Crossover

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Crossover är ett begrepp som ursprungligen användes för att beteckna en kulturstilstil där två eller fler normalt oberoende stilar möts.

Inom populärkulturen har crossover även kommit att beteckna då figurer från två fiktiva universum möts i samma berättelse.

En "renodlad" crossover innebär att historien är reell i båda de fiktiva världar som är involverade. Bland icke renodlade crossovers finns till exempel Arkiv X-figurerna Mulder och Scullys uppträdande i Simpsons. Andra varianter som är omdiskuterade huruvida de kan räknas som crossovers är då persongalleriet från en TV-serie dyker upp i en av sina spinoff-serier - till exempel när figurer från de olika Star Trek-serierna möts - liksom om en film eller TV-serie dyker upp som fiktiv värld inom en annan film eller TV-serie; till exempel då Joey från TV-serien Vänner börjar jobba som skådespelare i såpoperan Våra bästa år.

Gränsen mellan en crossover och olika delar av samma fiktiva universum är även den stundom otydlig - ett exempel på vad som både kan ses som en crossover och som olika delar av samma värld är Jan Guillous bokserier om Erik Ponti respektive Carl Hamilton.

Film[redigera | redigera wikitext]

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Tecknade serier[redigera | redigera wikitext]

TV-spel[redigera | redigera wikitext]

Internet[redigera | redigera wikitext]

Även i fanart och flash förekommer crossover där bland andra Super Mario och Sonic möts och Street Fighter möter Mortal Kombat. Ibland händer det även att figurer från Star Trek möter figurer från Star Wars.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Inom musiken skapar crossovers stora kontraster. Det kan till exempel gälla pop och klassisk musik, dansband och hiphop, indisk raga och opera, rap och jazz eller heavy metal och punk.

Under 1990-talet möttes dansbandsmusiken och hiphopen i melodier som "Tre gringos" av Just D och Thorleifs 1996 och Papaya Coconut (Come Along) av Kikki Danielsson och Dr. Alban 1998.

Matkultur[redigera | redigera wikitext]

Numera används crossover eller fusion i Sverige även för att beteckna blandning av olika matkulturer, främst exotiska blandade med svensk/fransk/italiensk matkultur. Detta gäller både när maträtter från olika länder samsas på samma matsedel, och när en rätt har ingredienser från olika håll i världen.

Beteckningen används så gott som uteslutande om restauranger av något högre klass, nästan aldrig om enklare ställen som t.ex. erbjuder både pizza, hamburgare och kebab.

Se även[redigera | redigera wikitext]