World Organization of the Scout Movement

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
World Organization of the Scout Movement
Scouting
Organisation
Sätesort Genève, Schweiz
Land Världstäckande
Grundad 1920
Grundare Baden-Powell
Medlemsantal 40 miljoner
Nyckelpersoner Ahmad Alhendawi (Generalsekreterare) Craig Turpie (ordförande Världsscoutkommittén)
Scouting Scoutportalen

World Organization of the Scout Movement (WOSM) är en NGO-organisation som styr majoriteten av de nationella scoutorganisationerna. WOSM har 40 miljoner medlemmar[1] och grundades 1920 som världsorganisation för pojkscoutrörelsen, men välkomnar i dag medlemmar oavsett kön. WOSM har sitt säte i Genève i Schweiz och Världsscoutbyrån har sitt globala supportcenter i Kuala Lumpur i Malaysia, där generalsekreteraren är baserad. Organisationen är partner till World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), den ursprungliga världsorganisationen för flickscouting.

WOSM:s uttalade mål är att bidra till unga människors utbildning genom ett värdebaserat system grundat på Scoutlöftet och Scoutlagen. På så vis vill WOSM bidra till en bättre värld där människan, som individ, kan inta en konstruktiv roll i samhället.[2] WOSM är indelat i olika regioner som samordnas genom en gemensam konferens, kommitté och byrå.

Världskonferensen[redigera | redigera wikitext]

Scouternas världskonferens är det beslutande organet inom WOSM. Konferensen hålls vart tredje år och föregås av Världscouts ungdomsforum. Världsscoutkonferensen är en allmän sammankomst för scouting och består av sex delegater från varje medlemsorganisation. Om ett land har mer än en förening bildar föreningarna en federation för samordning och världsrepresentation. De grundläggande kraven för erkännande och medlemskap i Världsscoutkonferensen är att föreningen förbinder sig till WOSM:s mål och principer samt att den är politiskt obunden.

Under Världsscoutkonferensen enas de nationella föreningarna om gemensamma satsningar och grundläggande samordning länderna emellan. Den senaste konferensen hölls 2014 i Ljubljana i Slovenien och nästa konferens kommer att hållas i Baku i Azerbajdzjan 2017.

Världsscoutkommittén[redigera | redigera wikitext]

Världsscoutkommittén är Världsscoutkonferensens verkställande organ och består av utsedda frivilliga. Världsscoutkommittén representerar Världsscoutkonferensen mellan mötena som hålls vart tredje år. Världsscoutkommittén väljs av Världsscoutkonferensen över en period på sex år. Medlemmarna väljs utan avseende på deras nationalitet.

Bronsvargen[redigera | redigera wikitext]

Bronsvargen är den enda hedersbevisning som utdelas av WOSM. Den tilldelas av Världsscoutkommittén för extraordinära tjänster för världsscouting. Den tilldelades första gången Robert Baden-Powell av en enhällig, dåvarande Internationella kommittén, vid Bronsvargens instiftan i Stockholm 1935.

Nuvarande medlemmar av världskommittén[redigera | redigera wikitext]

Namn Land Vald till
Simon Hang-Bock Rhee Ordförande, Korea 2014
John C.C. May Vice ordförande, Storbritannien 2014
Wahid Labidi Vice ordförande, Tunisien 2014
Mari Nakano Japan 2014
Eric Khoo Heng-Pheng Malaysia 2014
Karin Ahlbäck Finland 2014
João Gonçalves Portugal 2014
Daniel Ownby USA 2014
John Neysmith Kanada 2014
Abdullah al-Fahad Saudiarabien 2014
Oscar Palmquist Brasilien 2014
Marcel Blaguet Ledjou Elfenbenskusten 2014
Luc Panissod Generalsekreterare, WOSM, Schweiz
Maurice Machenbaum Kassör, Schweiz

Världsscoutbyrån[redigera | redigera wikitext]

Karta över WOSM:s regionala kanslier; gråa områden såsom Laos och Kuba saknar scouting, och Iran i limegrönt är omdiskuterad

.

