Hoppa till innehållet

Stressaxeln

Från Wikipedia

Stressaxeln eller HPA-axeln är en konventionell beteckning på ett system av hormonkörtlar och dess hormoner som i normalfallet utgör kroppens svar på stressorer, människans flykt- och kamprespons. Stressaxelns körtlar är hypotalamus, hypofysen och binjurebarken, vilka på engelska heter hypothalamus, pituitary gland och adrenal gland, vilket gett stressaxeln namnet HPA-axeln, ett namn som också används på svenska.

De hormonfrisättande hormoner och hormoner som ingår i stressaxeln är vasopressin, kortikotropinfrisättande hormon, adrenokortikotropiskt hormon och kortisol. Ibland inräknas också adrenalin och noradrenalin.

Stressaxelns hormoner[redigera | redigera wikitext]

De hormoner som bildas av stressaxeln är:

Alla dessa hormonkörtlar bildar flera andra hormoner, vilka de facto kan reagera på stress. Normalt räknas dock inte dessa hormoner till stressaxeln eftersom det då inte är fråga om systemet i HPA-axeln. Sjukdomar, medfödda endokrina svagheter, kronisk stress med mera kan leda till andra stressresponser, enligt stress - sårbarhetsmodellen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Hypothalamic–pituitary–adrenal axis, 8 oktober 2011.