Supercykelväg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En supercykelväg är en cykelväg som har specifikationer som överstiger de fastlagda normerna. De kallas ibland velostrada eller cykelhighway men innebörden är att en supercykelväg är rakare och bredare än en traditionell cykelväg. På en supercykelväg har alltid cykeln företräde mot andra fordon.

I Nederländerna finns det sedan länge så kallade "fietssnelwegen" och i Danmark kallas det "cykelsuperstier". I Belgien finns det också "fietssnelwegen" (Nederländska) eller "autoroutes cyclables" (Franska).

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

En supercykelväg skapades på Umeå campus under 2018, denna planeras att förlängas under 2019[1]. Det planeras en mellan Lund och Malmö som i så fall skulle bli den första. Projektet drivs av Tekniska nämnden i Lund i samarbete med Gatukontoret i Malmö. I juni 2011 kommer Trafikverket påbörja en studie för att ta fram förslag på sträckning. I oktober börjar Örebro bygget av två supercykelvägar. Det ena stråket kallas Svampenleden och går från stadens centrala delar till ett industriområde och bostads- och villaområden i norr. Det andra, Hagaleden, går västerut till industri- och stora bostadsområden. Totalt kommer cykelstråken att kosta tre miljoner kronor, varav staten står för hälften.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]