg.): Mammal Species of the World. 3. Ausgabe. The Johns Hopkins University Press, Baltimore 2005, ISBN 0-8018-8221-4.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999, ISBN 0-8018-5789-9.

Externa länkar