Spinosauroider

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Megalosauroids
Stratigrafisk utbredning: Mellersta jura - yngre krita
Piveteausaurus divesensis jmallon.jpg
Piveteausaurus
Teckning Jordan Mallon
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Underordning Theropoder
Theropoda
Överfamilj Spinosauroida
†Spinosauroida
Huxley, 1889
Familjer
* Spinosauridae
Synonymer
Hitta fler artiklar om djur med

Spinosauroider var en superfamilj av tetanurer som levde från mellersta jura till yngre krita. Det är troligt att spinosaurierna är en familj inom denna grupp av theropoder.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Namnet Megalosauroidea används ibland i stället för Spinosauroidea. Superfamiljen Spinosauroidea namngavs år 1915 av Ernst Stromer. Det är en yngre synonym till Megalosauroidea om Megalosaurus finns inom kladen Spinosauroidea, vilket i detta fall nästan alla moderna fylogenetiska analyser visar, och det är därför redundant. Spinosauroidea definierades som en klad år 1998 av Paul Sereno som node klad innehållande den vanliga anfadern Spinosaurus och Torvosaurus och alla dess ättlingar. Thomas Holtz definierade dem som en stem klad år 2004 med samma namn innehållande alla arter som är närmare besläktade med Spinosaurus än Passer domesticus. Båda klader inkluderar troligen kladen Spinosauridae. ICZN gäller att även rena kladnamn (som ännu inte har styrande organ) borde bytas ut om det har ett traditionellt taxon eller suffix och är synonym med högre stående taxa eller under nivån av superfamilj. I praktiken har denna rekommendation inte följts av alla paleontologer, särskilt Sereno.

Klassificering[redigera | redigera wikitext]

Paul Sereno (1998, 2005) använde Spinosauridae som en klad (och behöll det traditionella suffixet för superfamiljer) innehållande megalosauriderna och spinosauriderna. Medan Spinosauroidea har företräde för definition (Olshevsky 1995), finns det ännu inget officiellt organ reglerar kladnamn. Enligt ICZNs regler för döpandet av taxa på familjenivå har namnet Megalosauroidea officiellt företräde då det används som en superfamilj, då det underförstått döpts av Thomas Huxley år 1869, och därför ersätter namnet Megalosauroidea automatiskt namnet Spinosauroidea. Denna regel har blivit vida ignorerad i den paleontologiska litteraturen, inkluderat av Sereno 2005, vilken avvisar namnet Megalosauroidea på grund av att det var historiskt parafyletik (fast Sereno behåller andra historiska parafyletiska grupper så som Coelurosauria).

Källor[redigera | redigera wikitext]