Svante Tidholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svante Tidholm
Född20 juli 1977 (45 år)
Arbrå församling, Hälsingland
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragJournalist, dokumentärfilmare, författare och programmerare
FöräldrarThomas Tidholm
Anna-Clara Tidholm
SläktingarPo Tidholm (bror)
Kajs Tidholm (farmor)
Staffan Tjerneld (morfar)

Svante Benjamin Tidholm, född 20 juli 1977 i Arbrå församling, Gävleborgs län,[1] är en svensk journalist, dokumentärfilmare, författare och programmerare. Han är son till Thomas Tidholm och Anna-Clara Tidholm samt bror till Po Tidholm.

Han arbetade på Spray under IT-boomens tidiga år och har skrivit boken Loser som bland annat handlar om detta.[2] Han var en av dem som grundade tidningen Darling.[källa behövs]

Han var också bakom kollektivprojektet Demon Box, som var ett tryckeri, bokförlag, skivbolag och aktivitetshus i Sundbyberg norr om Stockholm. Demon Box är sedan januari 2006 försatt i permanent koma enligt deras numer nedlagda hemsida.[3] Demon Box gav bland annat ut David Sandströms skiva "Om det inte händer något innan imorgon så kommer jag", en "bookleg" av boken "Do It!" av Jerry Rubin. De distribuerade också Crimethinc's böcker i Europa.

2005-2010 arbetade Tidholm på filmbolaget Atmo med dokumentärfilm, bland annat regisserade han filmen Som en Pascha om Europas största bordell i Köln, Tyskland. Filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival 2010 och hade internationell premiär på festivalen SXSW i Austin, Texas 2011. Han har också som frilansjournalist skrivit för tidningarna Aftonbladet, Arbetaren, ETC och Feministiskt Perspektiv.

Sedan 2011 är Tidholm projektledare för filmsektionen på festivalen Way Out West [4].

I januari 2013 sändes tv-serien Mediatiden där han var programledare och producent.[5] TV-programmet producerades av Utbildningsradion.

2014-2017 var Tidholm projektledare för FATTA MAN, ett arvsfondsprojekt samägt av MÄN (f d Män för Jämställdhet), Föreningen FATTA och stiftelsen Make Equal. "FATTA MAN möjliggör för pojkar och män att ta ansvar och vara del av den positiva förändringen för samtycke i praktik och lagstiftning och en manlighet utan sexualiserat våld."[6] Arbetar 2017- på MÄN som projektledare[7]

Tidholm är feminist och drivande i kvinnorättsliga rörelser där han stöttar och hjälper kvinnor från förtryck från män.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]