World Organization of the Scout Movement

Från Wikipedia
World Organization of the Scout Movement
Scouting
Organisation
SätesortGenève, Schweiz
LandVärldstäckande
Grundad1920
GrundareBaden-Powell
Medlemsantal50 miljoner
LedningCraig Turpie (ordförande Världsscoutkommittén) Ahmad Alhendawi (Generalsekreterare)

World Organization of the Scout Movement (WOSM) är en NGO-organisation där en majoriteten av de nationella scoutorganisationerna är medlemmar. WOSM har 50 miljoner medlemmar[1] och grundades 1920 som världsorganisation för pojkscoutrörelsen, men välkomnar i dag medlemmar oavsett kön. WOSM har sitt säte i Genève i Schweiz och Världsscoutbyrån har sitt globala supportcenter i Kuala Lumpur i Malaysia, där generalsekreteraren är baserad. Organisationen är partner till World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), den ursprungliga världsorganisationen för flickscouting.

WOSM:s uttalade mål är att bidra till unga människors utbildning genom ett värdebaserat system grundat på Scoutlöftet och Scoutlagen. På så vis vill WOSM bidra till en bättre värld där människan, som individ, kan inta en konstruktiv roll i samhället.[2] WOSM är indelat i olika regioner som samordnas genom en gemensam konferens, kommitté och byrå.

Världskonferensen[redigera | redigera wikitext]

Scouternas världskonferens är det beslutande organet inom WOSM. Konferensen hålls vart tredje år och föregås av ett ungdomsforum. Världsscoutkonferensen är en allmän sammankomst för scouting och består av sex delegater från varje medlemsorganisation. Om ett land har mer än en förening bildar föreningarna en federation för samordning och världsrepresentation. De grundläggande kraven för erkännande och medlemskap i Världsscoutkonferensen är att föreningen förbinder sig till WOSM:s mål och principer samt att den är politiskt obunden.

Under Världsscoutkonferensen enas de nationella föreningarna om gemensamma satsningar och grundläggande samordning länderna emellan. Den senaste konferensen hölls 2014 i Ljubljana i Slovenien och nästa konferens kommer att hållas i Baku i Azerbajdzjan 2017.

Världsscoutkommittén[redigera | redigera wikitext]

Världsscoutkommittén är Världsscoutkonferensens verkställande organ och består av utsedda frivilliga. Världsscoutkommittén representerar Världsscoutkonferensen mellan mötena som hålls vart tredje år. Medlemmarna väljs utan avseende på deras nationalitet. I Världsscoutkommittén ingår även ett antal icke-röstande medlemmar: ordförande för de sex regionerna, en representant från Världsscoutfonden och sex Youth Advisors. Världsscoutkommitténs styrgrupp leder kommitténs arbete och består av ordföranden, de två vice ordföranden, en Youth Advisor och generalsekreteraren.

Nuvarande medlemmar av världskommittén[redigera | redigera wikitext]

Namn Land Vald till
Craig Turpie Ordförande, Storbritannien 2020
Jemima Nartey Vice ordförande, Ghana 2020
Edward Andrew Chapman Vice ordförande, USA 2020
Julius Kramer Youth Advisor, Sverige 2020
Peter Blatch Australien 2020
Mehdi Ben Khelil Tunisien 2020
Jo Deman Belgien 2020
Ilyas Ismayilli Azerbajdzjan 2020
Leonardo Morales Morales Costa Rica 2020
Pia Melin Mortensen Danmark 2020
Juan Reig Spanien 2020
Sarah Rita Kattan Libanon 2020
Janaprith Salinda Fernando Sri Lanka 2020
Sergiu Chirica Eurasia Region, Moldavien 2020
Ricardo Stuber Interamerican Region, Brasilien 2020
Kevin Camilleri European Region, Malta 2020
Khamis Al-Rasbi Arab Region, Oman 2020
Victor Atipaga African Region, Ghana 2020
Paul Parkinsson Asia-Pacific Region, Australien 2020
Mori Chi-kin Cheng Youth Advisor, Hongkong 2020
Edgar Marumbu Youth Advisor, Kenya 2020
Martin Meier Youth Advisor, Liechtenstein 2020
Amal Ridene Youth Advisor, Tunisien 2020
Diana Carrillo Tiburcio Youth Advisor, Mexiko 2020
Ahmad Alhendawi Generalsekreterare, WOSM
Joseph Lau Kassör, Hongkong
Hector Robledo Cervantes World Scout Foundation, Mexiko

Bronsvargen[redigera | redigera wikitext]

Bronsvargen är den enda hedersbevisning som utdelas av WOSM. Den tilldelas av Världsscoutkommittén för extraordinära tjänster för världsscouting. Den tilldelades första gången Robert Baden-Powell av en enhällig, dåvarande Internationella kommittén, vid Bronsvargens instiftande i Stockholm 1935.