Världsscoutbyrån är det sekretariat som fullföljer Världsscoutkonferensens och Världsscoutkommitténs direktiv. Världsscoutbyrån administreras av generalsekreteraren, med hjälp av en liten stab av resurspersonal. Byråns personal hjälper föreningar att förbättra och bredda sin scouting genom att träna upp professionella och frivilliga, inrätta finanspolicyer och inkomsthöjande tekniker, förbättra gemensamma byggnader och procedurer och assisterar med att få ordning på de nationella scoutresurserna.

Personalen hjälper även till att arrangera globala tillställningar såsom Jamboreer, uppmuntra regionala evenemang, och agerar som en länk mellan scoutrörelsen och andra internationella organisationer.

Världscoutsbyrån har sin sätesort i Genève och har sex regionala kanslier fördelad över världen:

     Europeiska scoutregionen: Genève, Schweiz och Bryssel, Belgien
     Arabiska scoutregionen: Kairo, Egypten
     Afrikanska scoutregionen: Nairobi Kenya
     Stillahavs-asiatiska scoutregionen: Makati Filippinerna
     Amerikanska scoutregionen: Panama City, Panama
     Eurasiska scoutregionen: Kiev, Ukraina

World Organization of the Scout Movement samarbetar med Kandersteg International Scout Centre i Kandersteg i Schweiz som drivs av ett separat företag utan vinstintresse. Världsscoutsjamboreer hålls ungefär var fjärde år med stöd från WOSM och till dessa inbjuds även medlemmar i WAGGGS. WOSM organiserar även World Scout Moot, en jamboree för scouter mellan 18 och 26 år, samt World Scout Indaba, en samling för ledarscouter. Världscoutsfonden är en fond som styrs av en separat styrelse och finansieras genom donationer för utveckling av scoutprogram i världen.

WOSM är en fristående organisation som representerar scoutrörelsen vid FN.[3] Både WOSM och WAGGGS har allmän konsultativ status hos FN:s ekonomiska och sociala råd.[4]

Världscentrum[redigera | redigera wikitext]

WOSM förestår ett världscentrum, vid vilket man erbjuder aktiviteter, logi och utbildning för scouter och ledare. Detta centrum är:

Publiceringar[redigera | redigera wikitext]

WOSM har publicerat en mängd olika skrifter, bland annat:

  • Scouting 'Round the World: en bok som uppdateras var tredje år med detaljer om alla WOSM:s medlemsorganisationer.
  • WorldInfo: Ett utskick som på elektronisk väg skickas ut varje månad via Scoutnet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Facts on World Scouting, Boy Scouts International Bureau, Ottawa, Kanada, 1961
  • Laszlo Nagy, 250 Million Scouts, The World Scout Foundation and Dartnell Publishers, 1985
Fotnoter
  1. ^ ”World Scouting”. www.scout.org. https://www.scout.org/node/67. Läst 30 juli 2016. 
  2. ^ ”The Mission of Scouting”. World Organization of the Scout Movement. 2007. Arkiverad från originalet den 29 juni 2009. http://arquivo.pt/wayback/20090629035914/http://www.scout.org/en/about_scouting/mission_vision. Läst 30 maj 2007. 
  3. ^ ”World Organization”. World Organization of the Scout Movement. Arkiverad från originalet den 26 maj 2007. https://web.archive.org/web/20070526113254/http://www.scout.org/en/our_organisation/governance/world_organisation. Läst 30 maj 2007. 
  4. ^ ”How We Work With The UN”. World Association of Girl Guides and Girl Scouts. Arkiverad från originalet den 30 september 2007. https://web.archive.org/web/20070930155355/http://www.wagggsworld.org/en/issues/WAGGGS_and_the_UN/How_we_work_with_the_UN/wbank. Läst 30 maj 2007. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]