Primärområde

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Primärområde är i Göteborgs kommun en beteckning på ett underområde till ett stadsdelsnämndsområde. De används för planering av kommunala verksamheter som har geografiska upptagningsområden. Sedan två primärområden på Hisingen delades 2012 är antalet 96. Områdena är skapade så att de bildar naturliga grannskap med i genomsnitt 5 000 invånare.

För statistiska ändamål tog kommunen i slutet på 1950-talet fram en indelning i basområden. Ett basområde var då ett befolkningsmått, ett område där det bodde 400 personer. Flera basområden samlas ihop i ett primärområde. Primärområdena är i uppdelade i omkring 900 basområden. Indelningen ses över och revideras vid behov vart femte år. Primärområdena i sin tur samlas ihop till stadsdelsnämndsområden. Innan indelningen i bas- och primärområden användes en indelning i 83 stadsdelar.[1] När stadsdelsnämndsområdena infördes 1990, övergick stadsdelarna till att främst utgöra gränsdragningar av fastigheter. Namnen på stadsdelarna lever formellt vidare.

Inom Stockholms kommun motsvaras beteckningen primärområde av beteckningen stadsdel och stadsdelsnämndsområde motsvaras av beteckningen stadsdelsområde.

Primärområden uppdelade efter stadsdelsnämndsområde[redigera | redigera wikitext]

Göteborgs stadsdelsnämnder från och med den 1 januari 2011.
Hisingen Nordost Centrum Sydväst

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs Gatunamn : 1621 t o m 2000, [4:e uppl.], red. Greta Baum, Tre Böcker Förlag, Göteborg 2001 ISBN 91-7029-460-7, s. 10

Källor[redigera | redigera wikitext]