Större gulbena

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Större gulbena
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Greater Yellowlegs2.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Familj Snäppor
Scolopacidae
Släkte Tringa
Art Större gulbena
T. melanoleuca
Vetenskapligt namn
§ Tringa melanoleuca
Auktor (Gmelin, 1789)
Synonymer
Totanus melanoleucus
Tringa melanoleuca-USFWS.jpg
Hitta fler artiklar om fåglar med

Större gulbena (Tringa melanoleuca) är en stor amerikansk vadare som till utseendet påminner om mindre gulbena. Dess närmsta släkting är dock gluttsnäppa, och dessa båda arter bildar tillsammans med svartsnäppa en mycket närbesläktad grupp. Trots detta uppvisar just dessa tre arter alla de karaktäristiska olika benfärger som går att finna inom släktet Tringa, vilket visar att denna karaktär är parafyletisk[2]. Denna grupp omfattar också de största arterna inom släktet, utöver willet. Större gulbena har precis som gluttsnäppan ett mörkt, vattrat bröst som är ganska ganska grovt tecknat och som kontrasterar tydligt mot den vita basen. De har även mycket svart på skuldror och rygg i häckningsdräkt.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Den påminner i kroppsformen om en framtung gluttsnäppa. Adulta individer har långa gula ben. Dess näbb är lång, något uppåtböjd, tunn och mörk med ljus bas och den är längre än huvudet. Kroppen är gråbrun på ovansidan och vit på undersidan. Nacken och bröstet är mörkt vattrade. Undergumpen är vit.

Den har ett gluttsnäppeliknade läte.

Utbredning, biotop och häckning[redigera | redigera wikitext]

Dess häckningsbiotop utgörs av mossar och myrmark i taigaområdet i Kanada och Alaska. De häckar på marken, ofta på väl dolda platser i närheten av vatten. De tre till fyra äggen väger i snitt 28 gram och mäter ungefär 50 mm gånger 33 mm. De ruvar i snitt äggen i 23 dagar. Ungarna lämnar boet inom 24 timmar efter att de kläckts och lämnar därefter området redan efter 2 dagar.

De flyttar till kustområden utmed USA:s och Sydamerikas Atlant- och Stilla havskust. De dyker bara mycket sällan upp i Västeuropa. I Sverige har den påträffats tre gånger, senast i januari 2013 i Skillinge, Skåne.[3]

Beteende och föda[redigera | redigera wikitext]

De födosöker i grunda vatten och ibland rör de upp vattnet med näbben. De äter främst insekter och småfisk, men även kräftdjur och havsmaskar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Tringa melanoleuca Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Pereira & Baker, 2005
  3. ^ Större gulbena, Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Artikeln är översatt från engelska wikipedias artikel Greater Yellowlegs, läst 2008-10-30, där följande källa anges:

  • Pereira, S. L., & Baker, A. J. (2005). Multiple Gene Evidence for Parallel Evolution and Retention of Ancestral Morphological States in the Shanks (Charadriiformes: Scolopacidae). Condor 107 (3): 514–526. DOI: 10.1650/0010-5422(2005)107[0514:MGEFPE]2.0.CO;2 Abstract.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]