Strand, Falu kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strand
småort
Land Sverige Sverige
Landskap Dalarna
Län Dalarnas län
Kommun Falu kommun
Distrikt Vika distrikt
Koordinater 60°28′56″N 15°45′0″Ö / 60.48222°N 15.75000°Ö / 60.48222; 15.75000
Area 30 hektar (2015)[1]
Folkmängd 102 (2015)[1]
Befolkningstäthet 3,4 inv./hektar
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Småortskod S6841[2]
Ortens läge i Dalarnas län
Red pog.svg
Ortens läge i Dalarnas län
SCB:s småortsavgränsning (långsam)
Redigera Wikidata

Strand är en småort i Falu kommun och Vika socken och ligger vid Vikasjöns södra ände ca 20 km från Falun. Namnet "Strand" är sannolikt en gammal beteckning på en landstigningsplats/landningsplats för båtar och är känt sedan början av 1300-talet. Orten har tidigare haft postadresserna Strandvik och Vika-Strand.

Byns utseende[redigera | redigera wikitext]

Strand är en typisk radby där bebyggelsen ligger på båda sidor om den gamla landsvägen från Dalarna mot Mälardalen. Strand var tidigare en viktig hamn och omlastningplats, från fartyg till foror, för transporter på Badelundaåsen österut och söderut från Falun och övriga orter vid sjön Runn.

Samfärdsel[redigera | redigera wikitext]

En av Sveriges äldsta milstenar (från 1652) finns i Strand, på avståndet två gamla svenska mil från nollstenen vid Kristine kyrka i Falun. I Strand fanns sedan 1700-talet ett stort gästgiveri. (Nästa gästgiveri söderut fanns i Uppbo - flyttat till Fäggeby på 1850-talet -, 3 1/4 gamla mil från Falun, och närmaste skjutsstation norrut var i Staberg, en gammal mil från Falun). Den senaste gästgiveribyggnaden från sent 1800-tal (som under en tid bl.a. var hälsohemmet Strandgården) finns fortfarande kvar, numera vackert renoverad som privatbostad. Invid gästgiveriet fanns ett stort for-stall som revs på 1960-talet.

Service och näringsliv[redigera | redigera wikitext]

I Strand har tidigare funnits mejeri, kvarn, två affärer, kiosk, kafé och poststation (Strandvik, senare Vika-Strand). Kvarnen försvann på 1960-talet, men de övriga byggnaderna finns kvar (förutom kiosken, som var flyttbar). De dominerande jordbruken i Strand var i gamla tider Lidmans gård mitt i byn och Westbergs gård i södra änden av byn. I dag finns i Strand en fin pir för båtar och en livaktig båtklubb.

Skola[redigera | redigera wikitext]

Barnen i Strand gick tidigare i Brötens skola, som låg i Brötens by några km öster om Strand. Där verkade bl.a. den "legendariska" folkskolläraren Anna Breitholtz, en skicklig lärare och en stor kulturpersonlighet. Brötens skola är riven sedan länge och i senare tid har barnen gått i skola i Vika Kyrkby.

Klipporna vid Strand[redigera | redigera wikitext]

Landsvägen in mot Strand från norr efter Vikasjön gick ursprungligen uppe på höga klippor med branta backar ("Klipporna vid Strand"), vilket gav problem redan för hästskjutsarna och blev ohållbart när lastbilstrafiken kom igång. Klipporna sprängdes därför bort som AK-arbeten 1926-27 när man anlade en ny väg närmare Vikasjön på lägre nivå (den nuvarande vägen). Arbetena - som skedde manuellt med dynamit, släggor, spett och spadar - var svåra och riskabla och krävde med dagens mått ett omänskligt arbete. Även vägen upp genom byn har efter hand planats ut och rätats betydligt.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Småorter 2015, Statistiska centralbyrån, 19 december 2016, läs online, (Källa från Wikidata)
  2. ^ Småorternas landareal, folkmängd och invånare per km² 2005 och 2010, korrigerad 2012-10-15, Statistiska centralbyrån, 15 oktober 2012, läs online, läst: 9 juli 2016, (Källa från Wikidata)