Större ekbock

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Större ekbock
Status i världen: Sårbar[1]
Status i Sverige: Akut hotad[2]
Cerambyx cerdo (couple).jpg
Hane (vänster) och hona (höger)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassBevingade insekter
Pterygota
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
ÖverfamiljChrysomeloidea
FamiljLånghorningar
Cerambycidae
UnderfamiljCerambycinae
SläkteEkbockar
Cerambyx
ArtStörre ekbock
C. cerdo
Vetenskapligt namn
§ Cerambyx cerdo
AuktorLinné, 1758
Utbredning
Cerambyx cerdo distribution.png
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Större ekbock (Cerambyx cerdo) är en skalbagge i familjen långhorningar.

Den är en av den svenska faunans största skalbaggar och kan bli upp till 5 cm lång, exklusive de långa antennerna. Honan blir dock något mindre. Färgen är svartbrun eller brun.

Larverna lever flera år i gamla ekar, där de borrar gångar i alla riktningar. Det tar ungefär fem år för en larv att bli en skalbagge. På dagen vistas även den utbildade skalbaggen i de gångar som larverna gjort. Endast på kvällarna är den ute och flyger.

I Sverige finns den större ekbocken endast på mellersta Öland. Spår av arten i form av flyghål har även hittats i gammelekar i sydöstra Småland, men beläggsexemplar av arten har dock inte kunnat påträffas i modern tid. Den större ekbocken är fridlyst i Sverige.

2012 fanns skalbaggen endast i naturreservatet Halltorps hage på mellersta Ölands västkust. Den var en av Sveriges allra mest hotade arter och var nära att utrotas. Forskare importerade 15 par från Polen för att öka beståndet och Nordens Ark försökte utveckla metoder för att få ekbockarna att överleva bland annat genom att föda upp exemplar i terrarier i laboratoriet på Nordens Ark i Bohuslän.[3] I mars 2015 hittade djurvårdare de första äggen och larverna som ekbockar som fötts upp på Nordens Ark lagt. Nu fortsätter avelsprogrammet med svenska ekbockar från Öland.[4]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Skalbaggar: Långhorningar Coleoptera:Cerambycidae. 2007. ArtDatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 978-91-88506-62-7

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ World Conservation Monitoring Centre 1996. Cerambyx cerdo. I: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. Läst 20071012
  2. ^ Artdatabankens faktablad om Större ekbock Läst 16 februari 2009.
  3. ^ Lotta Myhrén, Jenny Berntson Djurvall. "Ekbocken ska räddas genom import", Sveriges Radios Ekot, 13 juli 2012. Läst den 13 juli 2012.
  4. ^ ”Nordens Ark”. Arkiverad från originalet den 23 mars 2015. https://web.archive.org/web/20150323061008/http://www.nordensark.se/nyheter/historisk-foedsel-pa-nordens-ark. Läst 19 mars 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]