Stinkande kortvinge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stinkande kortvinge
Staphylinus.olens.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassEgentliga insekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
FamiljKortvingar
Staphylinidae
SläkteOcypus
ArtOcypus olens
Vetenskapligt namn
§ Ocypus olens
Auktor(Müller, 1764)
Hitta fler artiklar om djur med

Stinkande kortvinge (Ocypus olens) är en skalbaggsart som först beskrevs av Otto Friedrich Müller 1764. Arten ingår i släktet Ocypus i familjen kortvingar och är reproducerande i Sverige.[1]

Arten är relativt ovanlig i vårt land, men är lättast att hitta i södra Sverige under perioden april-september då det är torrmark. I dessa områden brukar den gömma sig under stenar, där även dess föda finns i sniglar och maskar. Arten finns förutom i Sverige i stora delar av övriga Europa.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Stinkande kortvingen är en svartfärgad insekt med sex ben samt två antenner. Den kan bli uppemot tre centimeter lång[2] och går att känna igen på sin bakre del som reser sig ifall den är hotad. Dessutom har den två gaddar som kan bita hårt, något som vi människor kan känna av men som inte är farligt. Man brukar kalla den för en skorpion-liknande art, just på grund av dess rörelser och beteende som påminner om en skorpion. Namnet Stinkande kortvinge kommer från att arten i vissa fall kan ge av sig en vit, illaluktande vätska om den känner sig rädd.

Arten har små täckvingar som den kan flyga med, men gör det mycket sällan. Den föredrar att hålla sig på marken.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dyntaxa, ArtDatabanken: Ocypus olens
  2. ^ ”Skalbaggar i Blå Jungfruns Nationalpark”. Arkiverad från originalet den 8 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160808214537/http://www.lansstyrelsen.se/kalmar/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/Rapporter/2013/201302_skalbaggae_bl%C3%A5jungrfruns_nationalpark.pdf. Läst 7 maj 2016. 
  3. ^ ”Devil's coach horse | Buglife”. www.buglife.org.uk. https://www.buglife.org.uk/bugs-and-habitats/devils-coach-horse. Läst 7 maj 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]