Stentrast

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stentrast
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Monsax.jpg
Adult hane
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Flugsnappare (se text)
Muscicapidae
Släkte Stentrastar
Monticola
Art Stentrast
M. saxatilis
Vetenskapligt namn
§ Monticola saxatilis
Auktor Linnaeus, 1766
Hitta fler artiklar om fåglar med

Stentrast (Monticola saxatilis) är en tätting som tillhör familjen flugsnappare[2] men som tidigare placerades i familjen trastar (Turdidae). Den häckar i branta klippiga sluttningar.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Stentrasten är en medelstor men kompakt trast med kort stjärt och fågeln mäter mellan 17 och 20 cm. I adult sommardräkt är hanen omisskännlig med sitt gråblå huvud, roströda bröst, undersida och yttre stjärtfjädrar, mörka vingar och vita rygg. Honor och subadulta är mindre slående, med brunvattrad översida och ljusorange vattrad undersida. I flykten ser man på båda könen det mörkbruna mittenpartiet av stjärten som flankeras av de roströda yttre stjärtfjädrarna.

Hanens sång är klar och melodisk.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Stentrasten häckar i södra Europa och nordvästra Afrika, österut genom Centralasien till norra Kina. Den är en flyttfågel vars hela världspopulation övervintrar i Afrika söder om Sahara. Den är en ovanlig gäst i norra Europa.

Stentrasten i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det har observerats fem stentrastar i Sverige fram till och med 2014. Den första var en juvenil hane som upptäcktes den 22 november 1954 på Samrealskolans gård i Filipstad i Värmland. Den andra sågs i oktober 1988 vid Torneträsk i Abisko, Lappland, den tredje upptäcktes i juli 1998 i Altersbruk i Piteå, Norrbotten. Den fjärde befann sig tre dagar i maj 1999 i Agunnaryd i Småland och den femte sågs i slutet av maj 2005 på Utlängan i Blekinge.[3]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den häckar på branta klippiga sluttningar i torra områden, oftast på en höjd av minst 1500 meter. Den bygger sitt bo i klippskrevor och håligheter i berg och lägger mellan 4 och 5 ägg. Den är en allätare som har en diet av främst insekter och bär.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Rufous-tailed Rock-thrush

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Monticola saxatilis Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. 2011. The Clements checklist of birds of the world: Version 6.6. Hämtad 2012-02-01 från ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 21 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100821172048/http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/downloadable-clements-checklist. Läst 30 juli 2010. 
  3. ^ Stentrast, Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]