Stjørdals kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stjørdals kommun
Stjørdal kommune
Kommun
Stjørdal komm.svg
Land Norge Norge
Fylke Trøndelag fylke
Centralort Stjørdalshalsen
Areal 938,15 km² (2013-01-01)[1]
 - land 913,4 km²
 - vatten 24,75 km²
Folkmängd 23 625 (2017-01-01)[2]
Befolkningstäthet 26 invånare/km²[2][1]
Kommunkod 1714
GeoNames 3136768
NO 5035 Stjørdal.svg
Webbplats: http://www.stjordal.kommune.no stjordal.kommune.no
Steinvikholm slott
Halsøen, området med Langøra, Sutterø och det gamla utloppet av Stjørdalselva.
Järnvägsstationen i Hell, en plats som har lockat många engelskspråkiga turister till Stjørdalen.
Værnes kyrka är den äldsta kyrkan i Stjørdalsbygden.

Stjørdals kommun uttal (norska: Stjørdal kommune) är en kommun i Trøndelag fylke i Norge. Centralort är staden Stjørdalshalsen. Stjørdals kommun är den folkrikaste kommunen i det område som till och med 2017 utgjorde Nord-Trøndelag fylke. Kommunen hette tidigare Stjørdalen (bestämd form).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Kommunen gränsar till Malvik och Selbu i f.d. Sør-Trøndelag fylke och till Meråker, Levanger och Frosta i f.d. Nord-Trøndelag fylke. Kommunen sträcker sig längs den dal som Stjørdalselva bildar, från de norsk-svenska gränsfjällen ned mot Trondheimsfjorden. Området runt Stjørdalshalsen är ett utpräglat jordbruksområde.

Stjørdalshalsen ligger vid Stjørdalsfjorden (som är en del av Trondheimsfjorden) mellan älvarna Gråelvas och Stjørdalselvas utlopp.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hällristningar och olika arkeologiska fynd visar att Stjørdalen har en lång historia. Hällristningar från stenåldern finns bland annat i Hegra. Stjørdal var ett av de två viktigaste maktcentrum runt Trondheimsfjorden och den viktigaste hövdingagården i området var belägen i Værnes utanför nuvarande Stjørdalshalsen. Værnes kyrka vid Stjørdalselvas utlopp är en långkyrka i romansk stil från 1100, byggd i sten. Kyrkan är den äldsta bevarade stenbyggnaden i Norge. Værnes förlorade mycket av sin makt under Harald Hårfagers regeringstid.

Steinvikholm är en fästning på Steinvikholmen i Åsenfjorden, en del av Trondheimsfjorden. Slottet hade sin storhetstid på 1500-talet. Det uppfördes av Norges siste katolske ärkebiskop, Olav Engelbrektsson.

Stjørdalens centrum kom att bli Stjørdalshalsen, som började få formen av en stad på 1800-talet. Tegelbruk blev en viktig förutsättning för stadens tillväxt.

Under andra världskriget blev Hegra fästning känt för den norska styrka som höll stånd mot de tyska trupperna i april och maj 1940. Dessa trupper var de sista som gav upp i södra Norge. Hegra fästning byggdes ursprungligen strax efter unionsupplösningen.

Den nuvarande Stjørdal kommun bildades 1962 genom en sammanslagning av de tidigare kommunerna Skatval, Hegra, Lånke och Stjørdal (med Stjørdalshalsen).

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Jordbruket är den dominerande näringen på Stjördals landsbygd. Vid Stjørdalshalsen finns ett flertal industrier. Även turismen spelar en viss roll i kommunen. Historiskt har tegelbruk varit av stor betydelse i Stjørdalen.

Europavägarna E6 och E14 möts strax utanför Stjørdalshalsen. Järnvägslinjerna Nordlandsbanen och Meråkerbanen möts vid Hell strax väster om Stjørdalshalsen. Trondheim flygplats, Værnes ligger strax utanför Stjørdalshalsen.

Orter i Stjørdal kommun[redigera | redigera wikitext]

Kända personer från Stjørdal[redigera | redigera wikitext]

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Areal av land og ferskvatn, 1. januar 2013”. Statistisk sentralbyrå. 28 maj 2013. https://www.ssb.no/natur-og-miljo/statistikker/arealdekke/aar/2013-05-28. Läst 13 juli 2013. 
  2. ^ [a b] ”Folkemengde og befolkningsendringar, 1. januar 2017”. Statistisk sentralbyrå. 15 december 2017. https://www.ssb.no/befolkning/statistikker/folkemengde#relatert-tabell-1. Läst 30 december 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]