Utbildningsradion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”UR” leder hit. För andra betydelser, se Ur (olika betydelser).


Sveriges Utbildningsradio Aktiebolag
Utbildningsradion - logo.png
Org.nr 556195-1996
Typ Stiftelseägt aktiebolag
Huvudkontor Sverige Stockholm, Sverige
Nyckelpersoner Lisa Lindström
Styrelseordförande
Christel Tholse Willers
Vd
Bransch Media
Antal anställda 232 - december 2012
Historia
Grundat 1978
Avknoppat från Sveriges Radio AB
Ekonomi
Omsättning 293,717 miljoner SEK
Rörelseresultat -5,557 miljoner SEK
Vinst efter skatt 0 SEK
Tillgångar 109,515 miljoner SEK
Eget kapital 4,511 miljoner SEK
Struktur
Moderbolag Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR
Övrigt
Webbplats UR.se
Fotnoter Siffror från 2011 års bokslut.[1]

Utbildningsradion (formellt Sveriges Utbildningsradio Aktiebolag), som brukar förkortas UR, är ett medieföretag och massmedium i allmänhetens tjänst som ägs av Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR som även äger Sveriges Television (SVT) och Sveriges Radio (SR). Under 2006 sände UR 656 timmar i SVT:s två tv-kanaler, 1 083 timmar tv i Kunskapskanalen och 584 timmar radio i SR:s fyra kanaler.

Programmen kan man beställa via så kallade mediecentraler. De kan också lånas på bibliotek eller köpas via UR:s webbplats. Där kan man också titta och lyssna på många av programmen i UR:s mediaspelare.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Företaget härstammar ur försök med skolradio av Skolöverstyrelsen 1928, en verksamhet som blev permanent 1929. 1931 blev Radiotjänst huvudman för dess sändningar. 1961 började testsändningar av skol-tv, en verksamhet som år 1964 slogs samman med skolradion. Till detta lades senare SR:s vuxenutbildning och verksamheten finansierades med skattemedel.

1967 startades TRU, kommittén för television och radio i utbildningen av staten som försöksverksamhet med att sända trådlösa läromedel till universitet och förskolor. Placeringen var i Stocksund och verksamheten fortsatte till 1978 då den övertogs av det nystartade Sveriges Utbildningsradio AB.

1978 gjordes en omfattande omorganisation där Sveriges Radio klövs i fyra dotterbolag som ägdes av Sveriges Radio. Det nybildade Sveriges Utbildningsradio var ett av dessa (de övriga var Sveriges Television, Sveriges Riksradio och Sveriges Lokalradio).

1985 upphörde skattefinansieringen och UR:s program finansierades av tv-avgiften.

1994 gjordes ytterligare en omorganisation och UR blev ett fristående bolag.

Distribution[redigera | redigera wikitext]

UR lånar utrymme i Sveriges Radios kanaler P1, P2, P3 och P4 samt Sveriges Televisions SVT 1 och SVT 2 för sina program. Den 27 september 2004 startade Kunskapskanalen. Kanalen drivs som ett samarbetsprojekt mellan UR och SVT. Vardera bolag står för femtio procent av innehåll och sändningstid.[2]

Identitet[redigera | redigera wikitext]

UR:s logotyp har alltid bestått av bokstäverna U och R sammanflätade. 1993 introducerades en logotyp, designad av formgivaren Marie Möller, bestående av en svart fylld cirkel med U i röd färg och R i blå. UR:s tredje logotyp började användas 2001 och är en vidareutveckling av dess föregångare, men med annorlunda teckensnitt och enbart vit färg för bokstäverna.

Skol-tv och UR har länge haft synliga programpresentatörer. I slutet av 1990-talet försvann hallåorna från förmiddagssändningarna för att sedan synas främst på eftermiddagarna. När Kunskapskanalen introducerades använde även den synliga hallåor.

Mot slutet av 2006 började UR sända kanalvinjetter i formatet 16:9. Vårterminen 2007 försvann de synliga hallåorna från UR och Kunskapskanalen. De ersattes av programmenyer och speakerröster.

I och med att SVT sjösatte en ny kanalorganisation i augusti 2008 slutade UR använda en egen kanalprofil för företagets sändningar i SVT1 och SVT2. I de programskarvar som sänds ut från UR används istället SVT:s grafik för respektive kanal.

Finansiering[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Utbildningsradio är ett av de så kallade public service-bolagen, vilka inkluderar även Sveriges Television och Sveriges Radio. Som sådant får företaget sin verksamhet finansierad av avgifter för tv-mottagare. Tv-avgiften är inte kopplad till huruvida man tittar eller lyssnar på programmen från de allmännyttiga tv- och radiobolagen eller inte, utan till innehavet av tv-mottagare. Radioapparater är dock avgiftsbefriade. 2006 var tv-avgiften i Sverige 1 968 kronor (164 kronor i månaden). Sveriges allmän-tv och allmänradio har en årlig budget på närmare 6,7 miljarder kronor.

Bokserie om UR:s historia[redigera | redigera wikitext]

En serie böcker om utbildningsprogrammens och UR:s historia har givits ut av Arkiv förlag. Sammanlagt publicerades åren 1999-2006 16 volymer i denna skriftserie.[3]

Ledning[redigera | redigera wikitext]

VD-längd för UR:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nycktal - Sveriges Utbildningsradio Aktiebolag”. AllaBolag.se. http://www.allabolag.se/5561951996/bokslut. 
  2. ^ ”Om UR”. http://www.ur.se/Webbar/Om-UR. 
  3. ^ http://www.arkiv.nu/ListBooks/tabid/68/List/1/CategoryID/11/Level/a/Default.aspx?SortField=Free3+DESC%2cProductName

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]