Sveriges scoutförbund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sveriges Scoutförbund
Sveriges Scoutförbund.gif
Information
Förbunds­ordförandeBengt Junker
Historia
Grundat1912
Upplöst1973
HuvudkontorStockholm

Sveriges scoutförbund (SS) var det första fristående svenska scoutförbundet. Det första scoutförbundet i Sverige var dock KFUM:s scoutförbund.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Förbundet bildades på Hotell Kronprinsen i Stockholm den 3 januari 1912 med Ebbe Lieberath som scoutchef, som en reaktion på de farhågor som tidigt uppstod kring en eventuell fragmentering av den tidiga scoutrörelsen. Man fruktade även att icke önskvärda krafter skulle göra intrång på scoutings idéer. Samma år som förbundet bildades, hölls det första förbundslägret, vilket förlades till Djurgården i samband med att de Olympiska spelen hölls i Stockholm.

Under andra världskriget trappade förbundet upp sitt samhällsarbete, och förbundets scouter arbetade med bland annat luftskydd och lantbruk. Många scouter tog sig även fadderbarn i de nordiska grannländerna. 1942 bildade förbundet tillsammans med ett trettiotal andra ungdomsorganisationer samarbetsorganet Sveriges Ungdomsberedskap, vilket senare utvecklades till Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer.

Sveriges scoutförbund gick 1960 samman med Sveriges Flickors Scoutförbund och dessa bildade tillsammans Svenska Scoutförbundet. Sveriges Scoutförbund upplöstes helt 1973.

Scoutchefer[redigera | redigera wikitext]

Alla scoutchefer för Sveriges Scoutförbund.[1]

Förbundsläger[redigera | redigera wikitext]

Förbundsanläggningar[redigera | redigera wikitext]

Förbundet ägde följande anläggningar: (ej komplett lista)

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Puke, Margareta: Scoutings historia (1982)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pojkscoutchefer Arkiverad 2 mars 2014 hämtat från the Wayback Machine. - Scoutmuseets hemsida