Världsscoutbyrån[redigera | redigera wikitext]

Karta över WOSM:s regionala kanslier; gråa områden såsom Laos och Kuba saknar scouting.

.

Världsscoutbyrån är det sekretariat som fullföljer Världsscoutkonferensens och Världsscoutkommitténs direktiv. Världsscoutbyrån administreras av generalsekreteraren, med hjälp av en liten stab av resurspersonal. Byråns personal hjälper föreningar att förbättra och bredda sin scouting genom att träna upp professionella och frivilliga, inrätta finanspolicyer och inkomsthöjande tekniker, förbättra gemensamma byggnader och procedurer och assisterar med att få ordning på de nationella scoutresurserna.

Personalen hjälper även till att arrangera globala tillställningar såsom Jamboreer, uppmuntra regionala evenemang, och agerar som en länk mellan scoutrörelsen och andra internationella organisationer.

Världsscoutbyrån har sin sätesort i Genève och har sex regionala kanslier fördelad över världen:

     Europeiska scoutregionen: Genève, Schweiz och Bryssel, Belgien
     Arabiska scoutregionen: Kairo, Egypten
     Afrikanska scoutregionen: Nairobi Kenya
     Stillahavs-asiatiska scoutregionen: Makati Filippinerna
     Amerikanska scoutregionen: Panama City, Panama
     Eurasiska scoutregionen: Kiev, Ukraina

World Organization of the Scout Movement samarbetar med Kandersteg International Scout Centre i Kandersteg i Schweiz som drivs av ett separat företag utan vinstintresse. Världsscoutsjamboreer hålls ungefär var fjärde år med stöd från WOSM och till dessa inbjuds även medlemmar i WAGGGS. WOSM organiserar även World Scout Moot, en jamboree för scouter mellan 18 och 26 år, samt World Scout Indaba, en samling för ledarscouter. Världscoutsfonden är en fond som styrs av en separat styrelse och finansieras genom donationer för utveckling av scoutprogram i världen.

WOSM är en fristående organisation som representerar scoutrörelsen vid FN.[3] Både WOSM och WAGGGS har allmän konsultativ status hos FN:s ekonomiska och sociala råd.[4]

Världscentrum[redigera | redigera wikitext]

WOSM förestår ett världscentrum, vid vilket man erbjuder aktiviteter, logi och utbildning för scouter och ledare. Detta centrum är:

Publiceringar[redigera | redigera wikitext]

WOSM har publicerat en mängd olika skrifter, bland annat:

  • Scouting 'Round the World: en bok som uppdateras var tredje år med detaljer om alla WOSM:s medlemsorganisationer.
  • WorldInfo: Ett utskick som på elektronisk väg skickas ut varje månad via Scoutnet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  • Facts on World Scouting, Boy Scouts International Bureau, Ottawa, Kanada, 1961
  • Laszlo Nagy, 250 Million Scouts, The World Scout Foundation and Dartnell Publishers, 1985
Fotnoter
  1. ^ ”World Scouting”. www.scout.org. https://www.scout.org/node/67. Läst 30 juli 2016. 
  2. ^ ”The Mission of Scouting”. World Organization of the Scout Movement. 2007. Arkiverad från originalet den 29 juni 2009. http://arquivo.pt/wayback/20090629035914/http://www.scout.org/en/about_scouting/mission_vision. Läst 30 maj 2007. 
  3. ^ ”World Organization”. World Organization of the Scout Movement. Arkiverad från originalet den 26 maj 2007. https://web.archive.org/web/20070526113254/http://www.scout.org/en/our_organisation/governance/world_organisation. Läst 30 maj 2007. 
  4. ^ ”How We Work With The UN”. World Association of Girl Guides and Girl Scouts. Arkiverad från originalet den 30 september 2007. https://web.archive.org/web/20070930155355/http://www.wagggsworld.org/en/issues/WAGGGS_and_the_UN/How_we_work_with_the_UN/wbank. Läst 30 maj 2007. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]