Po Tidholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Po Tidholm
Po Tidholm.jpg
Född2 maj 1971 (51 år)
Arbrå
YrkeJournalist, författare
NationalitetSverige Svensk

Po Alexander Tidholm, född 2 maj 1971 i Arbrå socken, är en svensk journalist, författare och kulturkritiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Po Tidholm är född och uppvuxen på ett småjordbruk utanför Arbrå i Hälsingland dit hans föräldrar, Anna-Clara och Thomas Tidholm, flyttade från Stockholm 1970 [1] under "Gröna vågen".[2] Svante Tidholm är hans yngre bror. Han gick i skolan i Arbrå och Bollnäs. Tidholm bodde under hela 1990-talet i Stockholm, men är sedan 2000 återflyttad till Trönö i Hälsingland.[3] Han inledde sin journalistbana på Sveriges Radio P3 där han var programledare och reporter, bland annat för programmen På Tiden, Flipper och Nattradion.

Från 1993 är han musikkritiker i Dagens Nyheter och frilansjournalist. Han är återkommande i bland annat Aftonbladet, Sonic, Fokus, Filter, Antik & Auktion, biltidningen Klassiker med flera. Han har varit krönikör i Godmorgon, världen! i Sveriges Radio P1 och medverkar återkommande i Spanarna i samma kanal.

Tidholm har arbetat med TV-mediet i kulturprogrammet Nike i SVT och som allmänreporter på Rapport. Under hösten 2016 var han programledare för tv-serien "Resten av Sverige" i SVT1.

Han var chefredaktör på Norrländska litteratursällskapets tidskrift Provins 2000–2002.

Po Tidholm har i sitt arbete ofta återkommit till Norrland. 2012 kom boken Norrland, där han samlade ett urval av sina essäer och reportage. Boken blev mycket uppmärksammad och fick övervägande god kritik.[1] Tidholm turnerade under 2013 som föreläsare i de flesta norrländska kommuner.[4] Sedan 2014 driver han ”Norrlandspodden” tillsammans med journalisten Sofia Mirjamsdotter.[5]

Han var värd för Sommar i P1 i Sveriges Radio 1998 och återkom som programvärd 2014.[6]

Tidholm var under 2019 och 2020 gästprofessor vid institutionen för media, geografi och kommunikation vid Karlstads universitet.

Po Tidholm utsågs av regeringen till ledamot av styrelsen för Statens kulturråd i december 2019, med förordnande på minst tre år.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]