Subtopia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

L.M. Erikssons tidigare ladugårdskomplex, idag plats för Subtopia, mars 2012.
Hangaren, februari 2013.

Subtopia, tidigare Kulturhuset Rotemannen, är ett kreativt kluster i Alby i Botkyrka kommun som samlar ett femtiotal organisationer inom kultursektorn. Subtopia ingår i det kommunala bolaget Upplev Botkyrka AB. Verksamhetens kärna ligger i skärningspunkten mellan kultur, utbildning, näringsliv och socialt engagemang. Subtopias fokusområden är cirkus, gatuperformance, film och media men man arbetar även med musik, dans, konst, design med mera.

Subtopia driver "kulturinkubatorn" Klump[1], som syftar till att stödja och utveckla kultur och kreativt entreprenörskap såväl i närområdet som i samarbeten världen över. Subtopia producerar kulturevenemang så som festivaler, föreställningar och seminarier. Subtopia erbjuder även kreativa konferenser och lokaler för fester, repetitioner och andra evenemang.

Historik[redigera | redigera wikitext]

År 2002 öppnade Botkyrka kommun det som då hette Kulturhuset Rotemannen. 2005 bytte man namn till Subtopia och det bildades ett kommunalt aktiebolag, Upplev Botkyrka AB (UBAB). Det bolaget bestod av tre delar: Subtopia, Lida friluftsgård och folkparken i Hågelby. Idag är Hågelby inte längre en del av bolaget.

Området som idag är Subtopia byggdes redan i början av 1900-talet av telefonmagnaten Lars Magnus Ericsson som en experimentladugård till Alby gård. Den var för sin tid en mycket modern ladugård, byggd i betong och naturligtvis med telefon. Här experimenterade Ericsson bland annat med hur man kunde få kor att mjölka jämnt under hela året.

Efter Ericssons tid fanns här under en tid olika småindustrier men därefter var området öde och husen förföll. Botkyrka kommun förvärvade hela området 1947 och rustade sedan upp husen. I Subtopia byggdes[förtydliga] även Skandinaviens största cirkushall där Cirkus Cirkör sedan dess haft sitt hem.

Sedan september 2010 förvaltar Subtopia även Hangaren i Subtopia. Hangaren i Subtopia förvärvades av Botkyrka kommun och byggdes om från virkeslager till cirkusscen/multiarena. Fastigheten invigdes med Subtopiafestivalen 2 september 2010 och är den första scen, anpassad för cirkus, som har byggts i Stockholms län sedan CirkusDjurgården byggdes 1892.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]