Malmö universitet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Malmö universitet
Malmö universitets logotyp utan texten under
Engelska: Malmö university
MottoDär mångfald gör skillnad
Grundat1 juli 1998 (högskola)
1 januari 2018 (universitet)
ÄgandeformStatlig myndighet
RektorKerstin Tham
LärarkårLärare, forskare och anställda doktorander: 2093 (2020) [1]
Studerande24 000 helårsstudenter (2020) [1]
Doktorander264 [1]
SäteSverige Malmö, Sverige
FärgerRöd
    
Webbplatswww.mau.se

Malmö universitet, tidigare Malmö högskola, är ett svenskt statligt universitet i Malmö. Det grundades 1998 som Malmö högskola och har ungefär 24 000 inskrivna studenter[2], 200 doktorander och omkring 1 400 anställda[3], varav ett 60-tal är professorer. Kerstin Tham är rektor sedan 1 november 2015.[4]

En stor del av utbildningen är lokaliserad till Universitetsholmen. Huvudbiblioteket ligger i byggnaden Orkanen, där också fakulteten för lärande och samhälle finns.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Malmö högskola bildades 1 juli 1998 med högskoleutbildningar som redan tidigare fanns i Malmö och som tillhört Lunds universitet eller Malmö kommun som bas, bland andra tandläkar-, lärar- och sjuksköterskeutbildningar. Vid bildandet hade högskolan omkring 5 000 inskrivna studenter.

Odontologiska fakulteten grundades 1948 som den självständiga Tandläkarhögskolan i Malmö och var då den första akademiska utbildningen i Malmö. År 1964 uppgick högskolan i Lunds universitet som dess odontologiska fakultet, men fortsatte att finnas i samma lokaler i Malmö.

Lärarhögskolan i Malmö bildades 1960 och uppgick i Lunds universitet 1977.

Vårdhögskolan i Malmö tillhörde Malmö kommun fram till bildandet av Malmö högskola, eftersom kommunen stod utanför landstinget i Malmöhus län och hade en egen vårdorganisation.[5]

Högskolan fick ställning som universitet den 1 januari 2018.[6][7]

Fakulteter[redigera | redigera wikitext]

  • Fakulteten för teknik och samhälle är placerad i huset Niagara nära Anna Lindhs plats i Malmö. Fakulteten har ca 3 000 studenter och 100 anställda. Inom fakulteten finns institutionerna Datavetenskap och Medieteknik och produktutveckling. Fakulteten har utbildning och forskning inom informationsarkitektur, spelutveckling, medieteknik och design.
  • Fakulteten för lärande och samhälle är placerad i huset Orkanen på Nordenskiöldsgatan 10 i Malmö. Fakulteten har cirka 5000 studenter och är en av Sveriges största lärarutbildningar. Inom fakulteten finns institutionerna Barn-unga-samhälle, Idrottsvetenskap, Individ och samhälle, Kultur-språk-medier, Natur-miljö-samhälle, Skolutveckling och ledarskap.
  • Fakulteten för kultur och samhälle finns i byggnaden Gäddan 8 på Citadellsvägen 7, samt tillsammans med Fakulteten för teknik och samhälle i byggnaden Niagara. Fakulteten har 5000 studenter och ca 300 anställda. Inom fakulteten finns institutionerna Globala politiska studier, Konst, kultur och kommunikation, Urbana studier och Språkstudier.
  • Fakulteten för hälsa och samhälle är till stor del placerad på sjukhusområdet i Malmö. Inom fakulteten finns institutionerna Biomedicinsk vetenskap, Hälso- och välfärdsstudier, Kriminologi, Socialt arbete, Vårdvetenskap. Fakulteten har utbildning och forskning inom bland annat biomedicinsk vetenskap, omvårdnad och vårdvetenskap, kriminologi, sexologi, socialt arbete samt på välfärdsområdet.
  • Odontologiska fakulteten, Tandvårdshögskolan, ligger intill station Triangeln i Malmö. Fakulteten utbildar till tandläkare, tandhygienist och tandtekniker och har forskning inom biologiska gränsytor, materialvetenskap och oral hälsa.

Forskning[redigera | redigera wikitext]

Forskningen vid Malmö universitet spänner över en stor del av det vetenskapliga spektrumet men med tyngdpunkt på samhällsvetenskaplig och medicinsk forskning. Bland annat bedrivs forskning inom klinisk odontologi, hälsa, vård och välfärd, biofilmer och biologiska gränsytor, datavetenskap, utbildningsvetenskap, urbana studier, migration och idrottsvetenskap. Malmö universitet har utbildning på forskarnivå inom 15 forskarutbildningsämnen.

Fakulteten för hälsa och samhälle bedriver forskning inom biomedicinsk vetenskap, omvårdnad och vårdvetenskap, kriminologi, sexologi, socialt arbete samt på välfärdsområdet.

Fakulteten för lärande och samhälle bedriver forskning inom två områden: Idrott i förändring har en samhällsvetenskaplig och humanistisk profil. Utgångspunkten är att samhällsaspekter som genus, social klass och kulturell mångfald alltid påverkar idrotten, samtidigt som idrotten utövar ett inflytande på samhället. Området Utbildningsvetenskap är flervetenskapligt och kretsar bland annat kring utbildningssystemets organisation, ämnesdidaktik i olika utbildningar och barns och ungdomars livsvillkor.

Fakulteten för kultur och samhälle bedriver utbildning och forskning inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och design. Forskningsämnen är bland annat urbana studier och hållbar stadsutveckling, migration, global politik, internationell fred och säkerhet, nya medier, interaktionsdesign, litteraturvetenskap, språk och genus.

Forskningen på Fakulteten för teknik och samhälle bedrivs i samverkan med företag, myndigheter och andra organisationer inom områden som materialvetenskap, datavetenskap, tillämpad matematik, medieteknik och fysik.

Odontologiska fakulteten bedriver utbildning och forskning inom odontologi. Forskningen är indelad i sex forskningsmiljöer: det orala ekosystemet med inriktning mot gränsytor, orofaciala funktionsstörningar och smärta, biomaterial och rekonstruktiv tandvård, diagnostik och progniosticering, oral folkhälsa samt professionsforskning.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Malmö univetsitets verksamhet finns i åtta byggnader, bland andra:

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Internationella utbyten[redigera | redigera wikitext]

Malmö universitet har utbytesavtal för studenter med cirka 265 partneruniversitet i 50 länder.

Personer som varit anställda eller studerat på Malmö universitet[redigera | redigera wikitext]

Se även: Kategori:Alumner från Malmö universitet

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]