Stillahavsvitsiding

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stillahavsvitsiding
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
PacificWhiteSidedDolphine.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningValar
Cetacea
UnderordningTandvalar
Odontoceti
FamiljDelfiner
Delphinidae
SläkteLagenorhynchus
ArtStillahavsvitsiding
L. obliquidens
Vetenskapligt namn
§ Lagenorhynchus obliquidens
AuktorGray, 1865
Utbredning
Cetacea range map Pacific White-sided Dolphin.PNG
Utbredningsområde för Stillahavsvitsiding
Hitta fler artiklar om djur med

Stillahavsvitsiding (Lagenorhynchus obliquidens) är en art i familjen delfiner som förekommer i kalla och tempererade områden av norra Stilla havet.

Den beskrevs för första gången av Theodore Gill år 1865. Stillahavsvitsidingen är den enda delfinen i släktet Lagenorhynchus som man hittar i norra Stilla havet. Fiskare och forskare kallar den helt enkelt för ”lags”. Stillahavsvitsidingen är så oerhört lik Södra Atlantvitsiding att några forskare hävdade att de var en och samma art. Med DNA tester kunde man visa på att arterna skilde sig ifrån varandra för ungefär 2 miljoner år sedan. DNA testet visade också att Stillahavsvitsidingen och Södra Atlantvitsidingen är närmare släkt med familjen Cephalorhynchus än den familj de nu tillhör, så troligen måste de byta släkte.

Stillahavsvitsiding i Vancouver Aquarium.
Stillahavsvitsiding vid Vancouver Aquarium.

Stillahavsvitsidingen är trefärgad. Haka, strupe och magen är krämfärgad. Nos, simfenor och ryggfena är mörkgrå och den har ljusgråa stråk på sidorna. De har också en mörkgrå ring runt vart öga. Typisk är dessutom den tvåfärgade ryggfenan. De kan bli upp till 2,5 meter långa, väga runt 150-200 kilogram och ha en livslängd på runt 40 år (i fångenskap).[2]


Den är en oerhört aktiv delfinart som gärna beblandar sig med andra delfinarter i norra Stilla havet. De tycker som många andra delfiner om båtlekar och att hoppa. Stillahavsvitsidingen brukar samlas i grupper om 100 delfiner.[2] Fast man har observerat grupper på mer än 3000 individer. Deras diet består av torsk, öring, lax och bläckfisk.

Stillahavsvitsidingen är en art som emigrerar på vintern är de i vattnen runt Kalifornien och på sommaren är de norr om Oregon. Man uppskattar att det finns 1 miljon Stillahavsvitsidingar, men det är svårt att avgöra eftersom det är lätt att räkna samma djur två gånger. De kommer fram till en båt så snart de ser en.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Fritt översatt i från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lagenorhynchus obliquidensIUCN:s rödlista, auktor: Hammond, P.S. et. al. (2008), besökt 12 januari 2009.
  2. ^ [a b] T. Layton (2019). ”Pacific white-sided dolphin” (på engelska). Animal Diversity Web. University of Michigan. https://animaldiversity.org/accounts/Lagenorhynchus_obliquidens/. Läst 6 maj 2021.